Ντροπιαστική ανακοινωση του ΥΠΕΞ για την καταδίκη του Μπελερη: Το ΥΠΕΞ μιλάει για δυσανάλογη ποινή σε σχέση με τo αδίκημα, αναγνωρίζοντας, ουσιαστικά, την ενοχή του δημάρχου!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αίσθηση και πολλά ερωτηματικά προκάλεσε η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών μετά την καταδίκη του δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη από το δικαστήριο των Τιράνων.

Το ΥΠΕΞ ουσιαστικά δέχεται την ενοχή του δημάρχου Χειμάρρας σχολιάζοντας ότι η ποινή είναι δυσανάλογη με το αδίκημά του! «Η τελική ποινή είναι προφανώς δυσανάλογη σε σχέση με την έκταση του φερόμενου αδικήματος» αναφέρει το ΥΠΕΞ δικαιώνοντας ουσιαστικά το βρώμικο παιχνίδι του Έντι Ράμα να αποκτήσει τον έλεγχο των περιουσιών των Ελλήνων ομογενών στη Χειμάρρα, στέλνοντας στη φυλακή στον εκλεγμένο δήμαρχο.

«Η σημερινή καταδικαστική απόφαση αλβανικού δικαστηρίου σε βάρος του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη εντείνει τις ανησυχίες που διατυπώθηκαν σχετικά με την αντικειμενικότητα της διαδικασίας» αναφέρει το ΥΠΕΞ.

Και τούτο, όπως επισημαίνει, «λόγω κλονισμού του τεκμηρίου αθωότητας εξαιτίας έξωθεν δηλώσεων και πράξεων που συνηγορούσαν υπέρ της καταδίκης και δεδομένου ότι η τελική ποινή είναι προφανώς δυσανάλογη σε σχέση με την έκταση του φερόμενου αδικήματος».

Όπως προσθέτει η «δε επιμέτρηση της ποινής, ώστε να μην αποφυλακιστεί, εμποδίζει τον εκλεγμένο δήμαρχο να αναλάβει, έστω σήμερα, τα καθήκοντά του και διατηρεί στη δημαρχία τον ηττηθέντα υποψήφιο, παρά τη ρητή προ μηνών δικαστική απόφαση που επέβαλε την άμεση απομάκρυνσή του».

Και καταλήγει το υπουργείο Εξωτερικών: «η επιλεκτική εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων και η προεξόφληση δικαστικών κρίσεων δεν συνάδει με τις αρχές του κράτους δικαίου και διαμηνύει πως η ελληνική κυβέρνηση θα παρακολουθεί στενά την υπόθεση και προσβλέπει σε μια δίκαιη και αντικειμενική κρίση στον δεύτερο βαθμό δικαιοδοσίας».

Υπενθυμίζεται ότι το δικαστήριο επέβαλλε ποινή φυλάκισης δύο χρόνων στον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη, και καταδίκασε σε φυλάκιση 18 μηνών με αναστολή, τον συγκατηγορούμενο του Παντελή Κοκαβέση.

Μπελέρης για την καταδίκη του: «Δίκη παρωδία με διορισμένη δικαστή – Θα συνεχίσω τον αγώνα μου»

Για δίκη παρωδία και μάρτυρες που χρηματίστηκαν από την ίδια την αλβανική αστυνομία κάνει λόγο σε δήλωσή του ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας.

«Το έγκλημά μου είναι ότι εμείς οι Χειμαρραίοι θέλουμε να είμαστε οι κύριοι της προγονικής μας γης. Το έγκλημά μου είναι ότι οι συμπατριώτες μου Χειμαραίοι με εξέλεξαν Δήμαρχο ενάντια στα σχέδια του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα» δήλωσε ο Φρέντι Μπελέρης μετά τη δίκη, ενώ σημειώνει ότι θα συνεχίσει τον αγώνα του για δικαίωση: «Εγώ θα συνεχίσω τον αγώνα μου για Δικαιοσύνη και Δημοκρατία στο όνομα των συμπολιτών μου. Αργά ή γρήγορα, θα βρω δικαιοσύνη. Έχω τόση υπομονή όση χρειάζεται για να φτάσω στο τέρμα αυτής της υπόθεσης» τόνισε ο δήμαρχος Χειμάρρας.

Αναλυτικά η δήλωσή του:

«Ήταν μια δίκη παρωδία. Με πλαστό ποινικό μητρώο, χωρίς αποδείξεις, χωρίς άλλους μάρτυρες εκτός από έναν που χρηματιζόταν από την αστυνομία, με «διορισμένη» δικαστή, μέσα σε ένα γυάλινο κλουβί χωρίς επικοινωνία με τον δικηγόρο μου, σήμερα το αλβανικό δικαστήριο με καταδίκασε σε δύο χρόνια φυλάκισης.

Το έγκλημά μου είναι ότι εμείς οι Χειμαρραίοι θέλουμε να είμαστε οι κύριοι της προγονικής μας γης. Το έγκλημά μου είναι ότι οι συμπατριώτες μου Χιμαραίοι με εξέλεξαν Δήμαρχο ενάντια στα σχέδια του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα.

Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ, αυτή είναι η Δικαιοσύνη που θέλετε για εμάς; Αφήνω τους δικαστές στη χλεύη του αλβανικού λαού. Εγώ θα συνεχίσω τον αγώνα μου για Δικαιοσύνη και Δημοκρατία στο όνομα των συμπολιτών μου. Αργά ή γρήγορα, θα βρω δικαιοσύνη. ´Έχω τόση υπομονή όση χρειάζεται για να φτάσω στο τέρμα αυτής της υπόθεσης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ