Πρωθυπουργός Αρμενίας: Η Ρωσική Συμμαχία είναι απειλή για την εθνική μας ασφάλεια!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν δήλωσε ότι θα μπορούσαν να παγώσουν τις de facto σχέσεις τους με τον Οργανισμό Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) εντός του νομικού πλαισίου εάν δεν ικανοποιηθούν οι προσδοκίες τους από τον εν λόγω οργανισμό.

Ο Πασινιάν τόνισε ότι η Αρμενία δεν έχει μόνιμο αντιπρόσωπο στον οργανισμό για περισσότερο από ένα χρόνο και ότι ουσιαστικά έχουν παγώσει τις σχέσεις τους με τον οργανισμό επειδή δεν συμμετείχαν στην συνεδριάσεις του CSTO, συμπεριλαμβανομένων των εκδηλώσεών του σε υψηλό επίπεδο.

Μάλιστα, σημείωσε ότι ο τομέας ευθύνης του CSTO έχει καθοριστεί στις χώρες μέλη του οργανισμού, αλλά υπάρχει αβεβαιότητα για αυτό το θέμα για τη χώρα του και είπε:

 «Κάναμε μια ερώτηση στον CSTO και δεν λάβαμε απάντηση σε αυτήν την ερώτηση μέχρι στιγμής. Κατά τη γνώμη μας, η μη απάντηση σε αυτήν την ερώτηση αποτελεί απειλή για την εθνική ασφάλεια και την εδαφική ακεραιότητα της Αρμενίας. Το ερώτημα είναι πολύ σαφές, ποιος είναι ο τομέας ευθύνης του CSTO στη Δημοκρατία της Αρμενίας;» είπε χαρακτηριστικά.

Υποστηρίζοντας ότι ο CSTO δεν εκπληρώνει τις ευθύνες του στον τομέα της ασφάλειας και ότι αυτό συνιστά απειλή για την ασφάλεια της χώρας του, ο Αρμένιος πρωθυπουργός συνέχισε:

«Αντί να απαντήσει διαμορφώνοντας μια κατάλληλη στάση σύμφωνα με τις ευθύνες του για τη διασφάλιση της ασφάλειας της Αρμενίας, ο CSTO κάνει το αντίθετο. Εάν η διαδικασία συνεχιστεί έτσι, θα την παγώσουμε ουσιαστικά. Μπορεί επίσης να χρειαστεί να παγώσουμε τις σχέσεις νόμιμα», είπε.

Ο Πασινιάν δήλωσε ότι δεν θεώρησαν σκόπιμη την άσκηση του CSTO που σχεδιάστηκε να διεξαχθεί στην Αρμενία στις 10 Ιανουαρίου 2023, λόγω της σύγκρουσης με το Αζερμπαϊτζάν και απέρριψε τη διεξαγωγή της στο έδαφος της χώρας.

Η Αρμενία, η οποία αποχώρησε από τη θέση της ως Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του CSTO στις 10 Μαρτίου 2023, δεν συμμετείχε στην άσκηση «Ακλόνητη Αδελφότητα-2023» του οργανισμού στο Κιργιστάν.

Ο Πασινιάν ανακοίνωσε στις 12 Φεβρουαρίου ότι ήταν ήδη νόμιμο μέλος του CSTO, αλλά οι συζητήσεις στη χώρα του συνεχίζονταν για το εάν αυτή η στρατηγική του μπλοκ ήταν προς το μακροπρόθεσμο συμφέρον τους.

Ο πρωθυπουργός Πασινιάν ανακοίνωσε στις 23 Φεβρουαρίου ότι πάγωσε την ένταξη της χώρας του στον CSTO.

2 140

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ