Η ΕΕ ετοιμάζει πακέτο βοήθειας 7,4 δις ευρώ για την Αίγυπτο – με τη συμβολή της Ελλάδας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) ετοιμάζει πακέτο βοήθειας 7,4 δισεκατομμυρίων ευρώ (8,08 δισεκατομμύρια δολάρια) με στόχο τη στήριξη της οικονομίας της Αιγύπτου, προβλέποντας ότι οι συγκρούσεις στη Γάζα και το Σουδάν θα επιδεινώσουν τα οικονομικά προβλήματα της χώρας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα μεταβεί την Κυριακή στο Κάιρο με τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας, της Ιταλίας και του Βελγίου για να οριστικοποιήσουν και να ανακοινώσουν τη συμφωνία.

Το προγραμματισμένο πακέτο περιλαμβάνει επιχορηγήσεις και δάνεια ύψους 7,4 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2027.

Είναι δυνατή η άμεση καταβολή 1 δισ. ευρώ ως έκτακτη οικονομική βοήθεια.

Η οικονομική βοήθεια ύψους 4 δισ. ευρώ που συνδέεται με συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις, στο πλαίσιο ενός διευρυμένου προγράμματος με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), απαιτεί την έγκριση των κρατών μελών της ΕΕ.

Το υπόλοιπο πακέτο βοήθειας θα καλυφθεί από διάφορα κονδύλια της ΕΕ, ανέφεραν αξιωματούχοι.

Ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος μιλώντας στην εφημερίδα είπε ότι η συμφωνία είναι «στρατηγικά σημαντική» και είπε: «Ανησυχούμε για τα δύο σύνορα. «Αυτά είναι τα σύνορα μεταξύ Σουδάν και Αιγύπτου, όπου οι Σουδανοί εισέρχονται στη χώρα, και τα σύνορα μεταξύ Αιγύπτου και Λιβύης, όπου οι άνθρωποι φεύγουν», είπε.

Αυτή η συμφωνία είναι το αποτέλεσμα συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων εν μέσω φόβων για πιθανή μετακίνηση προσφύγων από τη Γάζα μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και τον πόλεμο που ακολούθησε.

Αιγύπτιοι αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα απορρίψει τις ισραηλινές προσπάθειες να μεταφέρει έως και 2,3 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν στη Γάζα στη χερσόνησο του Σινά.

Σύμφωνα με την έκθεση, η συμφωνία περιλαμβάνει στήριξη στον ενεργειακό τομέα της Αιγύπτου και βοήθεια στη χώρα για να αντιμετωπίσει τον αυξανόμενο αριθμό Σουδανών προσφύγων.

Περιλαμβάνει επίσης δέσμευση αξιωματούχων της ΕΕ να βοηθήσουν στην ενίσχυση των λιβυκών συνόρων, όπου οι μετανάστες διασχίζουν τη Μεσόγειο για να κατευθυνθούν προς την Ευρώπη.

Ο Έλληνας υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης δήλωσε στην εφημερίδα ότι η Αίγυπτος διαδραματίζει «πολύ σημαντικό ρόλο» στον έλεγχο της παράτυπης μετανάστευσης προς την Ευρώπη.

Τονίζοντας ότι δεν υπάρχει άμεση ροή από την Αίγυπτο, ο Καιρίδης είπε: «Υπάρχουν Αιγύπτιοι που περνούν από την ανατολική Λιβύη. «Είναι ζωτικής σημασίας η παροχή επείγουσας υποστήριξης στην Αίγυπτο καθώς αντιμετωπίζει μια σοβαρή οικονομική και προσφυγική κρίση», είπε.

Ένας δεύτερος αξιωματούχος της ΕΕ που γνωρίζει το θέμα είπε ότι το πακέτο πιθανότατα θα περιλαμβάνει ορισμένα ήδη υπάρχοντα προγράμματα υποστήριξης για την Αίγυπτο, η οποία είναι εδώ και πολύ σημαντικός εταίρος του μπλοκ.

Sharq al-Awsat

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ