Το κόκκινο κρέας σκοτώνει

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας νέας επιστημονικής έρευνας, που δημοσιεύθηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal» (B.M.J.), η συχνή κατανάλωση κόκκινου κρέατος (ιδίως επεξεργασμένου), αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Η μελέτη, προειδοποιεί ότι όσοι αυξάνουν την κατανάλωση κόκκινου κρέατος (μοσχάρι, χοιρινό, αρνί) κινδυνεύουν από διαβήτη τύπου 2, από καρδιακές παθήσεις, καρκίνο και πρόωρο θάνατο.

Πιο συγκεκριμένα, η κατανάλωση πάνω από 3,5 μερίδων κόκκινου κρέατος (επεξεργασμένο ή μη) για μια περίοδο πάνω από 8 χρόνια, αυξάνει την πιθανότητα θανάτου κατά μέσο όρο 10%. Λαμβάνοντας υπόψη το αν το κρέας είναι επεξεργασμένο ή μη, η αύξηση του κινδύνου είναι 13% και 9% αντίστοιχα.

Αντικατάσταση με ψάρι

Η μείωση του κόκκινου κρέατος και η αντικατάσταση του από άλλες πηγές πρωτεϊνών όπως είναι τα αυγά, τα ψάρια, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής άλεσης ελαχιστοποιούν αυτόν τον κίνδυνο. Για παράδειγμα, η αντικατάσταση μιας μερίδας κρέατος με μια μερίδα ψάρι για οκτώ χρόνια μειώνει κατά 17% τον κίνδυνο θανάτου.

Οι μελετητές ανέφεραν ότι «ενώ η συγκεκριμένη έρευνα δεν μπορεί να εξάγει ντετερμινιστικά αποτελέσματα, είναι εμφανές πως η αλλαγή στην πηγή πρωτεϊνών και η αύξηση της κατανάλωσης φυτικών τροφών, όπως λαχανικών ή δημητριακών ολικής άλεσης, μπορεί να αυξήσει τη μακροζωία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ