Οι Αμερικανοί θα δημιουργήσουν στρατιωτικό λιμάνι στην ακτή της Γάζας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα δώσει εντολή στον αμερικανικό στρατό να δημιουργήσει ένα λιμάνι στην ακτή της Γάζας για την παροχή επείγουσας βοήθειας δια θαλάσσης.

Αξιωματούχος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου έδωσε πληροφορίες για τις τελευταίες προσπάθειες των ΗΠΑ να παραδώσουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, σε τηλεφωνική ενημέρωση.

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι ο Μπάιντεν θα ανακοινώσει στην ομιλία του για την «Κατάσταση της Ένωσης» στο αμερικανικό Κογκρέσο σήμερα το απόγευμα ότι έδωσε οδηγίες στον αμερικανικό στρατό και ότι ο στρατός θα αρχίσει να εργάζεται για τη δημιουργία ενός στρατιωτικού λιμανιού στην ακτή της Γάζας, ώστε η βοήθεια να μπορεί να παραδοθεί στη Γάζα δια θαλάσσης.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος σημείωσε ότι με την ίδρυση του εν λόγω στρατιωτικού λιμανιού, μεγάλα πλοία θα μπορούν να παραδίδουν μεγαλύτερες ποσότητες ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και ότι αυτή η βοήθεια θα περιλαμβάνει τρόφιμα και νερό, καθώς και φάρμακα και εξοπλισμό προσωρινής στέγασης.

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι η βοήθεια θα συντονιστεί με το Ισραήλ, ότι θα συνεργαστούν με τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) και σχετικές μη κυβερνητικές οργανώσεις και ότι μια διαδρομή που θα περιλαμβάνει το λιμάνι  της Λάρνακας της Κύπρου θα χρησιμοποιηθεί ως μέσο της θαλάσσιας διαδρομής.

Σημειώνοντας ότι αναμένουν υποστήριξη από την Ευρώπη και τις περιφερειακές χώρες σχετικά με τη βοήθεια, ο αξιωματούχος είπε ότι χρειάζεται μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός τουλάχιστον 6 εβδομάδων στη Γάζα και ότι η βοήθεια μπορεί να παραδοθεί πιο γρήγορα σε αυτή την περίπτωση.

Ο αμερικανικός στρατός δεν θα μπει στη Γάζα

Απαντώντας σε ερώτηση, ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι ο Αμερικανικός στρατός που θα συντονίσει τη βοήθεια δεν σχεδιάζεται να πατήσει το πόδι του στη Γάζα και ότι θα είναι υπεύθυνος μόνο για την ομαλή παράδοση της βοήθειας στο λιμάνι και τον συντονισμό με τις αρχές.

Υποστηρίζει το Ισραήλ

Μιλώντας στο Reuters, Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το σχέδιο των ΗΠΑ ήταν «καλοδεχούμενο».

Ο αξιωματούχος, ο οποίος δεν αποκάλυψε το όνομά του, είπε ότι θα συντονίσουν την ανάπτυξη του έργου με τις ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επικρίθηκε έντονα για την άνευ όρων υποστήριξή της στο Τελ Αβίβ, ενώ οι επιθέσεις του Ισραήλ συνεχίζονταν, και εμφανίστηκε ως ένας από τους υπεύθυνους για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν, από την άλλη πλευρά, δήλωσε ότι είχε εντατικές διαπραγματεύσεις με την ισραηλινή πλευρά για την παροχή περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και επίσης διεξάγει εντατική διπλωματία με τα μέρη για προσωρινή κατάπαυση του πυρός.

(Reuters)

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ