Εξετάσεις Μητσοτάκη για το εὐρω-αξίωμα η περιπέτεια με τον αποτυχημένο Ζελένσκυ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δεν έχει εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες του για απόδραση στις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός – Θεωρεί ότι η Ούρσουλα φον ντέρ Λάυεν δεν θα φτάσει στο τέλος – Υπολογίζει ότι αντίπαλός του θα είναι ο Κροάτης Αντρέι Πλένκοβιτς – Γιατί οι ευρωεκλογές δεν θα είναι χαλαρές

του Μανώλη Κοττάκη

Οι ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ επιμένουν, και ο Πρωθυπουργός κάνει τα πάντα για να τις επιβεβαιώνει ακόμη και ταξιδεύοντας στην Ουκρανία, θέτοντας σε κίνδυνο την σωματική ακεραιότητά του: ο κύριος Μητσοτάκης δεν έχει εγκαταλείψει τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες του, παρά το καταδικαστικό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για το Κράτος Δικαίου.

Εξομολογείται σε συνομιλητές του ότι η νυν πρόεδρος της Κομμισσιόν Ούρσουλα φον ντέρ Λάυεν, η υποψηφιότητα της οποίας θα επικυρωθεί στο εν εξελίξει συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Βουκουρέστι, δεν θα φτάσει μέχρι το τέλος. Γι’ αυτό και εκείνος με άνεση υπέγραψε μαζί με άλλους συναδέλφους του την πρόταση προς το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για την ανανέωση της θητείας της. Όλοι άλλως τε θυμούνται ότι το 2019 προαλειφόταν για πρόεδρος της Επιτροπής ο κύριος Βέμπερ, τον οποίον και πάλι υποστήριζε ο κύριος Μητσοτάκης, αλλά η Μέρκελ είχε αντίθετη άποψη και ανέθεσε στον Πρόεδρο Μακρόν να ανακοινώσει την υποστήριξή του προς το πρόσωπο της πρώην υπουργού Αμύνης της.

Βασική εκτίμηση του Πρωθυπουργού είναι ότι υπάρχουν προϋποθέσεις, και γι’ αυτό κάνει από τώρα ανοίγματα στην «λογική δεξιά» της Πρωθυπουργού της Ιταλίας Τζώρτζια Μελόνι την οποία επικρίνει η Ρωσσία, για να διεκδικήσει εκείνος το αξίωμα του προέδρου της Κομμισσιόν με βασικό ανταγωνιστή του τον Πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς.

Θεωρεί δε βασικά κριτήρια για την προαγωγή του –κατ’ άλλους την απόδρασή του στις Βρυξέλλες– πρώτον το να κερδίσει η Νέα Δημοκρατία ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά, αν όχι το μεγαλύτερο, από τα κεντροδεξιά κόμματα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις ευρωεκλογές. Δεύτερον, το γεγονός ότι επέβαλε σε ορθόδοξη χώρα τον γάμο τον ομόφυλων ζευγαριών και βεβαίως ότι επί πέντε ολόκληρα χρόνια είναι πιστός και προβλέψιμος σύμμαχος της Ουάσιγκτων και των Βρυξελλών. Με τελευταία δείγματα γραφής του την χθεσινή επεισοδιακή επίσκεψη στην Οδησσό και την δεύτερη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Ζελένσκυ, ο οποίος διανύει την δυσκολότερη περίοδο της προεδρίας του, βλέποντας την ήττα να διαφαίνεται καθαρά στον ορίζοντα.

Οι εκρήξεις που τον αναστάτωσαν έγιναν στο λιμάνι της πόλεως κοντά στα σκαλιά Ποτέμκιν. Τέλος, θεωρεί βασικό κριτήριο για την προαγωγή του και την προσέγγισή του με την Άγκυρα, η οποία θα επιδιωχθεί να λάβει σάρκα και οστά στο αμέσως προσεχές μέλλον. Ήδη δεν αντέδρασε στην πώληση των αμερικανικών F-16 στην Τουρκία αν και δεν επιβλήθηκαν στην γείτονα ουσιαστικοί όροι να μην πετούν αυτά πάνω από ελληνικά νησιά και να μην παραβιάζουν τον εναέριο χώρο μας. Ενώ στο Κογκρέσσο είχε πει τα αντίθετα. Είχε συγκρίνει την Τουρκία με την Ρωσσία.

Επίσης, ο υπουργός εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων τόνισε ότι στην Διακήρυξη των Αθηνών περιελήφθησαν «οι υποκείμενες» και όχι οι αντικείμενες, όπως θα ήταν το σωστό, πολιτικές θέσεις μεταξύ των δυο χωρών, σε σημείο που κορυφαίοι διπλωμάτες να απορούν με το παράγωγο της λέξης «υποκειμενικός». Υποκειμενικές οι ελληνικές θέσεις που βασίζονται στο διεθνές δίκαιο κατά τον ΥΠΕΞ;

Ήδη, επίσης, η Ντόρα Μπακογιάννη με την παρέμβασή της στο συνέδριο της «Καθημερινής» ζήτησε συναίνεση από τα τρία μεγάλα πολιτικά κόμματα για τα ελληνοτουρκικά προφανώς για να επιτευχθεί η απαραίτητη πλειοψηφία των 180 ψήφων όταν θα έρθει η ώρα του συνυποσχετικού. Για να λάβει την απάντηση από τον Αντώνη Σαμαρά ότι πρόκειται για πρόταση συνθηκολογήσεως.

Αν και κάτι μας λέει ότι παράγοντες μέσα και έξω απ’ την Ελλάδα ήδη εργάζονται πολύ εντατικά γι’ αυτό (η επανέκδοση της «Ελευθεροτυπίας» είναι ένα δείγμα), όπως εργάζονται και για την επανεκκίνηση του Κυπριακού την οποία, όπως διεφάνη στην χθεσινή συνέντευξή του στο ΡΙΚ, θα επιδιώξει με κάθε τίμημα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης. Ο οποίος σε δραματικούς τόνους τόνισε ότι οι διαθέσιμες επιλογές περιορίζονται δραματικά και έκανε αναφορά στην έννοια της κυριαρχικής ισότητας, που είχε δεχτεί παλαιότερα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Ακόμη και τηλεοπτικά σήριαλ γνωστών τηλεοπτικών σταθμών γνωστών παραγόντων (για τις σχέσεις τους με τους συμμάχους και την πρεσβεία) ανακινούν τα γεγονότα της τουρκικής εισβολής, Επικεντρώνονται στην πόλη της Αμμοχώστου και στους αγνοουμένους, περνούν το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν ενδιαφέρεται για την Κύπρο και καλλιεργούν συστηματικά το συναίσθημα της προσεγγίσεως με τους Τούρκους βάζοντας στα στόματα Κυπρίων φράσεις του τύπου: «Ήρθε η ώρα να θάψουμε το μίσος». Στο τελευταίο επεισόδιο έβαλαν μάλιστα Τούρκους στρατιώτες να ειρωνεύονται Κύπριους αγνοούμενους με την φράση «που είναι η Ελλάδα σας τώρα;».

Συμπτωματικά, πάντως, το ίδιο ρωτούσαν προχθές το βράδυ στο ΡΙΚ και οι Κύπριοι δημοσιογράφοι τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη: Γιατί δεν αναφέρεται ο Έλληνας Πρωθυπουργός στο Κυπριακό; Μα διότι είναι η προϋπόθεση για το ευρωπαϊκό αξίωμα η ουδετερότητά του αυτή.

Στο ίδιο φόντο: Δεν είναι επίσης χωρίς σημασία το γεγονός ότι χθες στο Συμβούλιο της Ευρώπης η κυρία Μπακογιάννη ψήφισε (!) μαζί με τον Γιώργο Παπανδρέου τον Αλέξη Τσίπρα για την θέση του Προέδρου του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα δυτικά Βαλκάνια. Κάτι για το οποίο τουλάχιστον είχε ενημερωθεί, αν δεν είχε συμφωνήσει ο Πρωθυπουργός. Η μεγάλη παράταξις της συμμαχίας συγχωνεύεται και ενοποιείται σταδιακά στην πράξη. Οι παλαιοί μισητοί αντίπαλοι γίνονται συνοδοιπόροι. Πάνω στο ίδιο καράβι. Έκαστος αναλαμβάνει τον ρόλο του.

Υπό το φως αυτών των δεδομένων και τις δεδομένες προθέσεις του Πρωθυπουργού να μετακινηθεί σε ευρωπαϊκό αξίωμα, εάν –επαναλαμβάνουμε– οι συσχετισμοί και οι προϋποθέσεις το επιτρέψουν στις ευρωεκλογές, γιατί δεν είναι βέβαιον ότι οι λογαριασμοί που κάνει είναι απολύτως σωστοί για το πόσο τον θέλουν οι Ηπα (τα υπουργεία Οικονομικών και Εμπορίου της Αμερικής επέβαλλαν κυρώσεις –μήνυμα για την Αθήνα στις εταιρείες που έκαναν τις παρακολουθήσεις με το παράνομο λογισμικό), τότε γίνεται αυτομάτως αντιληπτό τι είδους ευρωεκλογές θα ζήσουμε. Δεν θα είναι χαλαρές. Θα είναι σκληρές. Ο κατά δήλωσή του άλλοτε οδηγός του κυρίου Μητσοτάκη στην Νέα Υόρκη Στέφανος Κασσελάκης πήρε ήδη προχθές μετά την προκαταρτική εξέταση που διετάχθη εις βάρος του για την εταιρεία του, μια γεύση από το τι εκλογές θα ζήσουμε.

Θα είναι εκλογές που θα έχουν ως στόχο να κατακτήσει η Νέα Δημοκρατία το υψηλότερο δυνατό ποσοστό σε συνθήκες λαϊκής αγανακτήσεως (και γι’ αυτό η «αλλοίωση» της επιστολικής ψήφου είναι κρίσιμη), θα είναι εκλογές που θα επιδιωχθεί να καταστεί δεύτερος αλλά όχι επικίνδυνος με βραχεία κεφαλή ο Στέφανος Κασσελάκης, θα είναι εκλογές που θα επιδιωχθεί η διάλυση του Πασοκ με εσωκομματική κρίση (και αυτό διεφάνη και από την θύελλα στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του Πασοκ για τα μη κρατικά πανεπιστήμια), αλλά και η απόπειρα μείωσης του ποσοστού του, με το κόμμα Λοβέρδου (για να συνταχθεί η Κεντροαριστερά ως αντίπαλο δέος στην Νέα Δημοκρατία), θα είναι εκλογές που θα επιχειρηθεί να κατατμηθεί το αυξανόμενο ποσοστό της ασύντακτης νέας δεξιάς γιατί είναι η μόνη πραγματική απειλή για τον κύριο Μητσοτάκη.

Αλλά χωρίς ενιαία ηγεσία αυτήν την στιγμή είναι το ιδανικό θύμα του «διαίρει και βασίλευε». Οι επερχόμενες εξελίξεις για τους Σπαρτιάτες που μπορεί να χάσουν τις έδρες τους με απόφαση του εκλογοδικείου και να συρθούν στα δικαστήρια μετά τις καταγγελίες Στίγκα για την GREEK MAFIA δείχνουν τις προθέσεις και για τους υπολοίπους στα δεξιά. Στις τάξεις των οποίων θα επιδιωχθεί να ξεσπάσει εσωκομματική κρίση παραμονές των εκλογών. Συνέβη με τον Βελόπουλο στις προηγούμενες εκλογές. Να είναι προετοιμασμένα και τα άλλα κόμματα, όπως η Νίκη, γιατί μπορεί να έχουν μέσα στις κοινοβουλευτικές ομάδες τους «σλήπερς» συστήματος, οι οποίοι την κρίσιμη στιγμή μπορεί να αναλάβουν να εκτελέσουν με ζήλο …ιεραποστολάκη το …συμβόλαιό τους προς ικανοποίηση του Πρωθυπουργού, ο οποίος φοβάται πολύ αυτό το κόμμα λόγω των σχέσεών του με την Εκκλησία.

Βεβαίως για όλα αυτά υπάρχει και ο ξενοδόχος. Ο ελληνικός λαός. Ο οποίος έχει αποκτήσει ένα σπάνιο αισθητήριο. Υπάρχει και κάτι άλλο. Τα χρόνια πέρασαν, όπως φάνηκε από τα Τέμπη και από τις αποκαλύψεις για την επιστολική ψήφο, και κανένα πολιτικό έγκλημα πλέον δεν είναι τέλειο. Πάντοτε αφήνει ίχνη τα οποία ανακαλύπτει ο ελληνικός λαός! Μια μάνα από Θεσσαλονίκη και 100 ομογενείς από το εξωτερικό ξεσκέπασαν την Κυβέρνηση. Αλλά η κατάσταση αυτήν την στιγμή γενικώς έτσι έχει. Ο κύριος Μητσοτάκης σκέφτεται να πουλήσει τώρα που η αξία της μετοχής του είναι ακόμη στα υψηλά της και να αναχωρήσει. Να αποδράσει ακριβέστερα. Θεωρεί μάλιστα ότι μπορεί να ξεπεράσει με σχετική ευκολία το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όταν έρθει η ώρα της ακροάσεώς του, εκτός κι αν προτιμηθεί για την θέση του Προέδρου του Συμβουλίου Κορυφής. Το αν θα του βγει, δεν εξαρτάται από τον ίδιο. Εκείνος όμως κάνει όλα όσα πρέπει για να βρεθεί στην σωστή πλευρά της ιστορίας. Για τον εαυτό του, κυρίως, και δευτερευόντως για την χώρα.

Αφού ο Πρωθυπουργός επισκέφτηκε χθες στην Οδησσό το μουσείο κέρινων ομοιωμάτων της Φιλικής Εταιρείας και στάθηκε μπροστά στο άγαλμα του δημάρχου της Αθήνας Μαρασλή και τα ομοιώματα των Σκουφά, Ξάνθου και Τσακάλωφ, ίσως και να κατανοούσε λίγο περισσότερο μέσα από την ιστορία μας τι σημαίνει ο αγώνας που δίνεις για την πατρίδα σου να έχει ως αντικείμενο ανταλλάγματα για αυτήν και όχι για τον εαυτό σου…

Μανώλης Κοττακης: «Κάποιοι» στήν Κυβέρνηση, περιγράφουν τόν κόσμο καί τίς ζωές των Ελλήνων μέσα από τά γραφεια τους διασπείροντας fake news

Πέρασα χθές τό πρωί στίς 9 από τά μπλόκα των αγροτων στήν Λάρισα. Ο δρόμος ηταν κλειστός καί η κυκλοφορία διεξαγόταν από παράπλευρες οδούς, τίς...

Σκάνδαλα και Απατες στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Η Ευρωπαία Εισαγγελεύς Κοβέσι συνέλαβε τήν αντιπρόεδρο της Κομμισσιόν Μογκερίνι γιά κοινοτική απάτη – η Ιταλίδα πολιτικός πρωταγωνίστησε στό παρασκήνιο στίς διαπραγματεύσεις γιά τήν...

Ποιος ξεχνά τι σημαίνει δεξιά;

Στην πιο ακατάλληλη στιγμή Δέκα χρόνια μετά τους “Μένουμε Ευρώπη” η ΝΔ βρίσκεται απομονωμένη όσο ποτέ, με σαφή εχθρότητα με όλα τα όμορα κόμματα και...

Όταν Η Τεχνητή Νοημοσύνη Λαμβάνει Συνέντευξη Από Έναν Άνθρωπο – Αντιστροφή Ρόλων – Μέρος 1

Είθισται εμείς οι άνθρωποι να είμαστε εκείνοι που θέτουν τα ερωτήματα στη Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ - ΑΙ) ή να ζητάμε από αυτήν πληροφορίες Όμως, τι...

Μαρία Καρυστιανου: Οι αγρότες στους δρόμους, φωνάζουν απεγνωσμένα για την επιβίωση και για τα αφανισθέντα ζώα τους

Όμως όλες αυτές οι διαμαρτυρίες στους δρόμους καταλήγουν κάθε φορά σε μία άκαρπη εκτόνωση: η κυβέρνηση προσφέρει ψίχουλα σε σχέση με όσα χρωστάει, η αντιπολίτευση «στηρίζει»...

Ξάφνιασε πάλι ο Αμερικανός υπουργος των εξωτερικών Ρούμπιο με την δήλωση του που λέει ότι ο μεγαλύτερος εχθρός της ανθρωπότητας είναι το ριζοσπαστικό Ισλάμ

Ξάφνιασε πάλι ο Αμερικανός υπουργος των εξωτερικών Ρούμπιο με την δήλωση του που λέει ότι ο μεγαλύτερος εχθρός της ανθρωπότητας είναι το ριζοσπαστικό Ισλάμ Δηλαδή...

Ο ”ισαπόστολος” Σημίτης και άλλα καλαμπούρια

Λένε ότι και στα καλαμπούρια υπάρχουν όρια Αυτό γενικώς ισχύει αλλά υπάρχουν και οι εξαιρέσεις. Υπάρχουν δηλαδή καλαμπουρτζήδες που δεν έχουν μέτρο και υπερβαίνουν τα...

ΟΠΕΚΕΠΕ και τυχερα λαχεια

Θα ήταν λοιπόν αστείο να δεχτεί ένας ότι τα μεγάλα κέρδη των τυχερών λαχνών τα κερδίζουν υψηλών «επιδόσεων»επιδοτούμενοι Πριν μέχρι κάποιες ολίγες δεκαετίες, ήταν...

Νέα αλητεία της κομισιόν κατά της Ελλάδας!

Σε παρεμβαση του ο Γιαννης Μανιατης αναφερει:  Άλλο ένα ατόπημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:Στην τελευταία έκδοση (Δεκεμβρίου 2024) του «Ανακαλύπτοντας την Ευρώπη», που διανέμεται κατά...

Η Τεχνητή Νοημοσύνη για τον Ρόλο της Βρετανίας και ΕΣΣΔ στα «Δεκεμβριανά» και το Ιστορικό Μήνυμα του Γεγονότος για το Σήμερα

Συνεχίζοντας την προσωπική μου αναζήτηση για τον τρόπο που η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ - ΑΙ) «συγκροτεί νοήματα» περισσότερο και από το να παίζει τον...

Τεράστια καταστροφή από την πρόσφατη καταιγίδα σε παραλία στην περιοχή του Κρανιδίου

Σοβαροτατη καταγγελια για τεραστια καταστροφη απο την πρόσφατη καταιγίδα σε παραλία στην περιοχή του Κρανιδίου Συνεχίστε την αναγνωση.

Από την ημερίδα του ΠΑΣΟΚ στο ξενοδοχείο caravel2-12-25, για το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Αττικής και την αντιμετώπισή του

Με την συμμετοχή πλήθους στελεχών του ΠΑΣΟΚ, αυτοδιοικητικών, βουλευτών, μελών της Κεντρικής Επιτροπής, αλλά και ενεργών πολιτών, έλαβε χώρα στο ξενοδοχείο caravel την Τρίτη...

Όλεθρος για τους αγρότες ο προϋπολογισμός Μητσοτάκη!

Οι αγρότες που κινητοποιούνται στα μπλόκα έχουν υπόψη τους ότι με τον Προϋπολογισμό του 2026 προβλέπεται ετήσια ΜΕΙΩΣΗ των κονδυλίων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης...

Περί «Ιθάκης» και ηθικής….

Παρακολουθώντας την τρέχουσα επικαιρότητα κάποιος, θα προσέξει την εκτεταμένη προβολή του βιβλίου του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τίτλο Ιθάκη, ανακαλώ λοιπόν αμέσως εκείνη...

Το «λαβράκι» Κάγια Κάλλας: Ήταν δυνατόν να μην γνώριζε τι συνέβαινε στη δική της υπηρεσία;

Η Λάουρα Κοβέσι «χτύπησε» και πάλι, αποκαλύπτοντας ένα νέο σκάνδαλο διαφθοράς, στην καρδιά της Ευρώπης Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) διέταξε τη σύλληψη τριών βασικών...

Μήπως πρέπει όντως να αγιοκαταταχθεί ο Κυβερνήτης Ιωάννης Καποδίστριας από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο;

Γράφει ο Παναγιώτης Παύλος Πανεπιστήμιο του ΌσλοΚαθώς έχουμε ήδη εισέλθει στον Δεκέμβριο στα φετινά Χριστούγεννα του οποίου οι Έλληνες απανταχού της γης αναμένουν αδημόνως μαζί...

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ψαχνουν τα τυχερά δελτία των Σαμαρτζίδου, Μαγειρία και Στρατάκη

Νέο «εμπόδιο» στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, με την απουσία της Δέσποινας Μαρκοπούλου, ορκωτής ελέγκτριας της εταιρείας SOL Η κ....

Ο Αντώνης Ψαρόπουλος, ο ανακριτής Μπακαίμης και η σύζυγος του υπουργού Γιώργου Φλωρίδη

Πραγματικά, αδιανόητο! Το αποκαλύπτει η Ελπίδα Κουτσογιάννη στο DNews… Πώς θα φαινόταν μια δίκη πολιτικού εφετείου στη Θεσσαλονίκη στην οποία ένας από τους διαδίκους θα ήταν...

Πειράματα «βελούδινης μετάβασης» από τη δημοκρατία στη δικτατορία;

Η πρόθεση της Κυβέρνησης να διεξαχθούν αρχικά οι Δημοτικές εκλογές και στο μέλλον οι Βουλευτικές μέσω και κινητού τηλεφώνου, ανοίγει το δρόμο σε νοθείεςΓιώργος...

Για τη διαμαρτυρία των αγροτών με μπλόκα στους δρόμους

Η διαμαρτυρία των αγροτών με μπλόκα στους δρόμους είναι ένα θεμιτό μέτρο διαμαρτυρίας, αλλά είναι και αθέμιτο, διότι η παρακώλυση της κυκλοφορίας, πνίγει την...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ