Δημητράκης Δημητριαδης: Μαρτύρησε 7 χρόνων για την ελευθερία!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιμέλεια: ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΝΤΩΝΑΣ – ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ www.ledrastroy.com cyprushellenica.blogspot.com

Στις 14 Μαρτίου 1956 δολοφονήθηκε σε μαθητική διαδήλωση στη Λάρνακα ο εφτάχρονος Δημητράκης Δημητριάδης μαθητής στη Β΄ τάξη του δημοτικού σχολείου, όταν τον πυροβόλησε γενναίος στρατιώτης καθώς πετροβολούσε τους εγγλέζους κραυγάζοντας ΖΗΤΩ Η ΕΝΩΣΙΣ!

Ο Δημητράκης ζούσε με τη γιαγιά του και πουλούσε λουλούδια, τα βράδυα για να ζουν.Στις 14/3/56 τα παιδιά της Αστικής Σχολής Καλογερά, όπου φοιτούσε και οι μαθητές του Εμπορικού Λυκείου, σε μια μαχητική διαδήλωση. συγκρούστηκαν με τον στρατό. Άγγλος λοχίας τον πυροβόλησε στο μάτι.

C693A513 9B60 4A0D 8935 5C8083459C64 Ακολουθεί άρθρο του Αντώνη Αντωνα: ΕΟΚΑ Δημητράκης Δημητριαδης: Μαρτύρησε 7 χρόνων για την ελευθερία!

ΕΟΚΑ 55-59. Οι θρασύδειλοι Άγγλοι συλλαμβάνουν μικρούς μαθητές, τους βασανίζουν και δολοφονούν ….

ΕΟΚΑ 55-59. 

Ο ΜΙΚΡΟΤΕΡΟΣ ΗΡΩΑΣ ΔΗΜΗΤΡΑΚΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ ΑΠΟΤΗ ΛΑΡΝΑΚΑ.

14 Μαρτίου 1956. 

ΔΗΜΗΤΡΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ. Λάρνακα. Οι μαθητές του Εμπορικού Λυκείου κατεβαίνουν σε μια μαχητική διαδήλωση εναντίον των Άγγλων. Τους ακολουθούν οι μαθητές της Αστικής Σχολής Καλογερά. Ανάμεσά τους και ο μικρός 7χρονος, Δημητράκης Δημητριάδης, μαθητής της Β’ Δημοτικού.

 14 Μαρτίου 1957.

ΕΥΑΓΟΡΑΣ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗΣ. Τα μεσάνυχτα της 13ης Μαρτίου 1957 οδηγείται στην αγχόνη. Τραγουδά τον Εθνικό Ύμνο. Δύο λεπτά αργότερα (14 Μαρτίου) η καταπακτή ανοίγει και ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης περνά στην αιωνιότητα.

ΕΛΛΑΔΑ

ΕΠΙ ΤΕΛΟΥΣ ΑΣ ΔΙΔΑΧΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΙΜΗΘΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΘΑΝΑΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΜΑΣ.

ΚΑΤΑΘΕΤΩ ΚΑΤΙ ΣΥΝΤΑΡΑΚΤΙΚΟ…ΕΝΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΓΩΝΙΣΤΗ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗ ΣΤΟΝ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ 7ΧΡΟΝΟ ΗΡΩΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑΚΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ… ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΛΜΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟΘΥΣΙΑ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ, ΠΟΥ ΤΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΙΕΡΑ ΟΣΤΑ ΤΟΥΣ ΣΗΜΕΡΑ …ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΠΑΛΙΝΩΔΙΕΣ ΚΑΙ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ ΜΑΣ …

Μια ακόμη ιστορία που δεν σου δίδαξαν ΠΟΤΕ.

Κατά μαρτυρία του  δασκάλου από το ηρωϊκό Κιλκίς φίλου πατριώτης διαπρεπή αρθρογράφου Δ. ΝΑΤΣΙΟΥ, αφιερώματα για Παλληκαρίδη, Δημητριάδη και τους άλλους ήρωες … κάποτε υπήρχαν ακόμη και σε βιβλία Δημοτικού … κάποτε … προ του 2006 – βιβλίο Γλώσσας της Στ΄ Δημοτικού, στο γ΄ τεύχος. Δεν άρεσε στα κνώδαλα του πολυπολιτισμού, στους προσκυνημένους νενέκους του τότε Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, το έκριναν προφανώς ως εθνικιστικό! Για ήρωες θα μιλάμε τώρα; Αυτά είναι παρωχημένα, στερεότυπα. Αίματα, κόκκαλα και θάνατοι για την Πατρίδα, τρομάζουν τα Παιδιά – έτσι μου είπε κάποιος ανεπρόκοπος κάποτε, όταν αντίκρισε τα καμιά 15αριά κάδρα ηρώων που έχω αναρτημένα πάντοτε στην τάξη μου! Ενώ οι «συνταγές μαγειρικής» τα γαληνεύουν. Και καταντήσαμε να διδάσκουμε στην Στ’ Δημοτικού τον ηρωισμό μέσω ενός κειμένου με τίτλο «η … Σόνια η γάτα»! Αχ, δυστυχισμένη πατρίδα! «Την Ελλάδα θέλομεν κι ας τρώγωμενπέτρες», έγραφε κάποτε στους τοίχους των σπιτιών η αδάμαστη εκείνη γενιά των Ελλήνων της Κύπρου. Σήμερα «τρώγωμεν» την Ελλάδα… «δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα» (Κ. Βάρναλης), παρακολουθούμε τον εξισλαμισμό της !

E06E039C 9B12 4287 ABCF 0B827B38B061 Δημητράκης Δημητριάδης 14 Μαρτίου 1956: Πολεμούσε τους Άγγλους και Τούρκους επικουρικούς με κοτρώνες …Πολυβολήθηκε από Άγγλο στρατιώτη κατά τη διάρκεια μαθητικής διαδήλωσης για την ΕΝΩΣΗ της Κύπρου με την Ελλάδα. ΙΔΙΑ ΗΜΕΡΑ, ένα χρόνο μετά, ΑΠΑΓΧΟΝΙΖΟΥΝ τον μαθητή Ευαγόρα Παλληκαρίδη που έγραψε το ποίημα για τον μικρό Δημητράκη.. Πέτρα σε πέταγαν τα μικρά μου τα χέρια σ’ ένοιωθα λευτεριά να ματώνεις στ’ αστέρια… Κι έγινε ο Δημητράκης Δημητριάδης ο μικρότερος ήρωας του Αγώνα της ΕΟΚΑ . Εκείνες τις ώρες, ένας άλλος μαθητής, δέκα χρόνια μεγαλύτερος, ο Ευαγόρας Παλληκαρίδης, από την Τσάδα της Πάφου έγραφε: «Τα παιδιά στον Αγώνα -Και συ σκλαβόπουλο, γιατί θλιμμένο στέκεις και θωρείς; Μήπως να πολεμήσεις δεν μπορείς; -Όπλο δεν έχω , Καπετάνιο. -Να, τις κοτρώνες. Αρκετές για σένα, τον μικρούλη. Και αρπάζει ο ήρως ο μικρός, ο πιο μικρότερος απ΄όλους, κοτρώνες, για να φέρει Λευτεριά. “

9833DFF1 6B4B 423C 883B FB5C0D9F0C15 ΤΟ ΠΟΙΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΧΑΡΑΓΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΟΜΗ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΜΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΕΚΕΣΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΖΩΝΤΑΝΕΥΕΙ Ο ΔΗΜΗΤΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΦΩΝΑΖΕΙ ΛΕΥΤΕΡΙΑ – ΕΝΩΣΗ…. ΤΡΕΜΕΙΣ ΣΥΓΚΟΡΜΟΣ, ΝΟΙΩΘΕΙΣ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ ΝΑ ΣΕ ΠΑΡΑΣΥΡΕΙ ΠΙΣΩ ΣΤΑ ΔΟΞΑΣΜΕΝΑ ΕΚΕΙΝΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΠΥΡΡΕΙΑ ΔΑΚΡΥΑ ΠΟΤΙΖΟΥΝ ΤΑ ΙΕΡΑ ΧΩΜΑΤΑ ΤΑ ΜΑΤΟΒΡΕΓΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΧΝΙΖΟΝ ΑΙΜΑ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ ΜΑΣ ….. ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΜΑΣ ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΑΝΤΙΑ…. ΓΡΑΦΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΟΜΗ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΗΡΩΑ ΠΟΥ ΘΡΗΝΗΣΕ ΚΑΙ ΥΜΝΗΣΕ Ο ΕΥΑΓΟΡΑΣ ΟΤΑΝ ΜΕ ΤΙΣ ΚΟΤΡΩΝΕΣ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΑΦΗΝΕ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΟΥ ΠΝΟΗ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΠΕΡΙΒΟΛΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ ΤΗΣ ΛΑΡΝΑΚΑΣ…. ΤΙΜΗ ΚΑΙ ΔΟΞΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΑΚΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ ΠΟΥ ΔΙΔΑΞΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΑΘΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ….!!!! ΤΡΑΓΙΚΗ ΕΙΡΩΝΕΙΑ, ΜΟΙΡΑΙΑ ΣΗΜΑΔΙΑΚΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΜΠΤΩΣΗ……

14 Μαρτίου 1957, ίδια μέρα, ένα χρόνο μετά, ο ποιητής, αγωνιστής της Ε.Ο.Κ.Α., μαθητής Ευαγόρας Παλληκαρίδης που ύμνησε τον μικρό ήρωα και όλους τους πεσόντες συναγωνιστές του, θυσιαζόταν για τον ίδιο λόγο…και συναντούσε στα επουράνια και τον μικρό του φίλο ήρωα και τους άλλους αδελφούς του……

ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ  στον μεγάλο Παλληκαρίδη, στον μικρότερο ήρωα Δημητράκη, σε όλους τους εθνομάρτυρες μας.

Επιμέλεια: ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΑΝΤΩΝΑΣ – ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ www.ledrastroy.com cyprushellenica.blogspot.com

ΔΗΜΟΦΙΛΗ