Η Ειδική Εισαγγελία του Κοσσυφοπεδίου, με έδρα τη Χάγη, εισέβαλε στο σπίτι του πρώην διοικητή του UCK

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην Πρίστινα, για αρκετές ώρες, στελέχη των Ειδικών Επιμελητηρίων που εδρεύουν στη Χάγη, έκαναν έφοδο στο σπίτι του πρώην διοικητή του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου- UÇK, Σουλεϊμάν Σελίμι.

Η Ειδική Εισαγγελία δεν έδωσε λεπτομέρειες για την επιχείρηση, ενώ ο Αρτάν Κερκίνι,  δικηγόρος του κ. Σελίμη, είπε ότι η επιχείρηση έγινε με εντολή του δικαστή της προκαταρκτικής διαδικασίας, σύμφωνα με την οποία εκτιμάται ότι μπορεί να υπάρχουν στοιχεία στο σπίτι του που σχετίζεται με την παρακώλυση της δικαιοσύνης, που διενεργείται στη Χάγη.

Τα Ειδικευμένα Επιμελητήρια δεν έδωσαν λεπτομέρειες για την επιχείρηση ούτε για την ανακοίνωση ότι «επικοινώνησε» ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου, Χαϊρεντίν Κούτσι, μέλος της ομάδας υπεράσπισης του πρώην προέδρου της Βουλής,  Καντρί Βεσέλι.

Το Ειδικό Δικαστήριο, γνωστό ως Ειδικά Επιμελητήρια, χειρίζεται αξιώσεις για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από μέλη του πρώην Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου.

Η ίδρυσή του από το κοινοβούλιο του Κοσσυφοπεδίου τον Αύγουστο του 2015, ακολούθησε τους ισχυρισμούς που προβλήθηκαν στην έκθεση του 2011 που συνέταξε ο απεσταλμένος του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντικ Μάρτι, η οποία περιέχει κατηγορίες εναντίον πρώην μελών του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου για απαγωγές, κακομεταχείριση , εξωδικαστικές δολοφονίες και σε ορισμένες περιπτώσεις βίαιη αφαίρεση ανθρώπινων οργάνων και διακίνηση τους από την Αλβανία κατά τη διάρκεια και μετά τον πόλεμο στο Κοσσυφοπέδιο.

Ωστόσο, αυτό το θέμα δεν έχει συμπεριληφθεί σε καμία από τις μέχρι στιγμής κατηγορίες εναντίον πρώην μελών του UÇK.

Τον Δεκέμβριο του 2022, το Δικαστήριο καταδίκασε το πρώην μέλος του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου, Σαλί Μουσταφά, σε 26 χρόνια φυλάκιση, με κατηγορίες για φόνο και βασανιστήρια σε κέντρο κράτησης κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο.

Στις αρχές Απριλίου του περασμένου έτους, ξεκίνησε η δικαστική διαδικασία εναντίον του πρώην προέδρου του Κοσσυφοπεδίου, Χασίμ Θάτσι και τριών πρώην ανώτατων πολιτικών αξιωματούχων, Γιακούμπ Κρασνίκι, Καντρί Βεσέλι και Ρετζέπ Σελίμι, όλοι πρώην ανώτεροι ηγέτες του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

 Κατηγορούνται για δίωξη, φυλάκιση, άλλες απάνθρωπες πράξεις, βασανιστήρια, δολοφονίες και εξαναγκαστική εξαφάνιση προσώπων.

Τουλάχιστον τέσσερα άτομα συνελήφθησαν το 2023 ως ύποπτοι για αδικήματα που σχετίζονται με «παρακώλυση της δικαιοσύνης».

Zeri Amerikes

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ