Κλείνουν το πρωτοδικείο Θήβας, ενώ στην περιοχή λειτουργούν δύο σωφρονιστικά καταστήματα!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το απόγευμα της Τετάρτης, 24 Ιανουαρίου 2024, ο Υπουργός Επικρατείας, κ. Μ. Βορίδης, έκανε γνωστό από την Λιβαδειά, κατά την παρουσία του σε εκδήλωση της ΔΕΕΠ Βοιωτίας, πως η Κυβέρνηση δίνει στη Λιβαδειά τη Μητροπολιτική έδρα του Πρωτοδικείου, και ιδρύει έδρα μεταβατικού Εφετείου στη Θήβα, γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στη Θήβα, ενώ την Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου 2024, ο Δικηγορικός Σύλλογος Θήβας, με την συμμετοχή του Δημάρχου Θηβαίων, κ. Γ. Αναστασίου, πραγματοποίησε πορεία διαμαρτυρίας μέσα στο κέντρο της πόλης, μοιράζοντας ενημερωτικά φυλλάδια στους πολίτες και τους καταστηματάρχες.

Οι διαμαρτυρίες συνεχίστηκαν και την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2024, με συμβολική κατάληψη στα δικαστήρια της Θήβας, ενώ το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Δήμου Θηβαίων, με μοναδικό θέμα τις τελευταίες εξελίξεις για το Πρωτοδικείο της πόλης.

Στο «Ράδιο Θήβα 97,5», στην εκπομπή «Ενημερωμένος Πολίτης», μίλησαν σήμερα το πρωί ο κ. Θανάσης Σκούμας, Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Θηβαίων, αλλά και ο κ. Βασίλης Γκέλης, Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θήβας, σχετικά με το μείζον αυτό ζήτημα.

Αναλυτικότερα, ο κ. Σκούμας χαρακτήρισε την ανακοίνωση του κ. Βορίδη ως επαίσχυντη και καταδικαστέα, και πως δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη από τους πολίτες της Θήβας αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Επεσήμανε ότι η απόφαση αυτή προσβάλει την δυνατότητα μιας ολόκληρης κοινωνίας να επιβιώσει, γιατί η επιβίωση του Πρωτοδικείου της Θήβας δεν είναι επιβίωση μόνο των δικηγόρων, των δικαστικών υπαλλήλων και όσων εμπλέκονται στα θέματα της δικαιοσύνης σε ότι αφορά το Πρωτοδικείο της Θήβας, αλλά αφορά την ευρύτερη κοινωνία. Αυτά θα έπρεπε, σύμφωνα με τον κ. Σκούμα, να τα λάβει υπόψη της η Κυβέρνηση, η οποία αποφάσισε «να υποβαθμίσει, σε πρώτη φάση, και να καταργήσει, γιατί αυτή είναι η πρόθεση της Κυβέρνησης, το Πρωτοδικείο της Θήβας.

Στη συνέχεια ο κ. Σκούμας υπογράμμισε πως η Κυβέρνηση ευθύνεται για την εξέλιξη αυτή, συμπληρώνοντάς πως κάποιοι προσπάθησαν να αποπροσανατολίσουν, και να καλλιεργήσουν ένα κλίμα εφησυχασμού, πως δεν υπάρχουν δυνατότητες αντίδρασης στο σχέδιο της Κυβέρνησης για συγχώνευση των Πρωτοδικείων της Βοιωτίας και πως αυτοί κράτησαν χαμηλούς τους τόνους, με αποτέλεσμα να μην υπάρξουν πιο γρήγορες αντιδράσεις, να μην μάθει ο κόσμος της περιοχής πως υπάρχει αυτή η εξέλιξη, πως υπάρχει το ενδεχόμενο να κλείσει το Πρωτοδικείο της Θήβας, και όλη αυτή η κατάσταση, σύμφωνα με τον κ. Σκούμα, οδήγησε στην απόφαση της Κυβέρνησης, χωρίς να λάβει γνώση ο κόσμος της περιοχής το τι τους επιφυλάσσει η Κυβέρνηση της Ν.Δ..

Περαιτέρω, ο κ. Σκούμας ανέφερε ότι «ο στόχος είναι να ψηφιστεί γρήγορα αυτό το νομοσχέδιο για να εκταμιευτεί η δόση των 250 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης και να πάει στα χέρια των επενδυτών- επιχειρηματιών, με ταυτόχρονη καταστροφή μιας ολόκληρης πόλης, μιας ολόκληρης επαρχίας. Δηλαδή αυτοί θα πάρουν 250 εκατομμύρια και θα βυθίσουν στην καταστροφή μια ολόκληρη κοινωνία», ενώ συμπλήρωσε πως το επόμενο βήμα είναι να συγχωνευτούν τα νοσοκομεία και άλλες υπηρεσίες, υπογραμμίζοντας ότι «Πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ότι τον αφορά, αφορά τον κάθε έναν μας, αφορά όλους τους ανθρώπους της περιοχής μας.»

Ακούστε ολόκληρη την συνέντευξη του κ. Σκούμα

Στη συνέχεια μίλησε στο «Ράδιο Θήβα 97,5» ο κ. Βασίλης Γκέλης, υπογραμμίζοντας πως ο Εμπορικός Σύλλογος Θήβας ήταν πρώτος σε όλες τις αντιδράσεις σε όλα αυτά τα χρόνια, και θα είναι πρώτος και μπροστά όταν του ζητηθεί, συμπληρώνοντας πως αυτή τη στιγμή ζούμε ένα γεγονός που προσπαθούν να απαξιώσουν, σε πρώτη φάση, την Θήβα και σε δεύτερη φάση το Πρωτοδικείο, που απασχολεί ένα σωρό κόσμο μέσα αλλά και τους επαγγελματίες δικηγόρους που πονάνε και οι ίδιοι το ίδιο. Παράλληλα, ο κ. Γκέλης τόνισε ότι όταν γίνεται συντονισμένα μια πανθηβαϊκή διαμαρτυρία οι έμποροι, ο Εμπορικός Σύλλογος και οι πολίτες βρίσκονται δίπλα, όμως οι μεμονωμένες κινήσεις δεν βοηθούν στις διεκδικήσεις, υπογραμμίζοντας ότι ο Ε.Σ.Θ. είναι ο πρώτος που μιλάει με το Προεδρείο του Δικηγορικού Συλλόγου Θήβας, αναζητώντας τρόπους για να ευαισθητοποιήσουν και να ενημερώσουν τον κόσμο, καθώς η εξέλιξη αυτή δεν αφορά μόνο την Θήβα, αλλά όλη την πρώην επαρχία Θήβας.

Ακόμη, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θήβας, σημείωσε πως η αντίδραση στις δηλώσεις του κ. Βορίδη έπρεπε να ήταν μια και μοναδική, τονίζοντας πως ο Ε.Σ.Θ. δεν ήταν την Τετάρτη στην εκδήλωση της ΔΕΕΠ Βοιωτίας στη Λιβαδειά. Επιπλέον, ο κ. Γκέλης έθεσε το ερώτημα για τα ανταποδοτικά, λέγοντας χαρακτηριστικά «να μας πουν οι κύριοι που αποφάσισαν για εμάς χωρίς εμάς, τα ανταποδοτικά που έχουν για την πόλη. Γιατί αν σήμερα έκλεισε το Πρωτοδικείο κ. Πέππα, αύριο θα έρθει το νοσοκομείο, μεθαύριο θα έρθει πάλι το ΙΚΑ, θα συζητάμε πάλι για το νοσοκομείο και σιγά σιγά θα δούμε την πόλη της Θήβας να ρημάζει.»

Ακούστε αναλυτικά όλη την συνέντευξη του κ. Γκέλη.

Με πληροφορίες απο το radiothiva.gr

ΕΝΩΣΗ
ΔΙΚΑΣΤΩΝ & ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ​​​
ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
ΚΤΙΡΙΟ 6 –ΓΡΑΦΕΙΟ 210
ΤΗΛ: 213 2156114 – FAX 210 88 41 529
e- mail: [email protected]

Αθήνα, 04/03/2024

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΘΗΒΑΣ

​Πραγματοποιήθηκε σήμερα, 4-3-2024, στα γραφεία της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων συνάντηση της Προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων κ. Μαργαρίτας Στενιώτη, Προέδρου Εφετών με την Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Θήβας, κ. Σωτηρία Μανάρα – Μαυράκη.
Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκε το ζήτημα της αναμόρφωσης του Δικαστικού Χάρτη και ειδικότερα το ζήτημα της μεταρρύθμισης του Δικαστικού Χάρτη στην Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας.
Η Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων ανέφερε στην Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Θήβας ότι στην ηλεκτρονική ψηφοφορία που διεξήχθη από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων τέθηκε το ζήτημα – πρόταση της διατήρησης όλων των Πρωτοδικείων της χώρας και η πρόταση αυτή υπερψηφίστηκε από όλους τους Δικαστικούς Λειτουργούς, με δεδομένο ότι το επιδιωκόμενο από την Εκτελεστική Εξουσία αποτέλεσμα της ισοκατανομής της δικαστηριακής ύλης μεταξύ των Δικαστικών Λειτουργών και συνεπώς η επιτάχυνση της Δικαιοσύνης, δύναται να επιτευχθεί με σχετικές ρυθμίσεις στον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών.
Οι Πρόεδροι συμφώνησαν ότι η Δικαιοσύνη σ΄ ένα Κράτος Δικαίου δεν πρέπει να απονέμεται στη λογική κόστους – οφέλους, αλλά με γνώμονα την ακώλυτη και αποτελεσματική πρόσβαση των πολιτών στη δικαστική προστασία.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ
ΕΝΩΣΗΣ ΔΙΚΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ
Μαργαρίτα Στενιώτη, Πρόεδρος Εφετών , Πρόεδρος ΕνΔΕ
Ευστάθιος Βεργώνης, Εισαγγελέας Εφετών, αν. Γενικός Γραμματέας ΕνΔΕ
Κωνσταντίνος Βουλγαρίδης, Εφέτης, Εκπρόσωπος Τύπου ΕνΔΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ