Κάιρο: Ο πρόεδρος της Αιγύπτου συναντήθηκε με τον διευθυντή της CIA

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με τη γραπτή δήλωση του εκπροσώπου του Αιγύπτιου Προέδρου, Αχμέτ Φαχμί, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και ο διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA) Ουίλιαμ Μπερνς συναντήθηκαν στην πρωτεύουσα Κάιρο.

Η συνάντηση, στην οποία συμμετείχε και ο αρχηγός της αιγυπτιακής υπηρεσίας πληροφοριών Αμπάς Κεμάλ, επικεντρώθηκε στην κοινή προσπάθεια των ΗΠΑ, του Κατάρ και της Αιγύπτου στο πλαίσιο της κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και στις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή και στην αναγκαιότητα εντατικοποίησης των προσπαθειών για τη μείωση της έντασης και τον τερματισμό της στρατιωτικής κλιμάκωσης.

Επισημαίνοντας τον κίνδυνο της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία έχει φτάσει στο σημείο της πείνας, ο Σίσι δήλωσε επίσης ότι οι διεθνείς προσπάθειες πρέπει να ενωθούν για να αυξηθεί η πίεση για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας σε ολόκληρη την περιοχή, όπως απαιτείται.

Συζητήθηκε η λύση των δύο κρατών

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος δήλωσε ότι η λύση δύο κρατών στο παλαιστινιακό ζήτημα πρέπει να ληφθεί υπόψη σοβαρά και προειδοποίησε για ενδεχόμενη επέκταση της σύγκρουσης, που θα έβλαπτε την ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιοχής.

Κατά τη συνάντηση, τα μέρη συμφώνησαν επίσης για την ανάγκη προστασίας των αμάχων, τον κίνδυνο στρατιωτικής κλιμάκωσης στην πόλη Ράφα, που βρίσκεται στα νότια της Γάζας, και ότι η απέλαση Παλαιστινίων από τα εδάφη τους είναι απαράδεκτη.

Αναφέρθηκε ότι οι διαπραγματεύσεις κατάπαυσης του πυρός και ανταλλαγής αιχμαλώτων στη Λωρίδα της Γάζας, όπου το Ισραήλ συνεχίζει τις επιθέσεις του από τις 7 Οκτωβρίου, θα ξαναρχίσουν σήμερα στο Κάιρο, την πρωτεύουσα της Αιγύπτου.

Σύμφωνα με χθεσινές ειδήσεις του τηλεοπτικού καναλιού Al-Qahera News, με βάση ανώτερες αιγυπτιακές πηγές, αναφέρθηκε ότι «το Κάιρο θα φιλοξενήσει συναντήσεις την Κυριακή για να διασφαλιστεί η ειρήνη στη Γάζα».

Η Αίγυπτος φιλοξενεί ανανεωμένες συνομιλίες μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για να συζητηθεί η κατάπαυση του πυρός. Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα αναμένεται να φτάσει στο Κάιρο αντιπροσωπεία αποτελούμενη από στελέχη της Χαμάς.

Αναφέρθηκε ότι στις διαπραγματεύσεις θα συμμετάσχουν ο διευθυντής της CIA Μπερνς, ο Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουραχμάν Αλ Θάνι και μια αντιπροσωπεία που αποτελείται από την ισραηλινή αντιπροσωπεία και ηγετικές προσωπικότητες της Χαμάς.

Η Χαμάς θα στείλει αύριο αντιπροσωπεία στο Κάιρο

Στη δήλωση της Χαμάς αναφέρεται ότι αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Χαλίλ αλ Χαγιά θα μεταβεί αύριο στο Κάιρο για να συμμετάσχει στις συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας μετά από πρόσκληση της Αιγύπτου.

Σύμφωνα με δήλωση δύο ανώτερων αξιωματούχων που μίλησαν στον ιστότοπο «Walla» με έδρα το Ισραήλ κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο διευθυντής της ισραηλινής υπηρεσίας ξένων πληροφοριών Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα και ο διευθυντής της εγχώριας υπηρεσίας πληροφοριών Shin-Bet, Ρόνεν Μπαρ μεταβαίνουν στο Κάιρο να συζήτησαν τον νέο γύρο διαπραγματεύσεων κατάπαυσης του πυρός και ανταλλαγής αιχμαλώτων στη Λωρίδα της Γάζας.

The Hellenic Information Team

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ