Τίρανα: Έντονη αντίδραση της Αμερικανικής Πρεσβείας για παρεμβάσεις στα δεδομένα της Αστυνομίας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παρεμβάσεις διαπιστώθηκαν στο σύστημα δεδομένων TIMS που χρησιμοποιεί η αλβανική αστυνομία. Η Εισαγγελία των Τιράνων κατηγορεί επίσημα τον διευθυντή πληροφορικής της κρατικής αστυνομίας, Έρβιν Μούτσα, ο οποίος απέκρυψε ότι είναι εξωτερικός σύμβουλος του Διευθυντή του Κρατικού Κτηματολογίου.

Ενώ η κοινοβουλευτική επιτροπή έχει ξεκινήσει τις δραστηριότητές της για τη διερεύνηση της παρέμβασης στο σύστημα TIMS, η Εισαγγελία των Τιράνων απήγγειλε επίσημα κατηγορίες στον Έρβιν Μούτσα, επικεφαλής του Τμήματος Τεχνολογίας και Πληροφοριών στην Κρατική Αστυνομία.

Για τον ίδιο, η εισαγγελία της πρωτεύουσας ζήτησε το μέτρο ασφαλείας του «κατ’ οίκον περιορισμού» και αναστολή από τα καθήκοντά του, για παράνομη παρέμβαση στο σύστημα, αντιγραφή της βάσης δεδομένων με μη εξουσιοδοτημένο τρόπο.

Έντονη αντίδραση της αμερικανικής Πρεσβείας

Η παρέμβαση στο χώρο προκάλεσε έντονη αντίδραση από την αμερικανική πρεσβεία στα Τίρανα και στη συνέχεια ανάγκασε την Αστυνομική Υπηρεσία Εποπτείας (AMP), κάνοντας αναφορά στην Εισαγγελία Τιράνων για παρέμβαση στο σύστημα TIMS, για «Κατάχρηση καθήκοντος» και «Μη εξουσιοδοτημένη παρέμβαση».

2 52

«Η Εισαγγελία κατηγορεί επίσημα τον διευθυντή πληροφορικής της κρατικής αστυνομίας, Έρβιν Μούτσα για εξαγωγή της βάσης δεδομένων TIMS»-balkanweb

Σημειώνεται ότι το σύστημα TIMS είναι ένα σύστημα που κατασκεύασαν οι Αμερικανοί, οι οποίοι το παρέδωσαν το 2011 στην αλβανική κρατική αστυνομία.

Συνοπτικά, από τη διερεύνηση της ποινικής διαδικασίας, προκύπτει ότι, στις 02.08.2023 στη βάση δεδομένων της Κρατικής Αστυνομίας, που βρίσκεται στο κτίριο της Διεύθυνσης Τεχνολογίας και Πληροφοριών στα Τίρανα, έγινε εισαγωγή και εξαγωγή μη εξουσιοδοτημένων δεδομένων από τον Διευθυντή Τεχνολογίας και Πληροφοριών.

Οι ενέργειες πραγματοποιήθηκαν αργά το βράδυ, όπου μη εξουσιοδοτημένα άτομα εισήλθαν στο κτίριο με την προσωπική καρφίτσα άλλου υπαλλήλου που δεν ήταν παρών, εγείροντας εύλογες υποψίες λανθασμένων ενεργειών και κατά παράβαση του νόμου.

Βεβαρημένο παρελθόν -Κατηγορίες για πλαστογραφήσεις και από τις ιταλικές αρχές

Η έρευνα της ποινικής αυτής διαδικασίας επεκτάθηκε στην ανάκριση όλων των εμπλεκόμενων ατόμων την ημέρα του συμβάντος, αλλά ταυτόχρονα και στη διενέργεια σχετικής πραγματογνωμοσύνης.

Μετά την ανακριτική διαδικασία, διενεργήθηκαν επαληθεύσεις σχετικά με την αξιοπιστία του υπό διερεύνηση Έρβιν Μούτσα (Ε.Μ. ) σε σχέση με τη θέση του ως Διευθυντής του Τμήματος Τεχνολογίας και Πληροφοριών.

Το υπό διερεύνηση πρόσωπο, σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 3041/1 πρωτ, ημερομηνίας 08.01.2024 του Φορέα Αστυνομικής Εποπτείας, προκύπτει ότι στις 23.10.2007 στην Ιταλία καταγγέλθηκε ως υπεύθυνος για τα ποινικά αδικήματα των πλαστών εγγράφων που διέπραξαν ιδιώτες και τη χρήση ψευδούς πράξης.

Στις 09.09.2008, γνωστοποιήθηκε στον πολίτη της Ε.Μ. η απόφαση άρνησης ανανέωσης της άδειας διαμονής που έλαβε το αρχηγείο της αστυνομίας στο Μπάρι.

Από την έρευνα και την ποινική δίωξη, μεταξύ άλλων, προκύπτει ότι ο υπό έρευνα πρόσωπο είναι εξωτερικός σύμβουλος του Διευθυντή του Κρατικού Κτηματολογίου, ενώ είναι και Διευθυντής του Τμήματος Τεχνολογίας και Πληροφοριών της Κρατικής Αστυνομίας.

Ο νόμος για την κρατική αστυνομία απαγορεύει άλλες δραστηριότητες εκτός από τη διδασκαλία. Το άτομο υπό έρευνα E.M. δεν δήλωσε αυτή τη δεύτερη δραστηριότητα στα έγγραφα αίτησης για τη θέση του στην κρατική αστυνομία, όπως σημειώνεται.

Balkanweb

The Hellenic Information Team

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ