Το 2030 η πολεμικη μας αεροπορία θα διαθέτει 200 σύγχρονα αεροσκάφη 4ης και 5ης γενιάς

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Προχωράμε προς την υλοποίηση της «Ατζέντας 2030», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, κατά την σημερινή επίσκεψή του στην Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων.

Στο πλαίσιο της ομιλίας του ο ΥΕΘΑ αναφέρθηκε στην υλοποίηση της «Ατζέντας 2030» την οποία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε ως τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που έχει γίνει ποτέ στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

«Ο ρόλος της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων είναι κομβικός, καθώς προχωράμε προς την υλοποίηση της «Ατζέντας 2030», δήλωσε αρχικά ο Νίκος Δένδιας.

Το 2030 θα διαθέτει 200 σύγχρονα αεροσκάφη 4ης και 5ης γενεάς

Αναφερόμενος στην Πολεμική Αεροπορία στο πλαίσιο της υλοποίησης της «Ατζέντας 2030» ο ΥΕΘΑ δήλωσε ότι «Η Ατζέντα αυτή, για να ξεκινήσουμε από την Πολεμική Αεροπορία, προβλέπει ότι το 2030 θα διαθέτει 200 σύγχρονα αεροσκάφη 4.5 και 5ης γενεάς, με τη σταδιακή απόσυρση των αεροσκαφών 3ης και 4ης Γενεάς».

Ενίσχυση και εκσυγχρονισμός του στόλου

Παράλληλα, αναφορικά με το Πολεμικό Ναυτικό πρόσθεσε ότι «Η Ατζέντα προβλέπει την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό του στόλου μας. Υλοποιείται ήδη το πρόγραμμα της απόκτησης των νέων φρεγατών FDI. Αλλά εξετάζεται και η συμμετοχή της χώρας μας στο σχεδιασμό και την ναυπήγηση εδώ στην Ελλάδα, των νέων φρεγατών τύπου Constellation, όπως επίσης αναζητούνται και οι βέλτιστες λύσεις για το ενδιάμεσο χρονικό διάστημα».

Οικοσύστημα αμυντικής καινοτομίας

Στη συνέχεια για το οικοσύστημα αμυντικής καινοτομίας υπογράμμισε ότι «προχωράμε στη δημιουργία ενός οικοσυστήματος αμυντικής καινοτομίας αξιοποιώντας το Ελληνικό Κέντρο Ανάπτυξης Καινοτομίας, το ΕΛ.Κ.Α.Κ., το οποίο ιδρύουμε με νομοθέτημα που θα περάσει από τη Βουλή των Ελλήνων τις αμέσως προσεχείς ημέρες. Θέλουμε να αλλάξουμε την πραγματικότητα που υπάρχει «αγοράζουμε ξένα όπλα από το ράφι». Να ενισχύσουμε τη δική μας αμυντική βιομηχανία και να προχωρήσουμε σε προηγμένες παραγωγές πολλαπλασιαστών ισχύος».

Για drones

Τέλος ο Νίκος Δένδιας έκανε αναφορά στα drones τονίζοντας ότι «Αναφέρομαι σε drones, σε anti-drones, σε όπλα που θα δημιουργούν αντιαεροπορικό θόλο πάνω από την πατρίδα μας, σε αυτονόμως κινούμενα οχήματα, σε αυτονόμως κινούμενα σκάφη, πάνω στη θάλασσα και κάτω από τη θάλασσα.

Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μία νέα πραγματικότητα για τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι σε αυτόν τον σκοπό, σε αυτόν τον στόχο, έχουμε τη στήριξη του συνόλου του πολιτικού συστήματος και κυρίως της ελληνικής κοινωνίας».

Εν συνεχεία ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας επισκέφθηκε την ΓΔΠΕΑΔΣ, όπου ενημερώθηκε από τον Γενικό Διευθυντή, Πρέσβυ ε.τ. Μιχαήλ Σπινέλλη και τους αρμόδιους Διευθυντές, σχετικά με την υλοποίηση της Πολιτικής Εθνικής Άμυνας, για θέματα διεθνών σχέσεων και συμφωνιών αμυντικής συνεργασίας, καθώς και για ζητήματα διεθνών οργανισμών αρμοδιότητας Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ