Πρωθυπουργός Πολωνίας: Δεν θέλω να τρομάξω κανέναν αλλά έρχεται πόλεμος στην Ευρώπη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ προειδοποίησε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε μια «προπολεμική περίοδο», αλλά έχει πολύ δρόμο να διανύσει μέχρι να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει την επερχόμενη απειλή.

«Δεν θέλω να τρομάξω κανέναν, αλλά ο πόλεμος δεν ανήκει πλέον στο παρελθόν», δήλωσε ο Τουσκ σε συνέντευξή του σε πολλά ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης.

 «Είναι μια πραγματικότητα που ξεκίνησε ήδη πριν από δύο χρόνια», αναφέρει το Politico.

1 298

Ο Τουσκ είπε ότι το πιο ανησυχητικό αυτή τη στιγμή είναι ότι «κυριολεκτικά κάθε σενάριο είναι δυνατό», προσθέτοντας ότι η Ευρώπη δεν έχει αντιμετωπίσει τέτοια κατάσταση από το 1945.

«Ξέρω ότι ακούγεται συντριπτικό, ειδικά για τους ανθρώπους της νεότερης γενιάς, αλλά πρέπει να συνηθίσουμε τον ερχομό της νέας εποχής», είπε.

 «Είναι μια προπολεμική κατάσταση. Δεν υπερβάλλω. Καθημερινά γίνεται όλο και πιο εμφανές», πρόσθεσε.

Εν μέσω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022, οι δυτικοί σύμμαχοι και οι ανώτατοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι ανησυχούν όλο και περισσότερο για πιθανές διαρροές από τη σύγκρουση, παρά το γεγονός ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αρνείται επανειλημμένα οποιαδήποτε σχέδια επίθεσης στο ΝΑΤΟ.

Την περασμένη εβδομάδα, ένας ρωσικός πύραυλος εισήλθε στον πολωνικό εναέριο χώρο, ωθώντας τη Βαρσοβία να ανυψώσει μαχητικά αεροσκάφη F-16 και ο Τουσκ το χαρακτήρισε «ανησυχητικό περιστατικό».

Ο Τουσκ προειδοποιεί ότι η Ευρώπη δεν είναι ακόμη έτοιμη να αντιμετωπίσει την απειλή

«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Η Ευρώπη έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει. Το πρώτο βήμα είναι οι χώρες να εκπληρώσουν τον στόχο του ΝΑΤΟ να ξοδέψουν το 2% του ΑΕΠ τους για την άμυνα», είπε.

«Σήμερα πρέπει να ξοδέψουμε όσα περισσότερα μπορούμε για να αγοράσουμε εξοπλισμό και πυρομαχικά για την Ουκρανία γιατί ζούμε την πιο κρίσιμη στιγμή από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου», είπε.

 «Τα επόμενα δύο χρόνια θα λύσουν τα πάντα. «Εάν δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε την Ουκρανία με αρκετό εξοπλισμό και πυρομαχικά, εάν η Ουκρανία χάσει, κανείς στην Ευρώπη δεν θα μπορεί να αισθάνεται ασφαλής», είπε.

Ταυτόχρονα, ο Τουσκ χαιρέτισε την προσαρμογή στη στάση που ώθησε ορισμένους ευρωπαίους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, να ανακοινώσουν τη δυνατότητα αποστολής γαλλικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.

«Όταν ήμουν πρωθυπουργός, κανείς εκτός από τις χώρες της Βαλτικής δεν έδωσε σημασία στις προειδοποιήσεις μου ότι η Ρωσία θα μπορούσε να είναι απειλή», είπε.

 «Τώρα παρατηρώ χωρίς ιδιαίτερη ευχαρίστηση τις αλλαγές που συμβαίνουν σε όλες τις πρωτεύουσες της Ευρώπης».

Με τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ στο τέλος του έτους, οι Ευρωπαίοι ηγέτες ανησυχούν όλο και περισσότερο για τις καλές ευκαιρίες επανεκλογής του Ντόναλντ Τραμπ, φοβούμενοι ότι θα αποσυρθεί από το ΝΑΤΟ και θα σταματήσει περαιτέρω βοήθεια στο Κίεβο. Αλλά για τον Τουσκ, ο ρόλος της Ευρώπης παραμένει αμετάβλητος, ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι στον Λευκό Οίκο.

«Είτε νικήσει ο Τζο Μπάιντεν είτε ο Ντόναλντ Τραμπ, είναι η Ευρώπη που πρέπει να κάνει περισσότερα όσον αφορά την άμυνα», είπε ο Τουσκ.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ