Η Ελλάδα στέλνει πυραύλους Zuni της εποχής του πολέμου του Βιετνάμ στην Ουκρανία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Αθήνα αποφάσισε να αγοράσει και να στείλει ως βοήθεια στην Ουκρανία μια νέα ποσότητα όπλων και πυρομαχικών, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων Zuni των 127 mm από την εποχή του πολέμου του Βιετνάμ.

 Αυτοί οι πύραυλοι χρησιμοποιούνται μαζικά στον τρέχοντα πόλεμο, όπου ξεχώρισαν για το μεγαλύτερο βεληνεκές τους σε σύγκριση με τις σοβιετικές κεφαλές πυραύλων S-13.

Σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση η αποστολή στρατιωτικής βοήθειας θα συνεχιστεί.

Η νέα ποσότητα όπλων και εξοπλισμού περιλαμβάνει 2.000 ρουκέτες Zuni των 127 mm (5 in), 180 ρουκέτες των 70 mm (2,75 in), 90.000 βλήματα των 90 mm, 4 εκατομμύρια πυρομαχικά και 70 οβίδες M114A από τις εφεδρείες του Ελληνικού Στρατού.

Οπλισμός και πυρομαχικά θα παραδοθούν στην Ουκρανία μέσω της Τσεχίας, από την οποία θα αγοραστεί συγκεκριμένη ποσότητα πυρομαχικών.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Τσεχίας βρίσκονται σε εξέλιξη για τις λεπτομέρειες της σύμβασης, την τιμή και τον τρόπο παράδοσης στην Ουκρανία.

Εκτός από την Ελλάδα, η Βόρεια Μακεδονία, η Κροατία, η Ρουμανία, η Σλοβενία, η Βουλγαρία και το Μαυροβούνιο στέλνουν επίσημα στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία από την περιοχή.

Οι πύραυλοι Zuni είναι μη κατευθυνόμενοι πύραυλοι και παράγονται από τα τέλη της δεκαετίας του 1950.

Η πρώτη πολεμική χρήση έγινε το 1965 στον πόλεμο Ινδίας-Πακιστάν (που χρησιμοποιήθηκε από τους Πακιστανούς) και το Zuni χρησιμοποιήθηκε ευρύτερα από τον αμερικανικό στρατό στον πόλεμο του Βιετνάμ.

1 223

Το ουκρανικό Mi-24 εκτοξεύει πύραυλο Zuni (στιγμιότυπο οθόνης: YouTube)

Ο πύραυλος  ζυγίζει περίπου 60 κιλά, έχει βεληνεκές 8 χιλιόμετρα και η μέση ταχύτητα του βλήματος είναι 2.600 χιλιόμετρα την ώρα, 720 μέτρα το δευτερόλεπτο ή 2,1 φορές μεγαλύτερη από την ταχύτητα του ήχου. Εκτοξεύεται από αέρος, δηλαδή από αεροπλάνα και ελικόπτερα, από τον αερομεταφορέα LAU-10.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι κεφαλών και ο πρωταρχικός σκοπός των πυραύλων είναι η μάχη κατά της θωράκισης. Η πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη έκδοση είναι η Mk24.

Η αρχή λειτουργίας αυτής της έκδοσης είναι τέτοια που η κεφαλή ενεργοποιείται στα 9 μέτρα από τον στόχο, σκορπίζει μικρά σκάγια σε σχήμα μπάλας και διαπερνά 50 χιλιοστά θωρακισμένου χάλυβα και καταστρέφει το πεζικό στην περιοχή. Στην πράξη, το Zuni έχει σχεδιαστεί για να χτυπά ένα τεθωρακισμένο όχημα και να καταστρέφει το πεζικό που περιβάλλει το όχημα.

Η Ουκρανία χρησιμοποιεί πυραύλους Zuni από τις αρχές του 2023 και είναι πολύ ικανοποιημένη με την ποιότητά τους.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έχουν παραδώσει  6.000 πυραύλους Zuni στην Ουκρανία έως το τέλος του 2023.

Το μεγαλύτερο άγνωστο για το ευρύ κοινό ήταν πώς οι Ουκρανοί κατάφεραν να ενσωματώσουν τους αμερικανικής κατασκευής εκτοξευτές LAU-10, από τους οποίους εκτοξεύονται οι πύραυλοι Zuni, στον υπάρχοντα εξοπλισμό σοβιετικής και ρωσικής προέλευσης.

2 88

Το ουκρανικό Su-25 εκτοξεύει πύραυλο Zuni (στιγμιότυπο οθόνης: YouTube)

Τα μέσα δημοσίευσαν αρκετές φωτογραφίες και βίντεο που δείχνουν εκτοξευτές LAU-10 και πυραύλους Zuni τοποθετημένους σε μαχητικά ελικόπτερα Mi-24  και επιθετικά αεροσκάφη Su-25 . Αυτά τα αεροσκάφη, παρεμπιπτόντως, φέρουν μη κατευθυνόμενες πυραυλικές κεφαλές S-13, οι οποίες έχουν παρόμοιο σκοπό και χαρακτηριστικά, αλλά είναι σοβιετικής κατασκευής.

Οι κεφαλές μη κατευθυνόμενων πυραύλων S-13 είναι το αντίστοιχο των Zuni στη ρωσική πλευρά και γι’ αυτό κατασκευάστηκαν στην πρώην ΕΣΣΔ – και αναπτύχθηκαν τη δεκαετία του 1960. Αν και το S-13 έχει ισχυρή κεφαλή και είναι αποτελεσματικό στην καταστροφή αποθηκών, ελαφρά τεθωρακισμένων οχημάτων και πεζικού σε ανοιχτό χώρο – έχει δύο ελαττώματα που συχνά μπορεί να είναι μοιραία για το πλήρωμα του αεροσκάφους που τα εκτοξεύει – κυρίως λόγω των ιδιαιτεροτήτων του τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Για τις περισσότερες παραλλαγές του πυραύλου S-13, η μέγιστη εμβέλεια είναι μόνο 3,5 χιλιόμετρα, γεγονός που εκθέτει το πλήρωμα του αεροσκάφους που το εκτοξεύει στην πιθανή επίδραση της αντιαεροπορικής άμυνας του εχθρού μικρής εμβέλειας (βλήματα Strela 2M, Igla ή Stinger), ακόμη και πεζικό στην πρώτη γραμμή.

Επίσης, ο μεγαλύτερος αριθμός πυραύλων πετά με ταχύτητα περίπου 500 χιλιομέτρων την ώρα και το αεροπλάνο ή το ελικόπτερο που εκτοξεύει το S-13 πρέπει να κάνει μια γρήγορη στροφή μετά την εκτόξευση για να μην πέσει στην έκρηξη, κάτι που ισχύει ιδιαίτερα για αεροπλάνα Su-25.

Από την άλλη, ο αμερικανικός πύραυλος Zuni έχει μέγιστο βεληνεκές 8 χιλιομέτρων και τα αεροσκάφη που τον εκτοξεύουν συνήθως δεν μπαίνουν στην εμβέλεια της αντιαεροπορικής άμυνας μικρού βεληνεκούς του εχθρού ή του πεζικού στην πρώτη γραμμή.

 Ακόμη και η ταχύτητα του πυραύλου, που πετά στο μέγιστο βεληνεκές των 8 χιλιομέτρων σε 11 δευτερόλεπτα, είναι εντυπωσιακή για τα ουκρανικά πληρώματα, γιατί μπορούν να πυροβολούν εχθρικούς στόχους πολύ πιο εύκολα χωρίς γρήγορες και ξαφνικές στροφές.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ