Η Τουρκία αναβαθμίζει όλες τις ασκήσεις στο Αιγαίο σε βάρος της ελληνικής κυριαρχίας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Τουρκία αναβαθμίζει όλες τις ασκήσεις στο Αιγαίο σε βάρος της ελληνικής κυριαρχίας. Η Τουρκία, με συντονισμένες και συνοπτικές διαδικασίες, αναβαθμίζει επιχειρησιακά όλες τις βλέψεις της εναντίον της Ελλάδας, που αφορούν την ελληνική κυριαρχία, τα σχέδια πτήσης, το FIR Αθηνών, την περιοχή Ερευνας και Διάσωσης κ.λπ. Στόχος είναι να δυσχεράνει ακόμα περισσότερο την κυβέρνηση Μητσοτάκη όταν -και αν- αρχίσουν οι σε βάθος διαπραγματεύσεις Ελλάδας – Τουρκίας για το Αιγαίο.

  • Από την Κύρα Αδάμ

Η Τουρκία βασίζεται στους λανθασμένους ελληνικούς χειρισμούς από το 1995 κι εντεύθεν, που βαραίνουν την τωρινή κυβέρνηση, η οποία, αν δεν τις θεραπεύσει τώρα, θα οδηγήσει την Ελλάδα σε αδιέξοδο και όλα τα εθνικά συμφέροντα στο Αιγαίο θα τελούν υπό εξαφάνιση που θα επηρεάσει ενδεχομένως και τμήμα της ηπειρωτικής Ελλάδας στη Θράκη.

Τα στοιχεία που θα παρουσιαστούν από τον όγκο διαθέσιμων στοιχείων δεν αφήνουν περιθώρια για παρερμηνείες και παρανοήσεις, και κυρίως για συγκάλυψη. Η Τουρκία, τον Φεβρουάριο του 2024, ενημέρωσε τη διεθνή κοινότητα ότι θα εκτελεί αεροναυτικές ασκήσεις σε τρεις περιοχές στο Αιγαίο για έναν χρόνο, οι οποίες όμως καταλαμβάνουν ελληνική κυριαρχία και παραβιάζουν το σύνολο της διεθνούς νομιμότητας ΙCΑΟ ΟΗΕ ΙΜΟ και ακόμα το Μνημόνιο Παπούλια – Γιλμάζ.

Στην πορεία όμως εκτέλεσης της άσκησης προφανώς η Αγκυρα διαπίστωσε ότι η συμμετοχή τουρκικών F-16 στο Αιγαίο μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στην προμήθεια των νέων F-16 από τις ΗΠΑ και στην αναβάθμιση των υπαρχόντων τουρκικών F-16. Ετσι, στις 15 Μαρτίου αναβάθμισε τις ασκήσεις στις τρεις περιοχές, σε συνδυασμένες επιχειρήσεις με πυρά (ASFAO), για να μπορούν να συμμετάσχουν στις ασκήσεις αντί των F-16 και τα τουρκικά stealth jet UAV (όπως φαίνονται μόνον από δορυφόρο, και μάλιστα στιγμιαία), τα οποία όμως είναι πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να αποκαλυφθούν από τα ελληνικά ραντάρ αεράμυνας εδάφους. Για τις τρεις περιοχές ασκήσεων ASFAO, που φαίνονται στον χάρτη Νο 1 με κόκκινο χρώμα, σημειώνονται τα ακόλουθα, όπως αυτά καταγράφονται στα επίσημα έγκυρα και ενυπόγραφα στοιχεία. Και οι τρεις τωρινές περιοχές ASFAO καταλαμβάνουν ελληνική κυριαρχία σε Λήμνο, Σαμοθράκη, Σκύρο, Μελαμπιούς, Καλόγερους, Χταπόδια κ.λπ. Οι τουρκικές αεροναυτικές ασκήσεις (όχι ASFAO) σε ελληνική κυριαρχία άρχισαν πρώτη φορά το 1996 με τρίμηνη διάρκεια και όχι ετήσια. Επειδή οι τότε υπεύθυνοι της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ δεν κατάλαβαν τους επερχόμενους κινδύνους και επειδή οι αρμόδιες υπηρεσίες κατέβαζαν ρολά Κυριακές, εορτές και πανηγύρεις, δεν υπήρξε καμία ελληνική αποτελεσματική αντίδραση για εξάλειψη και θεραπεία του προβλήματος στη γένεσή του, που ήταν σχετικά εύκολη, με αποτέλεσμα από το 1998 η Τουρκία να μετατρέψει τις τρίμηνες ασκήσεις σε ετήσιες και να συνεχίσει μέχρι σήμερα, παγιώνοντας καθεστώς κατάληψης και κατοχής ελληνικής κυριαρχίας σε μόνιμη βάση, δεδομένου ότι τα τουρκικά αεροπορικά μέσα δεν καταθέτουν σχέδια πτήσης, διαγράφοντας ταυτόχρονα το FIR Αθηνών.

%CE%A63 1
Οι τρεις μόνιμες και παράνομες τουρκικές περιοχές για ασκήσεις ASFAO με κόκκινο χρώμα. Οι ελληνικές περιοχές ασκήσεων με μπλε χρώμα

Στις 15 Μαρτίου 2024 η Τουρκία, με τρεις διαδοχικές αγγελίες, αναβάθμισε τις τουρκικές ασκήσεις στις τρεις περιοχές του χάρτη σε ASFAO με συμμετοχή πλοίων και όχι πλέον με F-16, αλλά με συμμετοχή stealth UAV που, επειδή είναι αόρατα (αντίστοιχα των F-35), είναι πλέον επικίνδυνα των ορατών F-16, διότι μπορούν να εκτοξεύουν βλήματα αέρος – αέρος και αέρος – εδάφους και ουδείς να μπορεί να καταλάβει από πού έρχονται.

Η περιοχή Νο 1 της τουρκικής άσκησης ASFAO με τουρκικά stealth UAV γειτνιάζει με το ελληνικό πεδίο βολής της Ψαθούρας, στο οποίο θα γινόταν ελληνική άσκηση τεσσάρων F-16, εκ των οποίων το ένα κατέπεσε και συνετρίβη. Το γεγονός αυτό δεν πρέπει να παραμείνει αδιερεύνητο.

Φαίνεται ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, έστω και καθυστερημένα, κατάλαβε τους κινδύνους των τουρκικών αυτών ασκήσεων και πρώτη φορά από το 1996 αντέδρασε αστραπιαία και στις 15 Μαρτίου 2024 ακύρωσε τις τρεις τουρκικές ασκήσεις με σχετικές ελληνικές αγγελίες. Ομως η ελληνική αυτή αντίδραση δεν είναι πλήρως αποτελεσματική, αλλά αποτελεί τυπική διαδικασία, δεδομένου ότι η Τουρκία, πάρα τις ελληνικές αγγελίες, συνεχίζει την εκτέλεση των ασκήσεων. Ετσι, χωρίς καταγγελία ή έστω κατ’ ελάχιστον ενημέρωση των ΟΗΕ ΙCΑΟ για τις τουρκικές παρανομίες σε βάρος της Ελλάδας, η κατάσταση θα παραμείνει η ίδια, όπως ξεκίνησε το 1996, και θα γίνεται σταδιακά εξόχως επικίνδυνη. Οφείλει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, παρά το πολιτικό κόστος που θα υποστεί και τον βαθμό δυσκολίας αντιμετώπισης της πάγιας κατάστασης που παρέλαβε, να καταγγείλει την Τουρκία στον ΟΗΕ και τον ΙCΑΟ, διαφορετικά θα ταυτιστεί με τις παραχωρήσεις του ΠΑΣΟΚ από το 1996 σε ελληνική κυριαρχία και όλα τα εθνικά συμφέροντα (το οποίο σήμερα παριστάνει το Κινέζο), και θα οδηγηθεί η χώρα σε περιπέτειες με άγνωστες συνέπειες.

Παιχνίδια πολέμου κατά της ελληνικής κυριαρχίας μας

Οι τρεις αυτές περιοχές αποτελούν ηφαίστεια έτοιμα να εκραγούν, και τούτο διότι η Τουρκία προσπάθησε το 1978 να τις μετατρέψει σε μόνιμα τουρκικά πεδία βολής. Ομως η τότε κυβέρνηση αντέδρασε αποτελεσματικά στον ΙΜΟ, ο οποίος δεν ενέκρινε νομικά και επιχειρησιακά τη νομιμοποίησή τους. Το 1996, αμέσως μετά τα Ιμια, η Τουρκία βρήκε αδιάφορη και μπόσικη την τότε κυβέρνηση και άρχισε τις ετήσιες ασκήσεις από το 1998 στις τρεις περιοχές αυτές, με αποτέλεσμα από το 1998 μέχρι σήμερα να αποτελούν συνεχώς μόνιμα τουρκικά πεδία βολής. Η «κυριακάτικη δημοκρατία» παρουσιάζει στον τουρκικό χάρτη Νο 2 που υποβλήθηκε το 1978 στον ΙΜΟ μόνον τη Νο 1 περιοχή Λήμνου – Σαμοθράκης με κόκκινο χρώμα με χαρακτηριστικά 067 KYZEY EGE A και 068 KYZEY EGE B. Καθώς επίσης και τις περιοχές 070 και 071.

%CE%A64 1
Ο τουρκικός χάρτης του 1978 με τα παράνομα πεδία βολής

Οπως φαίνεται στον χάρτη Νο 1, οι περιοχές των ελληνικών αεροναυτικών ασκήσεων στο Αιγαίο, με μπλε χρώμα, επικαλύπτουν τις τρεις παράνομες τουρκικές ασκήσεις και τα μόνιμα τουρκικά πεδία βολής. Η Τουρκία ζήτησε από την Ελλάδα να τροποποιήσει τις περιοχές των ελληνικών ασκήσεων για να μην επικαλύπτουν τις τρεις τουρκικές περιοχές, δηλαδή απαίτησε από την Ελλάδα να νομιμοποιήσει την τουρκική παρανομία. Η Ελλάδα δεν τροποποίησε τις περιοχές των ελληνικών ασκήσεων, με αποτέλεσμα η Τουρκία με διεθνείς αγγελίες να προσπαθεί να ακυρώσει τις ελληνικές και να νομιμοποιήσει τα παράνομα μόνιμα τουρκικά πεδία βολής στις τρεις αυτές τουρκικές περιοχές ASFAO.

Από το 1996, αμέσως μετά τα Ιμια, η Τουρκία άρχισε να αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στη Ζουράφα. Ελληνική αποτελεσματική αντίδραση τότε όχι μόνον δεν υπήρξε, αλλά διευκολύνθηκε η Τουρκία να κατοχυρώνει τουρκική κυριαρχία στην περιοχή της Ζουράφας λόγω παντελούς ελληνικής αδιαφορίας και κυρίως άλλων ενεργειών τής τότε κυβέρνησης, η οποία, για να συγκαλύψει λάθη και αδιαφορία, επιδείνωσε την κατάσταση και μάλιστα στο σύνολο των ορίων του FIR Αθηνών. Αποτέλεσμα, από το 1998 μέχρι σήμερα η Τουρκία να εκτελεί άσκηση Ερευνας Διάσωσης (SAR) με κέντρο την περιοχή που φαίνεται με κόκκινο κύκλο στον χάρτη Νο 1 και με ακτίνα 7,5 ν.μ. Η περιοχή με κύκλο καταλαμβάνει μέρος της κυριαρχίας της Ζουράφας και εισέρχεται εντός του FIR Αθηνών. Για την τουρκική άσκηση Ερευνας Διάσωσης η Αγκυρα εξέδωσε την αγγελία Β 0626/24 που δηλώνει ότι το σύνολο της περιοχής του κόκκινου κύκλου περιλαμβάνει αποκλειστικά και μόνο τουρκική κυριαρχία/επικράτεια. Στην πράξη εντάσσει και μετατρέπει τμήμα της ελληνικής κυριαρχίας στη Ζουράφα σε τουρκική επικράτεια/κυριαρχία. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντέδρασε ευτυχώς πάλι αστραπιαία πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά από το 1996 και ακύρωσε την τουρκική άσκηση για το τμήμα που καταλαμβάνει την ελληνική κυριαρχία στη Ζουράφα. Η κυβέρνηση στην αγγελία Α 0872/24 που εξέδωσε, την οποία αποκαλύπτει η «κυριακάτικη δημοκρατία» ως τεκμήριο, αναγράφει μόνο ότι τμήμα της περιοχής καταλαμβάνει ελληνική κυριαρχία και έντεχνα παραλείπει να αναφέρει ότι τμήμα της περιοχή της τουρκικής άσκησης SAR κείται εντός του FIR Αθηνών, εντός του οποίου η Αθήνα είναι αποκλειστικά η μόνη υπεύθυνη για Ερευνα και Διάσωση βάσει των αποφάσεων ΙCΑΟ 1950 που έχει προσυπογράψει και η Τουρκία. Η παράλειψη αυτή έγινε για λόγους αποφυγής περιπέτειας σε βάρος της ελληνικής κυριαρχίας και των εθνικών συμφερόντων, και οφείλεται στην αδιαφορία και την ανεπάρκεια της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ το 1998 και μετά του ΣΥΡΙΖΑ το 2016, ο οποίος κατάργησε και το FIR Αθηνών και τα σχέδια πτήσης.

Ερμαιο της Αγκυρας το FIR Αθηνών, με υπαίτια την κυβέρνηση Σημίτη

Το 1998 υπήρξε παντελής αδιαφορία της τότε κυβέρνησης Σημίτη, με αποτέλεσμα η απαίτηση κατάθεσης σχεδίων πτήσης από τα στρατιωτικά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων των τουρκικών, να εξαφανιστεί. Για να διορθώσει την ανεπάρκεια αυτή, τον Φεβρουάριο του 1999 η τότε κυβέρνηση, δίκην μοναδικής υπερδύναμης στο κόσμο, εξέδωσε μόνιμη αγγελία, με την οποία όριζε και καθόριζε ότι το σύνολο του εναέριου χώρου του FIR Αθηνών είναι ελεγχόμενη περιοχή (designated area), εντός της οποίας απαιτείται η κατάθεση του σχεδίου πτήσης.

Η ενέργεια αυτή μετέτρεπε με γελοίο τρόπο το σύνολο του FIR Αθηνών (εθνικός και διεθνής εναέριος χώρος) σε ελληνική επικράτεια/κυριαρχία, γεγονός που είναι παράνομο. Μετά το γεγονός αυτό η Τουρκία αντέδρασε και χαρακτήρισε το FIR Αθηνών/Κων. από Εβρο μέχρι Καστελόριζο πλασματικό και χωρίς νομική βάση, δηλαδή ανύπαρκτο, όσον αφορά τον καθορισμό θαλάσσιων συνόρων και περιοχών SAR.

Σύμφωνα με την απόφαση 1950 του ΙCΑΟ, το FIR Αθηνών ορίζεται μόνο με δύο συντεταγμένες ως εξής : συντεταγμένες στις εκβολές του Εβρου και μετά ακολουθεί τα δυτικά σύνορα της Τουρκίας και καταλήγει σε συντεταγμένες 3555-3600 ανατολικά του Καστελόριζου – δηλαδή από Εβρο μέχρι Καστελόριζο δεν υπάρχει ούτε μια συντεταγμένη καθορισμού του FIR Αθηνών σύμφωνα με την απόφαση 1950 του ΙCΑΟ.

Ετσι, με βάση τις ανομίες και τις παρανομίες και τις συγκαλύψεις της κυβέρνησης Σημίτη 1998-1999, το FIR Αθηνών είναι έρμαιο καθενός.

Στην περίπτωση που η σημερινή κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη ανέφερε ότι η τουρκική περιοχή SAR εισέρχεται στο FIR Αθηνών, θα υπήρχε θέμα διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυριαρχίας στη Ζουράφα και επαναδιάταξης του FIR Αθηνών, δεδομένου ότι η Ζουράφα βρίσκεται στα όρια του FIR Αθηνών/Κων., στο οποίο δεν υπάρχουν συντεταγμένες. Δηλαδή στις τωρινές διαπραγματεύσεις που διεξάγει η κυβέρνηση η Τουρκία θα έβαζε κι άλλο ένα θέμα, που θα το πλήρωνε η κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη λόγω λαθών της κυβέρνησης 1998 και θα ζητούσε που πέφτει η Ζουράφα, αν είναι ελληνική ή τουρκική, γεγονός που θα παρέσυρε αυτομάτως σε συζητήσεις αναδιάταξης του FIR Αθηνών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ