Η Υπερδνειστερία καλεί σε βοήθεια τη Ρωσία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι αρχές της «Υπερδνειστερίας» (η αυτονομιστική περιοχή της Μολδαβίας) θα στραφούν στη Ρωσία για βοήθεια λόγω της «πίεσης» από το Κισινάου, γράφουν σήμερα ρωσικά δημοσιεύματα.

1 305

Βουλευτές της Υπερδνειστερίας κάλεσαν τη Ρωσία να λάβει μέτρα για την προστασία της περιοχής, γράφει το ρωσικό Interfax

 Αυτή η απόφαση λήφθηκε από συμμετέχοντες στο «Συνέδριο των Αντιπροσώπων», το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Τιράσπολ με πρωτοβουλία του επικεφαλής της αυτονομιστικής περιοχής, Βαντίμ Κρασνοσέλσκι.

«Απευθύνουμε έκκληση προς το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο και την Κρατική Δούμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας με αίτημα να εφαρμοστούν μέτρα για την προστασία της Υπερδνειστερίας (Pridnestrovie) στο πλαίσιο της αυξανόμενης πίεσης από τη Μολδαβία, λαμβανομένου υπόψη του γεγονότος της μόνιμης διαμονής στο έδαφος της Μολδαβικής Δημοκρατίας της Υπερδνειστερίας περισσότερων από 220 χιλιάδων Ρώσων πολιτών και τη μοναδική θετική εμπειρία της ρωσικής διατήρησης της ειρήνης στον Δνείστερο, καθώς και την ιδιότητα του εγγυητή και του μεσολαβητή στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων», αναφέρει το ψήφισμα.

Το ψήφισμα σημειώνει ότι η Μολδαβία «ξεκίνησε ουσιαστικά έναν οικονομικό πόλεμο κατά της Υπερδνειστερίας, δημιουργώντας σκόπιμα τις προϋποθέσεις για ένα δημοσιονομικό έλλειμμα πολλών εκατομμυρίων δολαρίων».

2 136

Η Υπερδνειστερία στράφηκε στη Ρωσική Ομοσπονδία για βοήθεια λόγω πιέσεων από τη Μολδαβία, γράφει η Ιζβέστια

Οι «βουλευτές» δήλωσαν ότι η Μολδαβία εμποδίζει την προμήθεια φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού. Υιοθέτησαν επίσης νόμο για τον αυτονομισμό, ο οποίος δημιούργησε «τις προϋποθέσεις για ποινική δίωξη κυριολεκτικά κάθε πολίτη της Υπερδνειστερίας».

«Η Μολδαβία εσκεμμένα εμποδίζει τις διαπραγματεύσεις και αποφεύγει τον πολιτικό διάλογο στο επίπεδο της ανώτατης ηγεσίας των κομμάτων. Το Κισινάου αρνήθηκε να εφαρμόσει σχεδόν όλες τις προηγούμενες συμφωνίες με την Υπερδνειστερία», αναφέρει το ψήφισμα του «κογκρέσου».

Η έκκληση απεστάλη στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, τον ΟΑΣΕ, τη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση των κρατών μελών της ΚΑΚ, τους συμμετέχοντες στη διεθνή διαπραγματευτική διαδικασία με τη μορφή «5+2», το Κοινοβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη Διεθνή Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού.

Ο Γκενάντι Τσόρμπα, ένας τοπικός «αντιπολιτευτής» και πρώην επικεφαλής της «κρατικής υπηρεσίας πληροφοριών», είπε προηγουμένως ότι οι αυτονομιστές της Υπερδνειστερίας θα απευθυνθούν στον Ρώσο πρόεδρο με αίτημα να συμπεριληφθεί η περιοχή στη Ρωσία. Σύμφωνα με τον ίδιο, στις 29 Φεβρουαρίου, ο Πούτιν θα δεχθεί αυτή την έκκληση κατά την ετήσια ομιλία του στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση και θα ανακοινώσει την απόφαση να συμπεριλάβει την Υπερδνειστερία στη Ρωσία.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ