Πώς η Ρωσία αλλάζει την κατασκοπεία της στην Ευρώπη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πέρυσι η Ρωσία περιόρισε τον αριθμό των επίσημων Γερμανών αντιπροσώπων στη χώρα σε 350 άτομα – πρόκειται για διπλωματικό προσωπικό, αλλά και για καθηγητές και συνεργάτες ιδρυμάτων.

Με τη σειρά της, η Γερμανία διέταξε το κλείσιμο των ρωσικών προξενείων και το καθεστώς Πούτιν αποφάσισε να αφήσει μόνο την πρεσβεία στο Βερολίνο και το ρωσικό γενικό προξενείο στη Βόννη.

Η απέλαση δεκάδων Ρώσων κατασκόπων που εργάζονταν υπό διπλωματική κάλυψη επέφερε βαρύ πλήγμα στη Μόσχα.

 Ωστόσο, στο μεταξύ έχει αναδιοργανώσει τις δραστηριότητές της, γράφουν οι Westdeutscher Rundfunk της Κολωνίας – WDR, NDR και Süddeutsche Zeitung, επικαλούμενες πηγές στον τομέα της ασφάλειας.

 Σύμφωνα με την έρευνά τους, περίπου 20 κατάσκοποι εξακολουθούν να είναι διαπιστευμένοι ως διπλωμάτες στη Γερμανία.

Ωστόσο, αυτό δεν είναι πλέον αρκετό για τη διεξαγωγή πολύπλοκων επιχειρήσεων – μεταξύ άλλων επειδή αυτοί οι εναπομείναντες υπάλληλοι βρίσκονται στο στόχαστρο των γερμανικών αρχών ασφαλείας, γράφουν τα τρία δημοσιεύματα.

Διπλωμάτες κατάσκοποι

Οι κατάσκοποι μεταμφιεσμένοι σε διπλωμάτες ήταν πάντα το επίκεντρο της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την Προστασία του Συντάγματος (Εσωτερική Υπηρεσία Πληροφοριών). Χάρη στο διπλωματικό τους καθεστώς, είναι σε μεγάλο βαθμό απρόσβλητοι από δίωξη και παραδοσιακά χρησιμοποιούνται για τη στρατολόγηση πηγών για πληροφορίες.

Η γερμανική αντικατασκοπεία εκτιμά ότι έως και το ένα τρίτο των διπλωματών της Ρωσίας είναι στην πραγματικότητα πράκτορες.

Πριν από την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι Γερμανοί πολιτικοί απείχαν από ακραία μέτρα εναντίον αυτού του στρατού των Ρώσων κατασκόπων, για να μην εκτεθούν οι διπλωματικές σχέσεις.

 Τώρα αυτή η πολιτική περιορισμού τέθηκε τέρμα.

Το 2022, η Γερμανία απέλασε 40 και τον επόμενο χρόνο – άλλους 30 Ρώσους “διπλωμάτες” – σχεδόν ολόκληρο το τεχνικό επιτελείο.

Κάποιες άλλες χώρες στην Ευρώπη έκαναν το ίδιο, με συνολικά περίπου 500 Ρώσους κατάσκοπους έπρεπε να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Σήμερα, δεν έχουν απομείνει πολλοί από αυτό το δίκτυο κατασκοπείας στις διπλωματικές και προξενικές υπηρεσίες της Ρωσίας, το οποίο δημιουργήθηκε εδώ και δεκαετίες.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία προσπαθεί να αντικαταστήσει πράκτορες που εκδιώχθηκαν από την Ευρώπη με κατασκόπους που έχουν εργαστεί στο παρελθόν σε πρεσβείες στην Αφρική.

Η ολλανδική υπηρεσία πληροφοριών εσωτερικού, προειδοποίησε επίσης πρόσφατα ότι η Μόσχα αναπτύσσει πράκτορες με παραποιημένα βιογραφικά μεταμφιεσμένα σε επιχειρηματίες.

Ταυτόχρονα, η Ρωσία βασίζεται σε χώρες με φιλικές κυβερνήσεις όπως η Ουγγαρία ή η Σερβία.

Ρώσοι κατάσκοποι λέγεται επίσης ότι δρουν στην Τουρκία, το Ντουμπάι και τη Βόρεια Αφρική.

Υπάρχουν σοβαρές υποψίες ότι το καθεστώς του Πούτιν συνεργάζεται επίσης στενά με το οργανωμένο έγκλημα.

«Δυσκολότερη Προσέγγιση»

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, η Μόσχα άλλαξε τακτική και υιοθέτησε μια «σκληρότερη προσέγγιση».

Οι γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών εσωτερικού, λένε ότι αυτό περιλαμβάνει πιο αδίστακτες ενέργειες – ακόμη και με το κόστος της αποκάλυψης ορισμένων επιχειρήσεων. Ένα καλό παράδειγμα αυτού είναι η δημοσιοποίηση της συνομιλίας μεταξύ ανώτερων Γερμανών αξιωματικών που συζητούσαν το αίτημα να παρασχεθούν στην Ουκρανία πυραύλους κρουζ Taurus. Σκοπός αυτής της επιχείρησης ήταν να στρέψει τους Δυτικούς Συμμάχους ο ένας εναντίον του άλλου.

Επιπλέον, οι ειδησεογραφικοί ιστότοποι χρησιμοποιούνται ενεργά για τη διεξαγωγή εκστρατειών παραπληροφόρησης μεγάλης κλίμακας.

 Στην Πολωνία και την Τσεχική Δημοκρατία, για παράδειγμα, αποκαλύφθηκαν δίκτυα πολιτικής επιρροής μέσω της δωροδοκίας πολιτικών.

 Ένας πρώην υψηλόβαθμος διευθυντής του γερμανικού χρηματιστηριακού δείκτη DAX έχει τονιστεί ότι διοικεί ένα δίκτυο πρακτόρων σε όλη την Ευρώπη.

Το προξενείο στη Βόννη παίζει ξεκάθαρα ιδιαίτερο ρόλο

Το Γενικό Προξενείο στη Βόννη φαίνεται να διαδραματίζει ιδιαίτερο ρόλο στη ρωσική κατασκοπεία: η πρώην γερμανική πρωτεύουσα εξακολουθεί να στεγάζει το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού του Υπουργείου Άμυνας, και αρκετοί διεθνείς οργανισμοί των οποίων οι δραστηριότητες ενδιαφέρουν τη Μόσχα εργάζονται επίσης εκεί. Ταυτόχρονα, η Βόννη βρίσκεται σε ένα μέρος από όπου οι εργαζόμενοι μπορούν εύκολα και γρήγορα να σταλούν σε γειτονικές χώρες όπως η Γαλλία, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο ή το Βέλγιο.

Οι Βρυξέλλες, ως έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, έχουν ιδιαίτερη σημασία για τη ρωσική ηγεσία όσον αφορά τη συλλογή πληροφοριών.

Εν τω μεταξύ, ωστόσο, το Βέλγιο έχει λάβει αρκετά σταθερά μέτρα κατά της ρωσικής κατασκοπείας, και αυτό αυξάνει τη σημασία της ρωσικής υπηρεσίας στη Βόννη, καθώς οι Ρώσοι κατάσκοποι εκεί πιθανότατα δεν παρακολουθούνται τόσο ενεργά από ξένες μυστικές υπηρεσίες.

Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να κινηθούν πιο ήρεμα και να συναντηθούν με πληροφοριοδότες, εξηγούν ερευνητές δημοσιογράφοι από το WDR, το NDR και το ZC.

«Ταξιδιωτικοί Πράκτορες»

Αυτό που είναι ιδιαίτερα σημαντικό: αν ανακαλυφθούν αυτοί οι «ταξιδιωτικοί πράκτορες», δεν θα υπάρξει απαραίτητα διπλωματική αναταραχή, αφού δεν λειτούργησαν εκεί που ήταν επίσημα διαπιστευμένοι ως υπάλληλοι της πρεσβείας. Υπό αυτή την έννοια, η Μόσχα χρησιμοποιεί ένα διεθνές κενό.

Προφανώς η διατήρηση πηγών στο εξωτερικό έχει γίνει ακόμη πιο σημαντική για τη Ρωσία – ειδικά για σκοπούς κατασκοπείας στη Γερμανία.

Σύμφωνα με πηγές ασφαλείας, το διαπιστευμένο διπλωματικό προσωπικό στην Αυστρία, για παράδειγμα, φαίνεται να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις επιχειρήσεις στη Γερμανία.

Η Βιέννη δεν συμμετείχε στη μαζική απέλαση υπαλλήλων από τις πρεσβείες – μέχρι στιγμής μόνο οκτώ Ρώσοι κατάσκοποι έχουν απελαθεί από την Αυστρία.

Και υποτίθεται ότι έως και 100 Ρώσοι κατάσκοποι διαπιστευμένοι ως διπλωμάτες δραστηριοποιούνται μόνο στη Βιέννη, γράφουν επίσης οι WDR, NDR και ZC.

The Hellenic Information Team

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ