ΕΕ: Βουλγαρία και Ρουμανία παίρνουν 85 εκατομμύρια ευρώ για διαχείριση των συνόρων

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει περαιτέρω δράση με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία για τη διαχείριση των συνόρων και τη μετανάστευση.

Η ενίσχυση αναμένεται να φθάσει τα 85 εκατ. ευρώ για το σκοπό αυτό, σημειώνει η βουλγαρική dnes.

Τα κεφάλαια θα κατευθυνθούν για τη βελτίωση της ασφάλειας στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, και οι δύο χώρες θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για πρόσθετη χρηματοδότηση για υφιστάμενα συστήματα επιτήρησης των συνόρων, για την αγορά οχημάτων και άλλου εξοπλισμού.

Η απόφαση βασίζεται στην επιτυχή εφαρμογή από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία έργων που σχετίζονται με την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου και την επιστροφή των μεταναστών χωρίς λόγο παραμονής στην ΕΕ, σημειώνει η EC.

Με τη σημερινή απόφαση ξεκινά η προετοιμασία για την εφαρμογή των νέων ευρωπαϊκών μεταναστευτικών κανόνων.

Η απόφαση λαμβάνει υπόψη την επικείμενη είσοδο της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στο Σένγκεν με εναέρια και θαλάσσια σύνορα από τα τέλη Μαρτίου.

Οι δύο χώρες αναμένεται να αυξήσουν την αστυνομική συνεργασία. Η Επιτροπή θα υποβάλει έκθεση σχετικά με την υλοποίηση των καθορισμένων στόχων μαζί με τον Frontex, τον Οργανισμό Ασύλου της ΕΕ και την Europol.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι τον περασμένο Μάρτιο η Κομισιόν ανέλαβε πιλοτικά έργα με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία και τον Οκτώβριο ανέφερε απτά αποτελέσματα.

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έγραψε στο «Χ» με την ευκαιρία αυτή ότι η Βουλγαρία και η Ρουμανία αξίζουν την πλήρη ένταξη στο Σένγκεν.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ