Οι χώρες που συνδράμουν στη δημιουργία Στρατού στο Κοσσυφοπέδιο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν από το υπουργείο Άμυνας και τις δυνάμεις ασφαλείας Κοσσυφοπεδίου, η διαδικασία μετατροπής των δυνάμεων ασφαλείας σε στρατό λαμβάνει χώρα μέσω της εκπαίδευσης εντεταλμένων μελών και στελεχών, με κοινές δραστηριότητες κυρίως από τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ, της Τουρκίας, της Μεγάλης Βρετανίας και της Αλβανίας.

Το θέμα απασχολεί ιδιαίτερα τη Σερβία καθώς τα σερβικά μέσα ενημέρωσης παρακολουθούν και καταγράφουν τις εξελίξεις και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην μετατροπή των Δυνάμεων Ασφαλείας Κοσόβου και τακτικό στρατό.

Η τελευταία σε μια σειρά δραστηριοτήτων είναι τα εγκαίνια του  Κέντρου Εκπαίδευσης Κυβερνοάμυνας, το οποίο άνοιξε ο Αλμπίν Κούρτι παρουσία του Υπουργού Άμυνας, του Διοικητή των Σωμάτων Ασφαλείας και άλλων υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών στην Πρίστινα.

Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν επίσης ο επικεφαλής της Ομάδας Συνδέσμου και Εκπαίδευσης του ΝΑΤΟ (NALT) στο Κοσσυφοπέδιο, Ταξίαρχος Ραλφ Πίτερ Χάμερσταϊν και ο Πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας Τζόναθαν Χάργκρεβς.

Την έναρξη λειτουργίας του κέντρου υποστήριξαν οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία και το Κέντρο Δημοκρατικού Ελέγχου των Ενόπλων Δυνάμεων – διεθνής μη κυβερνητική οργάνωση από τη Γενεύη.

Ενώ τα πρώτα χρόνια μετά τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, η εστίαση ήταν στην εκπαίδευση για δράση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, τα τελευταία χρόνια, το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς έχει γίνει για την εκπαίδευση μάχης.

Ενίσχυση των Κοσοβάρων από τη Βρετανία και την Αλβανία

Στα τέλη του περασμένου έτους, το Υπουργείο Δυνάμεων Ασφαλείας στην Πρίστινα ανακοίνωσε διαγωνισμό  για την επιλογή δύο υποψηφίων για εκπαίδευση στη Βασιλική Στρατιωτική Ακαδημία Sandhurst στη Μεγάλη Βρετανία. Η σχολική φοίτηση διαρκεί ένα χρόνο και μετά απονέμεται ο βαθμός του ανθυπολοχαγού.

2 105

Η εντατική συνεργασία , ίσως η ισχυρότερη, λαμβάνει χώρα με τις Ένοπλες Δυνάμεις της Αλβανίας, όπου ασκούνται κυρίως κλασικές μάχιμες ενέργειες.

Καθώς η Πρίστινα σχεδιάζει να αποκτήσει ελικόπτερα,  πιλότοι μεταφορικών ελικοπτέρων εκπαιδεύονται στην Αλβανία. Υπάρχουν συχνές επισκέψεις αξιωματούχων από τα Τίρανα και την Πρίστινα, έχουν προγραμματιστεί πολυάριθμες δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης μελών του KBS στις ειδικές μονάδες του αλβανικού στρατού.

Μάλιστα, τον Δεκέμβριο του 2023, οι Δυνάμεις Ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου συμμετείχαν  στη στρατιωτική άσκηση Fekeni 23, όπου η επίδραση των μονάδων πεζικού ασκήθηκε σε χειμερινές συνθήκες, στο πεδίο εκπαίδευσης Biza στην Αλβανία.

 Εκπαίδευση από τις ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ διεξήγαγαν πρόσφατα  τακτικές διμερείς αμυντικές διαβουλεύσεις με αξιωματούχους από την Πρίστινα. Η συνεργασία το 2024, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, θα πραγματοποιηθεί από την Εθνοφρουρά της Αϊόβα μέσω του προγράμματος κρατικής εταιρικής σχέσης και της Ευρωπαϊκής Διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ.

Οι τελευταίες σημαντικές δραστηριότητες ήταν η παραμονή ενός μήνα των μελών της ομάδας ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ στο Κοσσυφοπέδιο, όπου εκπαίδευσαν μέλη  των Δυνάμεων Ασφαλείας Κοσσυφοπεδίου, καθώς και η εκπαίδευση αποναρκωθέτησης που πραγματοποιήθηκε από Αμερικανούς εκπαιδευτές.

Οι Αμερικανοί παρείχαν επίσης τη μεγαλύτερη βοήθεια στον εξοπλισμό των Δυνάμεων Ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου. Η κυβέρνηση στην Πρίστινα αγόρασε 51 οχήματα Hummer και έλαβαν περίπου 150 Hummer ως δωρεά από τις ΗΠΑ, άρα έχουν περίπου 200 συνολικά.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε την πώληση 246 πυραύλων αντιθωράκισης Javelin με 24 εκτοξευτές. Επίσης, οι ΗΠΑ δώρησαν  55 τεθωρακισμένα μαχητικά οχήματα M1117 στις δυνάμεις του Κοσσυφοπεδίου το 2021, τα οποία είναι οπλισμένα με εκτοξευτές χειροβομβίδων των 40 mm και βαριά πολυβόλα των 12,7 mm, όπως σημειώνει το Βαλκανικό Δίκτυο Ασφαλείας της Σερβίας.

Η συνδρομή των Τούρκων

Στην Τουρκία, πρόσφατα πραγματοποιήθηκε εκπαίδευση για τα πληρώματα όλμων των Σωμάτων Ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου, τα οποία έχουν στο οπλοστάσιό τους όλμους τουρκικής προέλευσης – Aselsan Alkar διαμετρήματος 120 mm και MKEK NT1 81 mm. Ρυμουλκούμενα οβιδοβόλα Boran 105 mm έχουν προμηθευτεί, αλλά δεν έχουν παραδοθεί ακόμη.

Ο υπουργός Άμυνας Κοσόβου, Εγιούπ Μακεντόντσι, επισκέφθηκε την Τουρκία στα τέλη Ιανουαρίου, υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της άμυνας και επισκέφθηκε επίσης  το κέντρο εκπαίδευσης ειδικών μονάδων του τουρκικού στρατού – με την ιδέα να εξεταστεί η εκπαίδευση Κοσοβάρων σε αυτό το εκπαιδευτικό κέντρο.

Η Τουρκία πούλησε επίσης στην Πρίστινα μαχητικά-αναγνωριστικά drones Bajraktar TB2, στη συνέχεια αντιαρματικούς πυραύλους OMTAS, ενώ γίνεται επίσης λόγος για την απόκτηση συστήματος αεράμυνας μικρής εμβέλειας.

3 34

Οι Δυνάμεις Ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου έλαβαν 3 τεθωρακισμένα αναγνωριστικά οχήματα Kobra ως δωρεά από την Τουρκία και αγόρασαν άλλα 6. Αγόρασαν επίσης τηλεκατευθυνόμενους σταθμούς μάχης (DUBS) για αυτά τα οχήματα.

Οι όλμοι και το πυροβολικό, καθώς και τα ελικόπτερα, είναι και θα είναι δυνάμεις για την παροχή πυρικής υποστήριξης στο πεζικό των Σωμάτων Ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου.

Το ΝΑΤΟ επιφυλάσσεται επίσημα για τον μετασχηματισμό των Δυνάμεων Ασφαλείας του Κοσσυφοπεδίου, μέλη της KFOR συμμετέχουν σε διάφορες δραστηριότητες με μέλη αυτού του σχηματισμού.

Τις περισσότερες φορές,  πρόκειται για την αποναρκοθέτηση και την αφαίρεση αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών, αλλά, προς το παρόν δεν υπάρχει στρατιωτική εκπαίδευση μάχης υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ.

Η εισαγωγή υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας

Υπό το φως της ανακοίνωσης ότι η Πρίστινα θα εισαγάγει την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία. Την Πρίστινα επισκέφθηκε τον Νοέμβριο του 2023  στρατιωτική αντιπροσωπεία από την Ελβετία – μια χώρα που έχει υποχρεωτική στρατιωτική θητεία. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας ήταν ο συνταγματάρχης Thomas Keller, ο οποίος είναι επικεφαλής του τμήματος στρατολόγησης στον ελβετικό στρατό. Ένα από τα κύρια θέματα της επίσκεψης ήταν η μεταφορά της ελβετικής εμπειρίας στη στρατολόγηση στρατιωτών.

Στοιχεία από επίσημες πύλες αναφέρουν ότι μέλη του KBS εκπαιδεύτηκαν στην Κροατία , ενώ πρόσφατα υπογράφηκαν συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας για το έτος 2024 με την Ιορδανία , την Ιταλία  και την Αυστρία.

Ο Υπουργός Εγιούπ Μακεντόνσκι επισκέφθηκε πρόσφατα  τη Φινλανδία, όπου επισκέφθηκε επίσης το Κέντρο Αριστείας του ΝΑΤΟ για την καταπολέμηση των υβριδικών απειλών και εξέφρασε το ενδιαφέρον του να εκπαιδευτούν μέλη του KBS σε αυτό το κέντρο.

Επίσης, σε κάθε συνάντηση με ξένους αξιωματούχους, οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι στην Πρίστινα αναζητούν και στις περισσότερες περιπτώσεις λαμβάνουν υποστήριξη για την ευρωατλαντική ολοκλήρωση, δηλαδή προσέγγιση και είσοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και είσοδο στη Σύμπραξη για την Ειρήνη και στη συνέχεια ένταξη στη συμμαχία του ΝΑΤΟ.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ