Η επικεφαλής της Γκαγκαουζίας πήγε ξανά στη Μόσχα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

(φωτό από τη συνάντηση της Γκούτσουλ με τον Πούτιν στο Σότσι, τον Μάρτιο)

Η Ευγενία Γκούτσουλ, επικεφαλής της Αυτόνομης Περιφέρειας της Γκαγκαουζίας στη Μολδαβία, επισκέφτηκε ξανά τη Μόσχα.

Αυτή τη φορά υπέγραψε συμφωνία με τη μοσχοβίτικη τράπεζα Promsvyazbank για την εφαρμογή του ρωσικού συστήματος πληρωμών «Mir» στην επικράτεια της Γκαγκαουζίας.

Η Γκούτσουλ, είχε επισκεφθεί τη Ρωσία τον Μάρτιο, όπου είχε συναντήσεις για αρκετές ημέρες με εκπροσώπους της ανώτατης ηγεσίας της χώρας, συμπεριλαμβανομένου του Βλαντίμιρ Πούτιν, στην κατοικία του στο Σότσι.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, επετεύχθησαν συμφωνίες για την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου στη Γκαγκαουζία με προνομιακούς δασμούς, καθώς και για την εξαγωγή στη Ρωσία με προνομιακούς όρους γεωργικών προϊόντων που παράγονται στην αυτόνομη περιοχή.

Οι μολδαβικές αρχές δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την εντατικοποίηση των άμεσων επαφών μεταξύ της ηγεσίας της Γκαγκαουζίας και της Μόσχας, θεωρώντας τις ως αναπόσπαστο μέρος μιας υβριδικής επιχείρησης που ξεκίνησε κατά του Κισινάου και αποσκοπεί στην αποτροπή της ενσωμάτωσης της Δημοκρατίας της Μολδαβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στη Μόσχα, η Γκούτσουλ δήλωσε ότι στην Γκαγκαουζία, περίπου 25 χιλιάδες άνθρωποι θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν το ρωσικό σύστημα πληρωμών Mir, δηλαδή περίπου 20 χιλιάδες συνταξιούχοι και περίπου πέντε χιλιάδες κρατικοί υπάλληλοι.

Πότε θα κηρύξει ανεξαρτησία

Μάλιστα, η Γκαγκαουζία θα κηρύξει την ανεξαρτησία της την ίδια μέρα που η Μολδαβία θα αποφασίσει να ενωθεί με τη Ρουμανία.

Σύμφωνα με αυτήν, η συμφωνία για την παροχή πρόσβασης σε αυτή την υποδομή πληρωμών θα βοηθήσει τους υπαλλήλους των δημοσιονομικών ιδρυμάτων της αυτονομίας να λαμβάνουν τακτικά κοινωνικές πληρωμές.

«Αυτή είναι μια πολύ σημαντική στιγμή για εμάς», τόνισε η Ευγενία Γκούτσουλ. – Η Ρωσία έσωσε ξανά τον λαό μας και επιβεβαίωσε την ιδιότητά της ως φίλου και προστάτη του λαού των Γκαγκαούζων. Υπάρχει πολλή δουλειά ακόμα, αλλά ξέρουμε σίγουρα ότι η νίκη θα είναι δική μας!».

1 96

Η επικεφαλής της Γκαγκαουζίας έφτασε στη Μόσχα για επίσκεψη εργασίας- Ria Novosti

Να σημειωθεί ότι λόγω των κυρώσεων των ΗΠΑ, το ρωσικό σύστημα πληρωμών Mir είχε αποκλειστεί σε Αρμενία, Κιργιστάν και Καζακστάν. Υπάρχουν πληροφορίες ότι και οι τράπεζες στο Τατζικιστάν σκοπεύουν να το εγκαταλείψουν.

Ο Γκούτσουλ σημείωσε επίσης ότι η Ρωσία και η Γκαγκαουζία εργάζονται σε θέματα που σχετίζονται με τις εκπτώσεις φυσικού αερίου για τους κατοίκους της αυτονομίας, καθώς και τα οφέλη για τους εξαγωγείς αγαθών στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Ο Γραμματέας Τύπου του Ρώσου Προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι αυτή τη φορά δεν προγραμματίζεται συνάντηση μεταξύ Γκούτσουλ και Προέδρου Πούτιν.

Ούτε στη Ρωσία ούτε στην ίδια τη Γκαγκαουζία το ζήτημα της πιθανής απόσχισης της αυτονομίας από τη Μολδαβία τέθηκε σε δημόσιο πεδίο.

Αλλά πρόσφατα, η Ευγενία Γκούτσουλ είπε ότι εάν η Μολδαβία αποφασίσει να ενωθεί με τη Ρουμανία, τότε η Γκαγκαουζία «θα αποσχιστεί αμέσως από τη χώρα και θα κηρύξει την ανεξαρτησία της».

«Η ανάδυση μιας νέας πηγής σύγκρουσης εάν η Γκαγκαουζία ανακηρύξει την ανεξαρτησία είναι αρκετά πιθανή»,  πιστεύει ο Ντμίτρι Γιέζοφ, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το Κισινάου σκέφτεται σήμερα με βάση την τρέχουσα πολιτική κατάσταση, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις συμφωνίες που επετεύχθησαν νωρίτερα.

Μάλιστα, ο Ρώσος πολιτικός επιστήμονας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο πιθανών συνεπειών με τη μορφή βίαιης αντιπαράθεσης.

The Hellenic Information Team

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ