Η σφαγή της Κλεισούρας από ναζί και Βούλγαρους

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

“Βρήκαμε τις γυναίκες μας και τα παιδιά μας πεταμένα σαν χαρτιά που ο άνεμος τα έχει πετάξει”:Σαν σήμερα, 5 Απριλίου 1944, οι εγκληματίες ναζί, μετά απο ήττα τους σε εμπλοκή με τον ΕΛΑΣ,φτάνουν στην Κλεισούρα, μαζί με Βούλγαρους κομιτατζήδες.
Επικεφαλής ήταν ο συνταγματάρχης Καρλ Σίμερς. Οι Βούλγαροι φασίστες δρούσαν υπό την καθοδήγηση του αρχικομιτατζή Κάλτσεφ.

Στην Κλεισούρα είχαν απομείνει μόνο γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι. Πίστευαν ότι οι Γερμανοί δεν θα στρέφονταν εναντίον αμάχων. Έμειναν στα σπίτια τους και περίμεναν τους Γερμανούς να απομακρυνθούν απ’ την περιοχή.

Το σύνθημα δόθηκε στις 3 μετά το μεσημέρι με μία φωτοβολίδα. Αμέσως, οι άντρες των Ες-Ες ξεχύθηκαν στο χωριό και άρχισαν να πυροβολούν. Σκότωναν χωρίς σταματημό.Έσφαξαν εγκυμονούσες γυναίκες, παιδιά που έτρεχαν στους δρόμους, ηλικιωμένους και νεαρές κοπέλες. Πυρπόλησαν τα σπίτια, την εκκλησία, το γυμνάσιο, ακόμα και τη βιβλιοθήκη.
Μόλις δύο ώρες ήταν αρκετές για να δολοφονηθούν 280 άμαχοι, να τραυματιστούν 40, να καταστραφούν 150 σπίτια.

Ήταν τέτοιο το έγκλημα, που ακόμα και ο πολιτικός εντεταλμένος του Γ’ Ράιχ στα Βαλκάνια, Χέρμαν Νοϊμπάχερ αναγκάστηκε να διατάξει “έρευνα”. Ο Καρλ Σίμερς απολογήθηκε στον Στρατιωτικό Διοικητή Θεσσαλονίκης και ισχυριστηκε πως η σφαγή ήταν…πολεμική σύγκρουση με “παράπλευρες απώλειες”.

Οι Γερμανοί στρατοδίκες αθώωσαν τα Ες-Ες και τον διοικητή τους και έτσι ο Σιμερς συνέχισε τα εγκλήματα και σε άλλες περιοχές (Πύργοι Εορδαίας, Δίστομο, Υπάτη, Σπερχειάδα).

Σκοτώθηκε στις 18 Αυγούστου 1944 στην Άρτα, όταν το αυτοκίνητό του έπεσε πάνω σε νάρκη της αντίστασης. Πέντε ημέρες μετά τον θάνατό του, του απονεμήθηκε ο Σταυρός των Ιπποτών του Σιδηρού Σταυρού από τη ναζιστική Γερμανία ως αναγνώριση της..εξαιρετικής γενναιότητας σε μάχη και της επιτυχημένης ηγεσίας του. Είναι θαμμένος στο Γερμανικό στρατιωτικό νεκροταφείο στον Διόνυσο.

Με την απελευθέρωση των Βαλκανίων από τους Γερμανούς, ο Καλτσεφ διέφυγε στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Εκεί, τον συνέλαβαν γιουγκοσλάβοι παρτιζάνοι, οι οποίοι τον παρέδωσαν στον ΕΛΑΣ. Ο ΕΛΑΣ τον παρέδωσε στους Βρετανούς και τελικά περιήλθε στις Ελληνικές Αρχές. Καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε στο Επταπύργιο Θεσσαλονίκης τα ξημερώματα της 27ης Αυγούστου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ