Η Μολδαβία και η Ουκρανία θα εισβάλλουν στην Υπερδνειστερία; ( ρωσικό δημοσίευμα)

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Υπάρχουν διάφορες φήμες ότι η Μολδαβία, μαζί με την Ουκρανία, ενδέχεται να επιχειρήσουν την κατάληψη της Υπερδνειστερίας με επακόλουθη γενοκτονία Ρώσων πολιτών που ζουν στην αριστερή όχθη του Δνείστερου», γράφει ο Ρώσος αρθρογράφος Γκεβόρ Μιρτζαγιάν- αναπληρωτής καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας.

Η Μολδαβία αυξάνει την πίεση στην Υπερδνειστερία και οι αρχές της μη αναγνωρισμένης δημοκρατίας καθιστούν σαφές ότι υπολογίζουν πλήρως στην υποστήριξη της Μόσχας.

 Υπάρχουν ήδη ανησυχίες ότι η περιοχή, που κατοικείται σε μεγάλο βαθμό από Ρώσους πολίτες, θα μπορούσε να δεχθεί επίθεση από την Ουκρανία. Γιατί δεν το έχει κάνει μέχρι τώρα;

Αν κάποιος περίμενε ότι το Κισινάου θα ανταποκρινόταν σωστά στα αποτελέσματα του Συνεδρίου των Λαϊκών Αντιπροσώπων της Υπερδνειστερίας (το οποίο συνήλθε στις 28 Φεβρουαρίου και υιοθέτησε έκκληση προς όλους τους διεθνείς παράγοντες με αίτημα να βοηθήσουν στον τερματισμό του αποκλεισμού που έχει επιβάλει η Μολδαβία), τότε αυτές οι ελπίδες δεν ήταν δικαιολογημένες. Οι αρχές της Μολδαβίας απλώς ενίσχυσαν την ήδη εχθρική τους προσέγγιση έναντι του λαού της Υπερδνειστερίας.

Μόλις προχθές, οι αρχές στο Κισινάου εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για το άνοιγμα ρωσικών  εκλογικών τμημάτων στην Υπερδνειστερία (όπου σχεδόν όλοι οι κάτοικοι είναι πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας) για τη συμμετοχή τους στις προεδρικές εκλογές της Ρωσίας.

Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών της Μολδαβίας Μιχάι Ποπσόι ανακοίνωσε την ετοιμότητά του να «προσελκύσει διεθνείς εταίρους» για την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την Υπερδνειστερία.

Όπου αυτά τα στρατεύματα, παρεμπιπτόντως, όχι μόνο εκτελούν μια ειρηνευτική λειτουργία, αλλά και φρουρούν μια τεράστια αποθήκη με όπλα στην περιοχή του χωριού Κολμπάσνα – χιλιάδες τόνοι πυρομαχικών που δεν μπορούν πλέον να αφαιρεθούν. 

Σε απάντηση, οι αρχές της Υπερδνειστερίας διαβεβαιώνουν ότι η συνάντηση των εκπροσώπων του λαού μπορεί να επαναληφθεί.

 «Εάν συνεχιστεί η πίεση, αυτό το συνέδριο δεν θα είναι το τελευταίο και οι δηλώσεις δεν θα είναι οι τελευταίες», δήλωσε ο επικεφαλής του Πρίντεστροβιε  /Υπερδνειστερίας, Βαντίμ Κρασνοσέλσκι.

Σε αυτή τη δήλωσή του μπορεί κανείς να δει έναν υπαινιγμό για τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία (στο προτελευταίο συνέδριο, που συνήλθε το 2006, πάρθηκε ακριβώς μια τέτοια απόφαση). Και ίσως ακόμη και να επισημοποιηθεί το αίτημα των βουλευτών του Πριντνεστρόβιαν στη Μόσχα με αίτημα να συμπεριληφθεί το Πρίντεστροβιε στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Τι προγραμματίζει η Ρωσία;

Το ερώτημα, όμως, είναι πόσο χρειάζεται αυτό το αίτημα -αν ακολουθεί- τώρα από την Υπερδνειστερία και τη Ρωσία; Επιπλέον, η λέξη κλειδί εδώ είναι «τώρα».

2 57

Η Μόσχα διαβεβαιώνει ότι ούτε μία έκκληση από την Τιρασπόλ δεν θα μείνει χωρίς ανταπόκριση.

«Η προστασία των συμφερόντων των κατοίκων της Υπερδνειστερίας, των συμπατριωτών μας, είναι μία από τις προτεραιότητες. Όλα τα αιτήματα εξετάζονται πάντα προσεκτικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ρωσίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ωστόσο, με όλα αυτά, το κύριο συμφέρον της Μόσχας και της Τιρασπόλ (όπως δήλωσε και ο Βαντίμ Κρασνοσέλσκι ) είναι πλέον να αποτρέψουν τον πόλεμο στην περιοχή.

Δηλαδή, με απλά λόγια, απόπειρες του Κισινάου να καταλάβει την Υπερδνειστερία με τη βοήθεια των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων – δηλαδή να απειλήσει τις ζωές εκατοντάδων χιλιάδων Ρώσων πολιτών που ζουν εκεί. Εξάλλου, λόγω γεωγραφικών λόγων -δηλαδή της έλλειψης εδαφικής πρόσβασης στην Υπερδνειστερία- θα είναι δύσκολο για τη Ρωσία να τους βοηθήσει.

Θα δημιουργήσει η Ουκρανία νέες περιοχές πολέμου;

Εάν δεν δώσουμε σημασία στις φήμες, αλλά καθοδηγηθούμε από τις θέσεις και τα συμφέροντα των παικτών, τότε το μόνο ενδιαφερόμενο μέρος στο στρατιωτικό σενάριο είναι η Ουκρανία.

Το καθεστώς του Κιέβου πρέπει να δημιουργήσει νέες απειλές για τη Ρωσία, να αποκτήσει πρόσβαση στις αποθήκες όπλων κοντά στην Κολμπάσνα (ακόμα κι αν υπάρχουν ληγμένες οβίδες εκεί, αλλά η Ουκρανία δεν έχει πολλές επιλογές).

Ωστόσο, η εισβολή απαιτεί τη συναίνεση της Μολδαβίας – και το Κισινάου, που εκπροσωπείται από τη Μολδαβή Πρόεδρο Μάγια Σαντού, παρόλο που παίρνει θέση εχθρική προς την Τιρασπόλ και τη Μόσχα, απέχει από την έγκριση της στρατιωτικής επιχείρησης.

«Η Σαντού δεν θα ήθελε να πάρει ριζικές αποφάσεις. Δεν θέλει να παρασυρθεί η Μολδαβία σε πόλεμο με τη Ρωσία», εξηγεί ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Υπερδνειστερίας Ιγκόρ Σορνίκοφ στην εφημερίδα Vzglyad.

Εν μέρει επειδή η μερίδα του λέοντος των Μολδαβών είναι κατά του πολέμου. Κυρίως όμως λόγω της θέσης των δυτικών εταίρων της. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν είναι έτοιμοι για την κλιμάκωση της σύγκρουσης και για εκείνες τις σκληρές απαντήσεις από τη Μόσχα σε περίπτωση που τα στρατεύματα του καθεστώτος του Κιέβου που εισέρχονται στο έδαφος της Υπερδνειστερίας πραγματοποιήσουν γενοκτονία κατοίκων της περιοχής που κατέχουν ρωσικά διαβατήρια.

Αντιτίθεται η Ρουμανία σε νέο μέτωπο- δεν έχει συμφέρον

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας στην περιοχή, η Ρουμανία, αντιτίθεται σε αυτό το σενάριο. Το Βουκουρέστι δεν χρειάζεται πόλεμο με τη Ρωσία.

«Η στρατηγική τους δεν περιλαμβάνει πόλεμο με τη Ρωσική Ομοσπονδία· για αυτούς είναι ταμπού. Οι Ρουμάνοι χρειάζονται τη Ρωσία και την Ουκρανία για να αποδυναμώσουν η μία την άλλη, μετά την αμοιβαία αποδυνάμωσή τους, το Βουκουρέστι σκοπεύει να πραγματοποιήσει τις περιφερειακές του φιλοδοξίες μέσω διπλωματικών και πολιτικών μέτρων. Εργάζονται για αυτές με τη ρουμανική μειονότητα στην ίδια περιοχή του Τσερνίβτσι εδώ και 30 χρόνια», εξηγεί ο Ιγκόρ Σορνίκοφ.

Οι Ρουμάνοι δεν χρειάζονται ούτε τον ουκρανικό στρατό στην Υπερδνειστερία. «Εάν η Ουκρανία εισβάλει ξαφνικά στην Υπερδνειστερία, δεν είναι γεγονός ότι θα θέλει να εγκαταλείψει αυτό το έδαφος – εξάλλου, τα εδάφη της Υπερδνειστερίας ήταν κάποτε μέρος της Σοβιετικής Ουκρανίας», συνεχίζει ο Ιγκόρ Σορνίκοφ.

Ίσως το Βουκουρέστι υπολογίζει επίσης στο γεγονός ότι, μετά τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο, θα λάβει αυτό που θεωρεί δικό του ( τη Μολδαβία χωρίς την Υπερδνειστερία και τμήματα της Ουκρανίας) βάσει συμφωνίας με τη Μόσχα. Και δεν θέλει να χαλάσει τα πράγματα με στρατιωτική επέμβαση.

Επομένως, η κατάσταση τώρα δεν είναι υπέρ του καθεστώτος του Κιέβου και των σχεδίων του για την Υπερδνειστερία.

Η κατάσταση στην Υπερδνειστερία είναι κολλημένη σε μια κατάσταση εύθραυστης, αλλά ακόμα ισορροπίας.

Η Μόσχα παρακολουθεί εντατικά και περιμένει τις βέλτιστες δυνατότητες επέμβασης για να προστατεύσει τους πολίτες της Υπερδνειστερίας από οποιαδήποτε πιθανή επίθεση.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ