Οι Ρώσοι λένε ότι ο Γερμανός Καγκελάριος έδωσε «θεϊκές» πληροφορίες για Γάλλους και Βρετανούς στην Ουκρανία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς  δικαιολογώντας την άρνηση της κυβέρνησής του να παραδώσει πυραύλους κρουζ «Taurus» στην Ουκρανία, έδωσε μια σημαντική πληροφορία στη ρωσική  στρατιωτική ηγεσία καθώς και ‘οπλισμό’ στη ρωσική διπλωματία, αναφέρει σήμερα η εφημερίδα ‘Moskovsky Komsomolets’ με κύριο τίτλο «Θεϊκό δώρο για έναν κατάσκοπο από τον Γερμανό Καγκελάριο».

Πρέπει, ωστόσο, να διευκρινιστεί ότι το βασικό επιχείρημα των επικριτών της «αναποφασιστικότητας» του Καγκελαρίου σχετικά με τον οπλισμό της Ουκρανίας με τους  «Taurus», ήταν μια αναφορά στους Βρετανούς και τους Γάλλους, οι οποίοι πριν από πολύ καιρό, την περασμένη άνοιξη, άρουν το ταμπού για τη μεταφορά των Storm Shadow/SCALP-EG, στο Κίεβο.

Η ιδιαιτερότητα των πυραύλων κρουζ «Taurus», ξέχωρα ότι είναι κοντά στο αγγλο-γαλλικό αντίστοιχό του, υπάρχει μια σειρά παραμέτρων- ιδίως η εμβέλειά του (πάνω από 500 χιλιόμετρα) και η ικανότητα του να διαπερνά την αεράμυνα, όπως σημειώνεται.

Τι είπε ο Καγκελάριος

1 4

 «Μιλάμε για όπλα πολύ μεγάλου βεληνεκούς», είπε ο Καγκελάριος Σολτς,  δικαιολογώντας την απόφαση της κυβέρνησής του για την άρνηση παράδοσης των «Taurus».

Και συνέχισε:  «Αυτό που κάνουν οι Βρετανοί και οι Γάλλοι όσον αφορά τον έλεγχο στόχων και την παρακολούθηση δεν μπορεί να γίνει στη Γερμανία… Είναι απαράδεκτο οι Γερμανοί στρατιώτες, σε όποιο μέρος και όπου κι αν βρίσκονται, να σχετίζονται με τους στόχους που μπορεί να χτυπήσει αυτό το σύστημα… Αυτό που κάνουν άλλες χώρες, με διαφορετικές παραδόσεις και διαφορετικά συνταγματικά όργανα, είναι κάτι που δεν μπορούμε να κάνουμε με τον ίδιο τρόπο».

«Η βρετανική υποστήριξη για την Ουκρανία δεν είναι είδηση ​​για τη Μόσχα, δεδομένων των επαναλαμβανόμενων διαρροών, αλλά αυτές οι πληροφορίες προηγουμένως ήταν κρυμμένες», εξοργίστηκε ο Justin Crump, Διευθύνων Σύμβουλος της Sibylline, μιας βρετανικής εταιρείας συμβούλων πληροφοριών. «Ο Σολτς έχει ξεκάθαρα σπάσει το πέπλο της μυστικότητας», όπως είπε.

«Πρόκειται για κατάφωρη κατάχρηση απόρρητων πληροφοριών, που έχει σχεδιαστεί εσκεμμένα για να αποσπάσει την προσοχή από την απροθυμία της Γερμανίας να εξοπλίσει την Ουκρανία με το δικό της σύστημα πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της επιτροπής άμυνας της Βουλής των Κοινοτήτων, Tobias Ellwood.

Οι Γερμανοί κριτικοί του Σολτς δεν ήταν λιγότερο σκληροί. 

«Η δήλωση του Ομοσπονδιακού Καγκελαρίου σχετικά με την υποτιθέμενη συμμετοχή Γάλλων και Βρετανών στρατιωτών στη λειτουργία πυραύλων κρουζ μεγάλου βεληνεκούς που σταθμεύουν στην Ουκρανία είναι εντελώς ανεύθυνη», επικρίνει ο Norbert Röttgen, μέλος της Bundestag από την αντιπολίτευση της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης.

Αλλά εδώ είναι η γνώμη του ειδικού σε θέματα ασφάλειας Maximilian Terhalle:

 «Αυτός (ο Σολτς) υπονομεύει τη συνοχή του ΝΑΤΟ, θέτει σε κίνδυνο τη συνεργασία με την Ουκρανία. Ήταν σοβαρό λάθος η δημοσίευση στοιχείων πληροφοριών από τους στενότερους συμμάχους του».

Οι επίσημες βρετανικές αρχές, εκπροσωπούμενες από το Υπουργείο Άμυνας της γηραιάς Αλβιόνας, φυσικά διέψευσαν τη δήλωση του Σολτς: λένε ότι τόσο η εκτόξευση του Storm Shadow όσο και η επιλογή των στόχων τους είναι υπόθεση των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Ο βρετανικός στρατός δεν έχει καμία σχέση με αυτό. Αν κρίνουμε όμως από την ξηρότητα και τη συντομία της διάψευσης, έγινε, όπως λένε, χάριν απάντησης, χωρίς πολλές ελπίδες να το πάρει κανείς στα σοβαρά.

Ο Ρώσος συντάκτης δικαιολογεί τις δηλώσεις του Όλαφ Σολτς:

«Είναι απίθανο ο Όλαφ Σολτς να μην ήξερε τι έκανε, δημοσιοποιώντας μυστικές πληροφορίες – πρακτικά δεν υπάρχει αμφιβολία γι ‘αυτό – και έτσι να βρεθεί σε ένα αναπόφευκτο σκάνδαλο. Αλλά, όπως φαίνεται, δεν είχε πολλές επιλογές: ωθήθηκε στο «φάουλ της τελευταίας ελπίδας» από την κολοσσιαία εσωτερική και εξωτερική πολιτική πίεση που δέχεται για την αποστολή στην Ουκρανία των “Taurus”.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ