Βουλγαρία: Το 42% των πολιτών δεν θα πολεμούσε για τη χώρα σε περίπτωση πολέμου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το 42% των ερωτηθέντων Βούλγαρων δεν θα πολεμούσαν για τη χώρα τους σε περίπτωση πολέμου. Συνολικά το 30 τοις εκατό από αυτούς θα πολεμούσαν και οι υπόλοιποι ερωτηθέντες στη Βουλγαρία διστάζουν και δεν ξέρουν πώς να απαντήσουν – αυτό δείχνει μελέτη της Gallup International.

Τα στοιχεία προέρχονται από έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 45 χώρες σε όλο τον κόσμο και είναι αντιπροσωπευτικά για περισσότερο από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού, αναφέρει το κοινωνιολογικό πρακτορείο.

Συνολικά 46.138 άτομα ερωτήθηκαν παγκοσμίως. Σε κάθε χώρα, την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2023, περίπου 1.000 άτομα ερωτήθηκαν με τη μέθοδο «πρόσωπο με πρόσωπο», τηλεφωνικά ή διαδικτυακά (το στατιστικό σφάλμα της έρευνας κυμαίνεται μεταξύ ±3-5% με ένα διάστημα εμπιστοσύνης – 95%).

Τα στοιχεία δείχνουν ότι σήμερα, σε σύγκριση με πριν από 10 χρόνια, λιγότεροι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είναι πρόθυμοι να πολεμήσουν για τη χώρα τους.

Το 2014, στη Βουλγαρία το 25% των ερωτηθέντων απάντησε ότι θα πολεμούσε εάν η χώρα μας συμμετείχε σε πόλεμο και το 47% δήλωσε ότι δεν θα συμμετείχε. Οι Βούλγαροι φαίνεται να είναι πιο κοντά στη στάση τους προς τις δυτικοευρωπαϊκές χώρες παρά με τις ανατολικές – και πάλι, όπως πριν από δέκα χρόνια, σύμφωνα με την έρευνα.

1 112

Gallup International Balkan για τη Βουλγαρία “όχι 42%”, “Ναι 30%”.

Φαίνεται ότι η δεδηλωμένη ετοιμότητα για συμμετοχή σε μια μάχη για τη χώρα έχει μειωθεί μετά το ξέσπασμα των συγκρούσεων τα τελευταία χρόνια σε διάφορα μέρη του πλανήτη, σημείωσε το κοινωνιολογικό πρακτορείο.

 Το 2014, για παράδειγμα, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσική Ομοσπονδία, οι στάσεις για το ίδιο θέμα έδειξαν ότι το 61% του πληθυσμού που ρωτήθηκε παγκοσμίως ήταν έτοιμο να πολεμήσει για τη χώρα του, με το 27% να εκφράζει την αντίθετη γνώμη.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο διαχωρισμός μεταξύ του παγκόσμιου Νότου/Ανατολής και του παγκόσμιου Βορρά/Δύσης είναι πλέον καθαρά ορατός.

Ενώ οι πολίτες της ΕΕ – 32% δηλώνουν ότι θα πολεμούσαν, οι ΗΠΑ με 41% και ο Καναδάς με 34% είναι πολύ λιγότερο πρόθυμοι να συμμετάσχουν σε μια μάχη εάν η χώρα τους βρίσκεται σε πόλεμο, στη Δυτική Ασία (77%), στη Μέση Ανατολή (73%), όπου οι εντάσεις είναι επίσης υψηλές αυτή τη στιγμή, και στην Ινδία (76%), είναι πολύ πιο πρόθυμοι να πολεμήσουν για τη χώρα τους.

Η εξαίρεση είναι στην Ευρώπη, όπου οι άνθρωποι λένε ότι είναι πιο πρόθυμοι να πολεμήσουν για τη χώρα τους σε έναν πόλεμο, είναι σε χώρες εκτός ΕΕ – περίπου το 60 τοις εκατό των ερωτηθέντων σε αυτές τις χώρες είναι έτοιμοι να πολεμήσουν.

Dnes

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ