Τα 8 στα 10 φτωχότερα νοικοκυριά δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στον Real fm και στον Τέρενς Κουίκ η Πολιτική και Οικονομική Αναλύτρια Ιωάννα Λιούτα ανέφερε:

IMG 5101

Τα 8 στα 10 φτωχότερα νοικοκυριά δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα
4 στα 10 νοικοκυριά με μεσαία εισοδήματα δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

ΕΛΣΤΑΤ

Το 2023 ένα στα δύο νοικοκυριά ( 47,3%) δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις (ενοίκιο, δάνεια ,λογαριασμοί) ενώ το 2022 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 29,1%.

Λιγότερα και ακριβότερα θα είναι το Πάσχα τα αμνοερίφια

Λόγω των αυξημένων εξαγωγών, άνω του 20%, σε Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία και Πορτογαλία για το Καθολικό Πάσχα παρατηρείται μεγάλη έλλειψη στην αγορά
και η τιμή παραγωγού κυμάνθηκε μεταξύ 7,5 και 8 ευρώ το κιλό για αμνοερίφια βάρους μέχρι και επτά κιλών.
Οι ξένοι καταναλώνουν μικρά αμνοερίφια και αυτό συμφέρει τους κτηνοτρόφους διότι κερδίζουν σε έξοδα ζωοτροφών κα. αλλά και ρευστότητα πριν το δικό μας Πάσχα Στην χώρα μας το Πάσχα καταναλώνονται αμνοερίφια από 10 έως 14 κιλά κάτι που ανεβάζει το κόστος παραγωγής για τους κτηνοτρόφους, Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο φέτος αποφάσισαν και προώθησαν για εξαγωγή τα περισσότερα ζώα τους.
Η αυξημένη ζήτηση έχει ως αποτέλεσμα, σήμερα στην ελληνική αγορά να μην υπάρχουν αρνιά 6 έως 8 κιλά αλλά όπως λένε ούτε πολλά αρνιά για το ορθόδοξο.Επισημαίνεται και το ζωικό κεφάλαιο που χάθηκε από τη Θεσσαλία με τις πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Για το ελληνικό Πάσχα αν οι τιμές παραγωγού μείνουν στα ίδια επίπεδα, δηλαδή γύρω στα 8 ευρώ από τον χονδρέμπορο, ο καταναλωτής στην καλύτερη περίπτωση θα αγοράσει τον ελληνικό οβελία στα 13-14 ευρώ το κιλό.

Σήμερα σε συνοικιακά κρεοπωλεία το αρνί πωλείται από 11 έως 13 ευρώ το κιλό, με τους επαγγελματίες να προετοιμάζουν τους πελάτες για κόστος το οποίο μπορεί να φθάνει ακόμα και πάνω από 14 ευρώ για πρώτης ποιότητας αρνιά και κατσίκια.

Ακριβότερα και μικρότερα και τα πασχαλινά αυγά
Οι τιμές του κακάο αυξήθηκαν περισσότερο από 130% μεταξύ Ιανουαρίου 2023 και Φεβρουαρίου 2024,

Την ίδια στιγμή το ιστορικό ράλι στις τιμές του κακάο – εκτινάχθηκαν πάνω από το ορόσημο των 10.000 δολαρίων ανά τόνο αυτή την εβδομάδα (τριπλασιάζοντας τις τιμές τους από τον Μάιο του 2023).-σημαίνει ότι οι σοκολατοβιομηχανίες θα στραφούν στη συρρίκνωση των προϊόντων τους .

Οι μεγάλες αυξήσεις στις τιμές του κακάο αποδίδονται στα προβλήματα εφοδιασμού στις βασικές παραγωγές χώρες της Ακτής του Ελεφαντοστού και της Γκάνας.Οι δύο χώρες αντιπροσωπεύουν περίπου το 60% της παγκόσμιας παραγωγής κακάο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ