Συμφωνία Σερβίας-Γαλλίας για αγορά 12 μαχητικών Rafale

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Σερβία και η Γαλλία κατέληξαν σε συμφωνία την Τρίτη στην 12 γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, με στόχο τον εκσυγχρονισμό της αεροπορίας της χώρας.

Τη δεύτερη και τελευταία ημέρα της επίσκεψής του στη Γαλλία, ο Βούτσιτς δημοσιοποίησε τη συμφωνία, μετά από συναντήσεις με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και άλλους αξιωματούχους στο Παρίσι.

Συναντήθηκε επίσης με εκπροσώπους της εταιρείας παραγωγής των αεροπλάνων Rafale, Dassault Aviation.

Η Γαλλία δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει τη συμφωνία με τη Σερβία, η οποία διαθέτει αεροπορική δύναμη που αποτελείται κυρίως από παλιά σοβιετικά αεροσκάφη MiG 29 και άλλο εξοπλισμό της Γιουγκοσλαβικής εποχής.

Μια τέτοια αγορά από τη Σερβία θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια απομάκρυνση από τον παραδοσιακό προμηθευτή όπλων τη Ρωσία, με την οποία το Βελιγράδι διατηρεί θερμές σχέσεις.

1 91

Zonebourse

Η Σερβία αρνείται να ενταχθεί στις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, παρά το γεγονός ότι είναι υποψήφια για ένταξη στο ευρωπαϊκό μπλοκ.

«Η υπογραφή της συμφωνίας θα γίνει εντός δύο μηνών, παρουσία του προέδρου της Γαλλίας», δήλωσε ο Βούτσιτς σε σερβικά ΜΜΕ, προσθέτοντας ότι ο Μακρόν θα επισκεφθεί τη Σερβία τους «επόμενους μήνες».

Ο Βούτσιτς είπε ότι η συμφωνία είναι «εξαιρετικά σημαντική για τη Σερβία», προσθέτοντας ότι αυτό θα ανοίξει «άλλα κεφάλαια, άλλες ευκαιρίες για τη Σερβία».

Ο Σέρβος πρόεδρος δεν έδειξε πόσα θα πληρώσει το Βελιγράδι για αυτά τα αεροπλάνα.

Τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, ο Βούτσιτς είπε ότι η αγορά μαχητικών αεροσκαφών Rafale θα αποτελούσε τη μεγαλύτερη στρατιωτική αγορά της Σερβίας, «αξίας 3 δισεκατομμυρίων ευρώ».

Τα τελευταία χρόνια, η Σερβία έχει αυξήσει τη συνεργασία με τη Γαλλία στον τομέα της άμυνας.

Η Σερβία αγόρασε μαχητικά ελικόπτερα από τη γαλλική εταιρεία Airbus αξίας 105 εκατομμυρίων ευρώ, δύο μεταγωγικά αεροσκάφη C-295 αξίας 66 εκατομμυρίων ευρώ και έχει ξοδέψει άλλα 15 εκατομμύρια ευρώ για εξοπλισμό και εκπαίδευση πιλότων.

Το Βελιγράδι έχει αγοράσει επίσης 18 αντιαεροπορικά συστήματα Mistral με 50 πυραύλους, αλλά η τιμή δεν είναι γνωστή.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Διεθνών Ερευνών της Στοκχόλμης, η Σερβία επενδύει τα περισσότερα στον στρατό σε σύγκριση με άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Από το 2018 έως το 2022, η Σερβία έχει διαθέσει περισσότερα από 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε αυτόν τον τομέα.

Ο Βούτσιτς έχει αναφέρει επανειλημμένα ότι η αγορά όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού θα συνεχιστεί και μόνο φέτος έχουν διατεθεί 740 εκατομμύρια ευρώ προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι επικριτές έχουν προειδοποιήσει τη Δύση να μην εξοπλίσει τη Σερβία, η οποία έχει τεταμένες σχέσεις με το Κοσσυφοπέδιο, του οποίου την ανεξαρτησία – που ανακηρύχθηκε το 2008 – συνεχίζει να μην αναγνωρίζει.

Zonebourse, Evropa e lire,

The Hellenic Information Team

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ