Τουρκία: Συναντήσεις αμερικανικής αντιπροσωπείας με τους υπουργούς Εξωτερικών, Άμυνας και MİT

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν δέχθηκε τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ενόπλων Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Μάικ Ρότζερς, το ανώτερο μέλος Άνταμ Σμιθ και τα συνοδευτικά μέλη στην Άγκυρα.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που σχετίζονται με τις διμερείς σχέσεις, τους πολέμους της Ουκρανίας και της Γάζας, την καταπολέμηση του DAESH και του PKK και την επίσκεψη του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις ΗΠΑ στις 9 Μαΐου.

Στο υπουργείο Άμυνας

3 40

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ δέχθηκε σήμερα στην Άγκυρα 4 μέλη της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ.

 Στη συνάντηση συζητήθηκε η προμήθεια των αμερικανικών αεροσκαφών F-16 και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Ο Τούρκος υπουργός ενημέρωσε τους Αμερικανούς για τον σχεδιασμό της Τουρκίας στην καταπολέμηση της (κουρδικής) τρομοκρατίας και η εξάλειψή της, ιδίως στο Ιράκ.

Τα σημαντικά θέματα που ήταν στο τραπέζι

Στη συνάντηση ο Τούρκος υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε στην υποστήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ στις κουρδικές ομάδες στη Συρία που από την Τουρκία καθορίζονται ως προέκταση των αυτονομιστών του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος – PKK.

Δεύτερο θέμα ήταν  η προμήθεια των μαχητικών αεροσκαφών F-16 καθώς και ο εκσυγχρονισμός των υπαρχόντων στην τουρκική πολεμική αεροπορία.

Επίσης, συζητήθηκαν οι στρατιωτικές σχέσεις για τις οποίες προφανώς ήρθε η αμερικανική επιτροπή ενόπλων δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ στην Τουρκία.

Όπως σημειώνει η Ensonhaber ιδιαίτερη έμφαση κατά τη συνάντηση δόθηκε στην «εθνική ασφάλεια».

Η Τουρκία, επεσήμανε ότι δεν επιτρέπει να δημιουργηθεί ο προγραμματισμένος τρομοκρατικός διάδρομος στα σύνορά της, διατηρώντας την «ευαισθησία της εθνικής ασφάλειας» στο υψηλότερο επίπεδο σε αυτές τις συναντήσεις.

Στην ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας αναφέρεται ότι ο υπουργός Γισάρ Γκιουλέρ δέχθηκε τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ενόπλων Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Μάικ Ρότζερς, το ανώτερο μέλος Άνταμ Σμιθ και τα μέλη Salud Carbajal και Veronica Escobar.

Συναντήθηκαν και με τον Ακάρ

1 295

Ο Χουλουσί Ακάρ, Πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας, συναντήθηκε επίσης με την αντιπροσωπεία

Επίσης, Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), Πρέσβης Μεχμέτ Κεμάλ Μποζάι φιλοξένησε επίσης την αντιπροσωπεία που αποτελείται από μέλη των επιτροπών ενέργειας, εμπορίου, χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και προϋπολογισμού της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ στο Υπουργείο.

Θα υπάρξει συνάντηση με τον Πρόεδρο της MİT

Σύμφωνα με πληροφορίες που ελήφθησαν από πηγές ασφαλείας· Η αμερικανική αντιπροσωπεία θα συναντηθεί επίσης με τον Πρόεδρο της MİT, Ιμπραήμ Καλίν.

Πηγές του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας,  βλέπουν την επίσκεψη αυτή ως ευκαιρία να εκφράσουν τις πρόσφατα αναπτυσσόμενες σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ και τις ευαισθησίες της Τουρκίας σε υψηλό επίπεδο.

The Hellenic Information Team

ΔΗΜΟΦΙΛΗ