Στην τουρκική δημοκρατία δεν επιτρέπονται δήμαρχοι κουρδικής καταγωγής

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Είναι δημοκρατικές οι χώρες στις οποίες οι εκλεγμένοι  αυτοδιοικητικοί εκπρόσωποι των κοινωνιών δεν γίνονται σεβαστοί, συλλαμβάνονται και φυλακίζονται; Δεν μιλάμε για την Αλβανία με την περίπτωση Μπελέρη στη Χειμάρρα, αλλά για τις πόλεις στην ανατολική Τουρκία.

Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλικάγια ανακοίνωσε τη σύλληψη 89 ατόμων κουρδικής καταγωγής σε 6 επαρχίες: Βαν, Χακάρι, Σιίρτ, Μπάτμαν, Σιρνάκ και Σμύρνη.

Σε πόλεις στα νοτιοανατολικά της χώρας, οι διαδηλώσεις μετατράπηκαν σταδιακά σε ταραχές.

Ο λόγος είναι απλός και σχετίζεται για άλλη μια φορά με το «πρόβλημα των Κούρδων δημάρχων».

 Τώρα είναι ο Αμπντουλάχ Ζεϊντάν, ο οποίος κέρδισε την πλειοψηφία των ψήφων στο Βαν, αλλά αποκλείστηκε με δικαστική απόφαση.

 Και στη θέση του τοποθετήθηκε από την τουρκική κυβέρνηση ο Αμπντουλαχάτ Αρβάς, ο οποίος έλαβε το μισό των ψήφων στις εκλογές από τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης.

Ο ηγέτης της κεμαλικής αντιπολίτευσης Οζγκούρ Όζελ και ο πρόσφατα επανεκλεγμένος δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου έχουν ήδη επικρίνει την απόφαση της εκλογικής επιτροπής, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να «αγνοήσει τη βούληση του λαού του Βαν».

Το φιλοκουρδικό DEM έχει ήδη δεσμευτεί να διαμαρτυρηθεί ενάντια στο «πολιτικό πραξικόπημα».

Η απόφαση της κυβέρνησης επικρίθηκε ακόμη και από το ισλαμικό φιλοκουρδικό HUDA, σύμμαχο του κόμματος του Ερντογάν στον κοινοβουλευτικό συνασπισμό.

Ως απάντηση στις κατηγορίες, φιλοκυβερνητικά μέσα δημοσίευσαν σήμερα ένα αρχειακό βίντεο πριν από 9 χρόνια, στο οποίο ο υποψήφιος που εκλέχθηκε από τους κατοίκους του Βαν εξέφραζε τη συμπάθειά του προς το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, μια οργάνωση που αναγνωρίζεται ως τρομοκρατική στην Τουρκία.

 Στο βίντεο, ο εκλεγμένος δήμαρχος Αμπντουλάχ Ζεϊντάν έλεγε ότι το PKK δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση.

Παρόλο που υπάρχει ένας κυβερνητικός μηχανισμός για την επιλογή των υποψηφίων στις αυτοδιοικητικές εκλογές, φαίνεται πως στις περιπτώσεις των δήμων με κουρδική πλειοψηφία ήταν αδύνατο να εφαρμοστεί.

Τα τελευταία χρόνια οι δήμαρχοι στις ανατολικές επαρχίες της Τουρκίας έχουν συλληφθεί  και φυλακιστεί και αυτοί είναι δεκάδες και στη θέση τους έχουν τοποθετηθεί από τις αρχές «επιτηρητές του τουρκικού κράτους».

The Hellenic Information Team

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ