Μακελειό στη Μόσχα: Και οι 4 συλληφθέντες δράστες είναι ξένοι

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ένας από τους πολίτες που βρέθηκαν στο Crocus City Hall της Μόσχας για να παρακολουθήσουν τη συναυλία, που κατέληξε σε μακελειό, «εξουδετέρωσε έναν από τους τρομοκράτες», σύμφωνα με την Ερευνητική Επιτροπή της Ρωσίας, η οποία γνωστοποίησε επίσης πως κανείς από τους δράστες δεν ήταν Ρώσος πολίτης.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής ανακοίνωσε ότι το άτομο, το οποίο δεν κατονόμασε, θα τιμηθεί με βραβείο της υπηρεσίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής ο άνδρας «έδειξε απαράμιλλο θάρρος» καθώς προσπάθησε να προστατεύσει τη γυναίκα του όταν ένοπλοι εισέβαλαν στο συγκρότημα.

«Με τις αποφασιστικές ενέργειές του, έσωσε τις ζωές των ανθρώπων γύρω του εκείνη τη στιγμή», επισημαίνεται στην ανακοίνωση, που αναρτήθηκε στο Telegram.

11 συλλήψεις – 4 εκ των οποίων συμμετείχαν ενεργά στην επίθεση

Υπενθυμίζεται ότι οι ρωσικές αρχές έχουν ήδη στα χέρια τους 11 υπόπτους για την οργάνωση της τρομοκρατικής, όπως τη χαρακτηρίζουν πλέον και επισήμως επίθεσης. Όπως ενημέρωσε η FSB τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, οι 4 εξ αυτών είχαν ενεργή ανάμειξη, δηλαδή ήταν μεταξύ των ενόπλων που εισέβαλαν στον συναυλιακό χώρο με αυτόματα όπλα και άρχισαν τη σφαγή.

Δεν είναι σαφές εάν με τον όρο «εξουδετέρωσε» οι ρωσικές αρχές εννοούν ότι ο θεατής της συναυλίας ακινητοποίησε ή σκότωσε τον έναν εκ των ενόπλων. Αν τον σκότωσε, τότε οι δράστες ήταν 5.

Τι γνωρίζουμε για την ταυτότητα των δραστών

Το υπουργείο Εσωτερικών ενημέρωσε ότι «όλοι οι δράστες είναι ξένοι υπήκοοι», χωρίς πάντως να ξεκαθαρίσει τις χώρες καταγωγής τους – ούτε να δώσει στοιχεία για το εάν πράγματι συνδέονται με το ISIS ή έλαβαν από αυτό την εντολή για την επίθεση έναντι χρημάτων. Το ίδιο το ISIS έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφία που ισχυρίζεται ότι δείχνει τους μαχητές του, που επιτέθηκαν στο Crocus Concert Hall.

Το BBC επικαλούμενο ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρει ότι είναι από το Τατζικιστάν.

Ρώσος βουλευτής εξάλλου είπε ότι βρέθηκαν διαβατήρια της συγκεκριμένης χώρας στο αυτοκίνητο διαφυγής.

Νωρίτερα το υπουργείο Εξωτερικών του Τατζικιστάν αρνήθηκε την όποια εμπλοκή πολιτών της χώρας στην πολύνεκρη επίθεση.

Τα όπλα της επίθεσης

Φωτογραφικό υλικό από τις πρώτες έρευνες για την πολύνεκρη επίθεση στον συναυλιακό χώρο Crocus City Hall έδωσαν στη δημοσιότητα οι ρωσικές αρχές.

Αυτόματα πυροβόλα όπλα, ημιαυτόματα πιστόλια, καλάσνικοφ, σφαίρες και εύφλεκτο υλικό εντοπίστηκαν κατά το ανθρωποκυνηγητό των αρχών, αλλά και στο σημείο, όπου έλαβε χώρα η «σφαγή».

Εν τω μεταξύ στα social media κυκλοφορεί βίντεο, που φέρεται να δείχνουν την ανάκριση υπόπτου που κρατείται από τις ρωσικές αρχές.

Στα βίντεο η αυθεντικότητα των οποίων δεν έχει επιβεβαιωθεί, διακρίνεται ο άνδρας να απαντάει στη ρωσική γλώσσα με βαριά προφορά σε μια σειρά ερωτήσεων. Αναφέρει πως έφυγε από την Τουρκία την 4η Μαρτίου και είχε λάβει οδηγίες από αγνώστους μέσω του Telegram για να διαπράξει την επίθεση με αντάλλαγμα χρήματα.

Ανεβαίνει συνεχώς ο αριθμός των θυμάτων

Σύμφωνα εν τω μεταξύ με τον νεότερο επίσημο απολογισμό οι νεκροί από το χθεσινό μακελειό έχουν ανέλθει στους 133.

Νωρίτερα το Russia Today μετέδιδε ότι οι νεκροί είναι 143, χωρίς πάντως να εξηγεί ποια είναι η πηγή του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ