Τραμπ εναντίον Μπάιντεν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Ντόναλντ Τραμπ εγκατέλειψε το Λευκό Οίκο ως ο μεγάλος ηττημένος. Τώρα, όμως, μόνον ένας άνθρωπος μπορεί να αποτρέψει την επιστροφή του στο Λευκό Οίκο και αυτός είναι ο Πρόεδρος Μπάιντεν, γράφει για τα εκλογικά αποτελέσματα της super Τρίτης η ιστοσελίδα του αμερικανικού δικτύου CNN. Η ειδησεογραφική ιστοσελίδα επισημαίνει ότι υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες ο Ντόναλντ Τραμπ να καταφέρει να πραγματοποιήσει την μεγαλύτερη και πιο θαυμαστή πολιτική επιστροφή στην ιστορία της Αμερικής. Μόλις πριν από σχεδόν τρία χρόνια, ο Τραμπ εγκατέλειψε την Ουάσινγκτων ταπεινωμένος πολιτικά, μετά την έφοδο των οπαδών του στο Αμερικανικό Κογκρέσο, οι οποίοι ακουσαν την προτροπή του για μάχη ακόμη και μέσα στην κόλαση, υλοποίησαν τη μεγάλη πορεία στην Ουάσινγκτων και στη συνέχεια την επίθεση στο Καπιτώλιο. Τώρα, ακόμη και με τέσσερις δίκες εναντίον του σε εκκρεμότητα,  ο Ντόναλντ Τραμπ έχει προετοιμασθεί και εργάζεται συστηματικά για την θριαμβευτική πολιτική του επάνοδο, καθώς σαρώνει στις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικανών και ήδη κατάφερε να εξοβελίσει από την πολιτική μάχη την εσωκομματική του αντίπαλο Νίκι Χέιλι.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι ο μεγάλος νικητής της Σούπερ Τρίτης, κερδίζοντας σε Βιρτζίνια, Βόρεια Καρολίνα, Οκλαχόμα, Τενεσί, Μέιν, Τέξας, Αρκάνσας, Αλαμπάμα, Κολοράντο, Μινεσότα, Μασαχουσέτη και Καλιφόρνια. Μετά την καθαρή νίκη του σε όλες αυτές τις μεγάλες ομοσπονδιακές Πολιτείες, είναι πιο κοντά από ποτέ σστό να κερδίσει το προεδρικό χρίσμα του κόμματος του και να σταθεί ως αντίπαλος εκ νέου απέναντι στον Πρόεδρο Μπάιντεν που του έκανε πολιτική έξωση από το Λευκό Οίκο. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι προηγείται σταθερά του Προέδρου Μπάιντεν με διαφορά πάνω από 5%, ενώ οι εκλογικοί αναλυτές εκτιμούν ότι έχει τουλάχιστον ίσες πιθανότητες να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές με τον Πρόεδρο Μπάιντεν και να επανεγκατασταθεί στο Λευκό Οίκο. Σε αυτήν την περίπτωση θα έχει το υλικό για να συγγράψει το νέο του βιβλίο «The Art of the Comeback» υποστηρίζουν σοβαροί πολιτικοί αναλυτές από όλο το πολιτικό φάσμα των Ηνωμένων Πολιτειών. Ακόμη και πριν ολοκληρωθεί η καταγραφή και αναμετάδοση των εκλογικών αποτελεσμάτων για την Σούπερ Τρίτη, Τραμπ και Μπάιντεν αντήλλαξαν σφοδρά φραστικά και πολιτικά πυρά δημιουργώντας το νέο πολιτικό σκηνικό για τις επόμενες ημέρες και μήνες. Οι προβλέψεις των πολιτικών αναλυτών δείχνουν ότι η πολιτική σύγκρουση Μπάιντεν – Τραμπ θα είναι από τούδε και στο εξής ακόμη πιο σκληρή, διχάζοντας ακόμη περισσότερο το εκλογικό σώμα των ΗΠΑ.

Δεν έχουμε καμία άλλη επιλογή εκτός από το να κερδίσουμε τις προεδρικές εκλογές, είπε ο Ντόναλντ Τραμπ σε δήλωση του μετά τα πρώτα εκλογικά αποτελέσματα. Χαλαρός στον Κήπο της Βίλας του στο Μαρ Α Λάγκο της Φλώριντα, ζούσε την καλύτερη εκλογική του νύχτα μετά τη νίκη του επί της Χίλαρι Κλίντον το 2016. Πίσω του βρισκόταν ένα τεράστιο πλήθος από ανθρώπους που κράδαιναν αμερικανικές σημαίες και δημιουργούσαν το κατάλληλο πολιτικό και θεατρικό σκηνικό που αξίζει σε κάποιον που είναι σε πορεία επιστροφής στο Λευκό Οίκο. Στην νικητήρια ομιλία του ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε χρυσή εποχή για την αμερικανική οικονομία την περίοδο της προεδρίας του και τόνισε ότι αν ο ίδιος χάσει τις εκλογές αυτές, οι Αμερικανοί θα μείνουν χωρίς χώρα. 

Η φράση αυτή προκάλεσε ρίγη ανησυχίας σε πολλούς από τους αντιπάλους του, γιατί είχε επαναληφθεί λίγο πριν από την τελευταία έφοδο των οπαδών του στο Καπιτώλιο με τα γνωστά αποτελέσματα. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν αντέδρασε στην μεγάλη νίκη Τραμπ με άμεση πολιτική επίθεση εναντίον του, με επιχειρήματα που μάλλον θα επαναληφθούν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. 

Αν και αδύναμος πολιτικά επί του ζητήματος της οικονομίας και της μετανάστευσης, ο Πρόεδρος Μπάιντεν έθεσε υπαρξιακά ερωτήματα και διλήμματα στους ψηφοφόρους των ΗΠΑ. Εκανε λόγο για ξεκάθαρη επιλογή των Αμερικανών ψηφοφόρων, είτε να κάνουν ένα βήμα προς το μέλλον, είτε να επιτρέψουν – όπως είπε – στον Ντόναλντ Τραμπ να γυρίσει τη χώρα πίσω στο χάος, στο διχασμό και το σκοτάδι,  χαρακτηριστικά της προεδρίας του. Αν ο Ντόναλντ Τραμπ επιστρέψει στο Λευκό Οίκο κάθε πρόοδος που έχουμε επιτύχει θα διακινδυνεύσει, είπε ο Μπάιντεν. Καθοδηγείται από την επιθυμία του για εκδίκηση, από τις πικρίες και τις υπέρμετρες φιλοδοξίες του, όχι από τα συμφέροντα του αμερικανικού λαού και τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ. Είναι αποφασισμένος να καταστρέψει τη Δημοκρατία και θα κάνει τα πάντα για να επανέλθει στην εξουσία, τόνισε ο Πρόεδρος Μπάιντεν που περιέγραψε μια ζοφερή εικόνα για το μέλλον των ΗΠΑ. 

Βάσει των εκλογικών αποτελεσμάτων, ο Ντόναλντ Τραμπ χρειάζεται 1215 εκλέκτορες για να κερδίσει το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών και μάλλον θα τους έχει κερδίσει ως το τέλος Μαρτίου. Η Νίκι Χάλεϊ είναι πλέον εκτός μάχης, αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν θα τον υποστηρίξει. Κάλεσε, μάλιστα, τον Τραμπ να πείσει τους ψηφοφόρους που την υποστήριξαν, ώστε να τον ψηφίσουν. Τα εκλογικά αποτελέσματα επιβεβαίωσαν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ, παρά τα σκάνδαλα και τις δικαστικές διώξεις έχει τον απόλυτο έλεγχο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, κυρίως διότι τον υποστηρίζουν οι ακτιβιστές και τα στελέχη της βάσης μαζικά και δυναμικά. 

Οι περισσότεροι υποστηρικτές και ψηφοφόροι του Τραμπ συμφωνούν ότι η κατάσταση της χώρας είναι ζοφερή και επικίνδυνη, λόγω της οικονομικής καχεξίας, της μαζικής μετανάστευσης, της έξαρσης της εγκληματικότητας και της κοινωνικής παράλυσης που προκαλεί η πολιτική των Δημοκρατικών. Αλλά και οι περισσότεροι ψηφοφόροι των Δημοκρατικών δεν είναι σίγουροι αν ο Πρόεδρος Μπάιντεν, που στο τέλος του έτους θα είναι 86 ετών, θα μπορεί να εκπληρώσει με επάρκεια τα προεδρικά του καθήκοντα. Παρά την ήπια οικονομική ανάπτυξη, οι περισσότεροι Αμερικανοί διακατέχονται από ανασφάλεια, ειδικά σε περιοχές όπου η βαριά βιομηχανία υποφέρει, οι άνθρωποι δεν έχουν δουλειές και οι τιμές των τροφίμων καλπάζουν. Ο Μιτς Λαντριέ, επικεφαλής της ομάδας που τρέχει την προεκλογική εκστρατεία του Μπάιντεν, λέει πως οι περισσότεροι Αμερικανοί δεν πίστευαν ότι η τελική σύγκρουση για την προεδρία θα είναι μεταξύ Μπάιντεν και Τραμπ, πλέον όμως πρέπει να το συνειδητοποιήσουν και να πράξουν αναλόγως. Η ομάδα Μπάιντεν παραδέχεται ότι τα ποσοστά στις δημοσκοπήσεις δεν είναι ικανοποιητικά και ότι για να έχει πιθανότητες νίκης πρέπει να επιτύχει τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση του κόμματος και των Δημοκρατικών ψηφοφόρων.

Παρά τις δύο έρευνες από το Κογκρέσο εναντίον του, παρά τις 91 απαγγελίες κατηγοριών και τις τέσσερις ποινικές δίκες, παρά το δικαστικό πρόστιμο των 450 εκατομμυρίων δολαρίων, ο Τραμπ κατάφερε να διατηρήσει την υποστήριξη της εκλογικής του βάσης και μάλιστα να την κινητοποιεί με όλο και μεγαλύτερο δυναμισμό, εκμεταλλευόμενος τη ρητορική περί κλεμμένων εκλογών και σύγκρουσης με το βάλτο του κατεστημένου της Ουάσινγκτων. Όλοι οι πολιτικοί αναλυτές μιλούν για την τεράστια ικανότητα του να δημιουργεί εναλλακτική πολιτική πραγματικότητα ώστε να επιτύχει τους στόχους του με την δυναμική υποστήριξη του κινήματος Make America Great Again. Πολλοί λένε ότι με τις συνεχείς πολιτικές επιθέσεις και δικαστικές διώξεις οι πολιτικοί του αντίπαλοι του επέτρεψαν να εργαλειοποιήσει τις επιθέσεις προς όφελος του και να κινητοποιήσει τον κόσμο υπέρ του προγράμματος του. Ακόμη και οι αντιτραμπικές δυνάμεις εντός του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, με κύριους εκπροσώπους τους Πενς, Χέιλι και Ντε Σάντις δεν κατάφεραν να αναχαιτίσουν την πολιτική του επάνοδο. Όλα δείχνουν ότι αν ο Τραμπ επανεκλεγεί και καταργήσει αμέσως την κλιματική νομοθεσία, υπέρ των επιχειρήσεων, θα επιτρέψει νέες εξορύξεις πετρελαίου, θα επιλέξει την ύφεση στις σχέσεις με τη Ρωσία και θα σκληρύνει τη στάση των ΗΠΑ έναντι της Κίνας.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΘΩΜΑΣ – Εστία της Κυριακής


ΔΗΜΟΦΙΛΗ