Το Ισραήλ απαντά στην απόφαση του Καναδά να σταματήσει τις εξαγωγές όπλων προς αυτό

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Ισραήλ απάντησε στην απόφαση του Καναδά να σταματήσει τις εξαγωγές όπλων προς αυτό, την οποία έλαβε η Οτάβα βάσει πρότασης του Κοινοβουλίου, στο πλαίσιο του πολέμου που συνεχίζεται εδώ και μήνες στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραήλ Κατς επέκρινε τον Καναδά για την απόφαση

«Λυπάμαι που η κυβέρνηση του Καναδά κάνει αυτό το βήμα που υπονομεύει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, απέναντι στους δολοφόνους της Χαμάς που διέπραξαν τρομερά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εναντίον αθώων Ισραηλινών, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων, των γυναικών και των παιδιών», τόνισε ο Κατς σε δηλώσεις του.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε: «Η ιστορία θα κρίνει αυστηρά τις τρέχουσες ενέργειες του Καναδά».

Την Τρίτη, ο Καναδάς ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει τις εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ , μια ημέρα αφότου το καναδικό κοινοβούλιο ενέκρινε μια μη δεσμευτική πρόταση για το θέμα.

Ο Καναδάς ψήφισε πρόταση που υποστηρίζει την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους

Η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά Μέλανι Τζολί δήλωσε στην τοπική εφημερίδα «Toronto Star»: «Είναι πραγματικό θέμα», σημειώνοντας ότι αυτό το βήμα «δεν θα είναι απλώς συμβολικό».

Αυτή η πρόταση ήταν μέρος μιας ευρύτερης ψηφοφορίας που καλούσε τη διεθνή κοινότητα να εργαστεί για μια λύση δύο κρατών για τον τερματισμό της σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, σύμφωνα με την πολιτική της καναδικής κυβέρνησης.

Από το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα, ο Καναδάς έχει στείλει μόνο «μη θανατηφόρες» στρατιωτικές αποστολές στο Ισραήλ, όπως εξοπλισμό επικοινωνιών.

Πηγή της καναδικής κυβέρνησης είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο- AFP, ότι «δεν έχουν καταγραφεί στρατιωτικές εξαγωγές στο Ισραήλ από τον περασμένο Ιανουάριο».

Το Ισραήλ είναι ένας από τους πιο σημαντικούς εισαγωγείς καναδικών όπλων, καθώς έλαβε στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας 21 εκατομμυρίων καναδικών δολαρίων το 2022, σύμφωνα με το Radio-Canada, και προηγήθηκαν αποστολές αξίας 26 εκατομμυρίων δολαρίων το 2021. Αυτό τοποθετεί το Ισραήλ στη λίστα από τους 10 κορυφαίους αποδέκτες καναδικών εξαγωγών όπλων.

Αυτόν τον μήνα, μια ομάδα δικηγόρων και Καναδών παλαιστινιακής καταγωγής υπέβαλε καταγγελία κατά της καναδικής κυβέρνησης ζητώντας την αναστολή των εξαγωγών όπλων στο Ισραήλ, θεωρώντας ότι η Οτάβα παραβιάζει έτσι το εσωτερικό και το διεθνές δίκαιο.

Τη Δευτέρα, το Καναδικό Κοινοβούλιο εξέδωσε ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα καλώντας τη διεθνή κοινότητα να εργαστεί για μια λύση δύο κρατών.

(Διεθνής επικαιρότητα)

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ