La mulți ani , Grecia – Χρόνια πολλά, Ελλάδα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Ελληνικός Πόλεμος της Ανεξαρτησίας, γνωστός και ως Ελληνική Επανάσταση του 1821, άλλαξε όχι μόνο την ιστορία της Ελλάδας, αλλά ολόκληρης της Ευρώπης.

Η 25η Μαρτίου 1821 σηματοδοτεί την έναρξη του πολέμου (θα τελειώσει το 1829) και θα επικαλύπτεται με μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της Ορθοδοξίας, αυτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Από μια μακροπρόθεσμη ιστορική προοπτική, η ανάδυση του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους θα σηματοδοτήσει ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα, που οδήγησαν τελικά στη διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της αυτοκρατορίας, ένας χριστιανικός λαός υπό την οθωμανική επικυριαρχία κέρδισε την ανεξαρτησία του και αναγνωρίστηκε από όλα τα ευρωπαϊκά κράτη.

Η επανάσταση των Ελλήνων νομιμοποίησε το δικαίωμα στην ύπαρξη μικρών εθνικών κρατών και έδωσε σημαντική ώθηση στα εθνικιστικά κινήματα των χριστιανικών λαών που ήταν ακόμη υπό κυριαρχία και έτσι στις επόμενες δεκαετίες Ρουμάνοι, Σέρβοι και Βούλγαροι αγωνίστηκαν για την ανεξαρτησία τους.

Η ιστορία των Ελλήνων στη Ρουμανία ξεκινά από τις αποικίες και τους εμπορικούς οικισμούς που ιδρύθηκαν στη Δοβρόγεα/ Dobrogea και στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, ξεκινώντας από τον 12ο αιώνα π.Χ. Αυτές οι αποικίες είχαν σημαντικό ρόλο στη ρουμανική κουλτούρα και ιστορία.

Κατά τον Μεσαίωνα, η Βυζαντινή Αυτοκρατορία άσκησε ισχυρή πολιτιστική επιρροή στην περιοχή της Δοβρόγεας και κατά την περίοδο των Φαναριωτών εξαπλώθηκε και κυριαρχούσε στα Πριγκιπάτα του Δούναβη.

Οι Έλληνες έχουν ενσωματωθεί στην οικονομική και πολιτική ζωή της Ρουμανίας διαχρονικά, βοηθώντας την ευημερία αυτής της υπέροχης χώρας.

Εδώ είναι μερικές μόνο από τις προσωπικότητες ελληνικής καταγωγής με ουσιαστικό ρόλο στην ιστορία και τον πολιτισμό των Ρουμάνων, όπως η Βασίλισσα Έλενα, ο Ζαν Μοσκόπολ, ο Κωνσταντίνος Μαυροκορδάτ, ο Γκριγκόρι Γκίκα, ο Αποολοντόρ από τη Δαμασκό, η Μαρία ντε Μανγκόπ (Παλαιολόγου), ο Γκεόργκε Ντούκα, και άλλοι.

1 245

Από την πλευρά μου, εύχομαι σε όλους τους Έλληνες της Ρουμανίας να απολαύσουν αυτή τη σημαντική μέρα, να είναι περήφανοι για την καταγωγή τους και να συνεχίσουν να ζουν σε ειρήνη και αρμονία με τους Ρουμάνους αδελφούς τους. La mulți ani , Grecia! Χρόνια πολλά Ελλάδα!!!

Silvia Dascălu – Σίλβια Ντασκάλου-Tulcea noastra ziar independent

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ