Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών της Γερμανίας ( BND ), ζητά νέους “συνεργάτες”

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών της Γερμανίας ( BND ), η υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για τις δραστηριότητες πληροφοριών στο εξωτερικό, εγκατέλειψε την πολιτική της να παραμένει στο παρασκήνιο και άρχισε να αναζητά προσωπικό με μια νέα και αντισυμβατική  διαφημιστική εκστρατεία.

Η BND προσπαθεί να αποκτήσει νέα μέλη με αφίσες στους δρόμους και εντυπωσιακά συνθήματα στις αναρτήσεις της στα social media.

Στις αφίσες της καμπάνιας, που παρουσιάστηκε το βράδυ της Παρασκευής, για παράδειγμα, γράφει με μεγάλη γραμματοσειρά «Ψάχνουμε τρομοκράτες» και από κάτω με ελαφρώς μικρότερη γραμματοσειρά είναι η φράση «Βρείτε τους μαζί μας».

 Στην καμπάνια της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η BND προσπαθεί να προσεγγίσει νέους με μυστηριώδεις εικόνες, κινούμενα σχέδια, λέξεις και μουσική γνωστές από ταινίες κατασκοπείας.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας αφίσας που ξεκίνησε χθες, θα αναρτηθούν πρώτα αφίσες σε διαφημιστικές πινακίδες στη Βόννη και στο Βερολίνο. Τη Βόννη και το Βερολίνο θα ακολουθήσουν το Μόναχο και άλλες πόλεις.

Στόχος οι προσλήψεις νέων ανθρώπων

Εξηγώντας την αντισυμβατική εκστρατεία που ξεκίνησε, ο Πρόεδρος της BND Bruno Kahl δήλωσε ότι, όπως σε όλη τη Γερμανία, υπάρχει έλλειψη προσωπικού στις οργανώσεις του λόγω δημογραφικών προβλημάτων που προκαλούνται από τη γήρανση του πληθυσμού.

 Ο Kahl είπε, «Ο αριθμός των ανθρώπων που μας εγκαταλείπουν λόγω της ηλικίας τους είναι μεγαλύτερος από τους νέους που μόλις άρχισαν να εργάζονται» και υπενθύμισε ότι η δουλειά που κάνουν διαφέρει σημαντικά από άλλα επαγγέλματα.

Ο Πρόεδρος της BND είπε ότι όσοι έκαναν αίτηση σε αυτούς πέρασαν από μακροχρόνιους και δύσκολους ελέγχους ασφαλείας, ότι απαγορεύτηκε η χρήση κινητών τηλεφώνων ενώ εργάζονταν, ότι δεν ήταν δυνατή η εργασία από το σπίτι και επιπλέον, οι υπάλληλοι της BND κέρδιζαν ακόμη λιγότερα από την ελεύθερη αγορά.

 Ο Kahl πρόσθεσε επίσης ότι αν και είναι περήφανος για τη δουλειά που κάνουν, οι υπάλληλοί του δεν μπορούν να μιλήσουν για οτιδήποτε σχετίζεται με τη δουλειά τους στο σπίτι, με την οικογένεια ή με φίλους.

Ο πρόεδρος της BND Kahl δήλωσε ότι στοχεύουν να τραβήξουν την προσοχή των νέων πηγαίνοντας σε πανεπιστήμια με υπολογιστές και εκθέσεις εργασίας με νέο λογότυπο. Ο Πρόεδρος της BND Kahl είπε: «Πρέπει να πάμε εκεί που είναι οι νέοι, πρέπει να μιλάμε τη γλώσσα που μιλούν» και σημείωσε ότι προσπαθούν να προσεγγίσουν άτομα ηλικίας 15-35 ετών και ότι στοχεύουν να προσεγγίσουν μια μεγάλη ομάδα , από αποφοίτους χωρίς δίπλωμα μέχρι απόφοιτους πανεπιστημίου, και να τραβήξουν την προσοχή τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της BND, είναι δυνατή η εργασία σε 450 διαφορετικά επαγγέλματα που απαιτούν διαφορετικά επίπεδα εκπαίδευσης στον οργανισμό. Αναφέρεται ότι οι πόρτες του είναι ανοιχτές σε όλους όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις, από πρωτομάστορα μέχρι ακαδημαϊκό.

Κριτική από την αντιπολίτευση

Κριτική προήλθε από την αντιπολίτευση στη νέα εκστρατεία της BND. Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών, Ρόντεριχ Κιεσεβέτερ, μέλος της αντιπολίτευσης της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), υποστήριξε ότι η νέα εκστρατεία απέχει πολύ από το να εξυπηρετεί τον σκοπό και προκαλεί σύγχυση. Ο Κιεσεβέτερ ισχυρίστηκε ότι το νέο λογότυπο και τα συνθήματα απείχαν από το να επιστήσουν την προσοχή στην απειλητική κατάσταση στην οποία βρίσκονται και στη σημασία της BND για την καταπολέμησή τους.

Ο Konstantin von Notz, Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών, είπε ότι η BND αγωνίζεται να προστατεύσει την ελευθερία, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου σε έναν κόσμο όπου οι δυσκολίες αυξάνονται μέρα με τη μέρα. Το μέλος του Συνασπισμού των Πρασίνων, φον Νοτς, τόνισε ότι χάρη στη νέα εκστρατεία, θα είναι δυνατή η πρόσληψη νέων και ενθουσιωδών υπαλλήλων κατάλληλους για αυτό το σημαντικό έργο.

Ο πρόεδρος της BND Kahl πιστεύει επίσης ότι τα νέα και εντυπωσιακά συνθήματα, ειδικά αυτά με διπλή σημασία, θα έχουν επιτυχία.

DW

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ