Ο Μητσοτακης γκρεμίζει τους θεσμούς: Δημοσκόπηση αποκαλυπτει την πραγματικότητα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κλονισμένη, και ως εκ τούτου εμφανώς μειωμένη είναι η εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολίτων προς τους θεσμούς της χώρας, όπως η Βουλή, η Δικαιοσύνη και η Ελληνική Αστυνομία, όπως αποτυπώνεται στην δημοσκόπηση της Public Issue που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη.

Το χρονικό πεδίο εντός του οποίου καταγράφεται η μείωση φαίνεται να είναι τα χρόνια διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Έτσι, λιγότεροι από 3 στους 10 πολίτες (27%) εμπιστεύονται σήμερα τη Δικαιοσύνη και τους δικαστές, το χαμηλότερο ποσοστό από τουλάχιστον το 2007, το χρονικό σημείο που ξεκινά η καταγραφή της δημοσκόπησης. Το υψηλότερο ποσοστό καταγράφεται το 2013 (63%), ενώ το 2018 το ποσοστό ήταν στο 53%.

Παράλληλα, στο ναδίρ βρίσκεται η κοινωνική εμπιστοσύνη προς τη Βουλή, καταγράφοντας το δεύτερο χειρότερο ποσοστό της τελευταίας 20ετίας (μόλις στο 18%), μετά το 11% το 2011 στα πρώτα μνημονιακά χρόνια. Το 2018 η εμπιστοσύνη στη Βουλή ανερχόταν στο 30%.

Όσον αφορά στον θεσμό της Αστυνομίας, σήμερα το 43% των πολιτών εμπιστεύονται την Αστυνομία, μετά το πολύ υψηλό 72% του 2018.

Συνολικά, καταγράφεται ηχηρό έλλειμμα κοινωνικής εμπιστοσύνης, ιδιαίτερα εντός της τελευταίας πενταετίας, δηλαδή επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η οποία δημοσιεύεται εν μέσω της έντονων και συνεχών κοινωνικών αντιδράσεων ενάντια στο έγκλημα των Τεμπών, στην Υπόθεση Κολωνού, στο θέμα των υποκλοπών, αλλά και στην ανεπάρκεια των αρχών και της κυβέρνησης να διαχειριστούν επαρκώς το φαινόμενο βίας κατά των γυναικών και τις γυναικοκτονίες, με την πλέον πρόσφατη της Κυριακής Γρίβα.

tvxs.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ