Η Μόσχα προσπαθεί να αποκόψει οικονομικά την Γκαγκαουζία από τη Μολδαβία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Μόσχα προωθεί  την ενίσχυση της οικονομικής αυτονομίας της Υπερδνειστερίας και της Γκαγκαουζίας σχηματίζοντας κάποιο είδος συνασπισμό κατά της προέδρου της Μολδαβίας Μάγια Σαντού. Με τον τρόπο αυτόν απομονώνονται αυτές οι οντότητες από τη Μολδαβία και ασφαλίζονται οικονομικά, γράφει ρωσικό δημοσίευμα αναφερόμενο στην πληρωμή μισθών σε υπαλλήλους του δημόσιου τομέα μέσα της τράπεζα της Μόσχας Promsvyazbank (PSB).

Η Γκαγκαουζία είναι μια αυτόνομη περιοχή της Μολδαβίας με πρωτεύουσα το Κομράτ και η εκπρόσωπός της, Ευγενία Γκούτσουλ, στις αρχές Μαρτίου επισκεπτόμενη τη Μόσχα συζήτησε με τον πρόεδρο Πούτιν για απευθείας προμήθειες φυσικού αερίου στην αυτονομία σε μειωμένες τιμές. Όπως είχε δηλώσει η ίδια υπάρχει πλήρης κατανόηση και υποστήριξη μεταξύ των πλευρών για το θέμα αυτό.

2 48

Το ρωσικό δημοσίευμα το οποίο επικαλείται τον Economist σημειώνει ότι «εάν οι κρατικοί υπάλληλοι της Γκαγκαουζίας αρχίσουν να λαμβάνουν χρήματα μέσω της Promsvyazbank (PSB), η κυβέρνηση της Μολδαβίας θα χάσει την οικονομική μόχλευση έναντι του Κομράτ.

Η Ρωσία ενισχύει έτσι την ανεξαρτησία της αυτονομίας και σχηματίζει συνασπισμό κατά της Μάγια Σαντού, δήλωσε ο πολιτικός επιστήμονας Ιβάν Λίζαν στην εφημερίδα VZGLYAD. Μάλιστα, η μοσχοβίτικη τράπεζα PSB ανέφερε ότι θα ανοίξει λογαριασμούς για κρατικούς  υπαλλήλους και συνταξιούχους της Γκαγκαουζίας.

«Πιθανότατα, θα δούμε μια σύνδεση παρόμοια με αυτή που έχει ήδη δημιουργηθεί μεταξύ Ρωσίας και Υπερδνειστερίας. Το χρηματοπιστωτικό σύστημα της τελευταίας είναι ήδη ενσωματωμένο με τη Μόσχα. Στο Κομράτ, προφανώς, τα χρήματα θα έρθουν από τη Ρωσία. Επιπλέον, το εξωτερικό εμπόριο της αυτονομίας θα συνδεθεί επίσης με το PSB», πιστεύει ο οικονομολόγος και πολιτικός επιστήμονας Ιβάν Λίζαν.

«Αλλά κάτι άλλο είναι σημαντικό εδώ – εάν οι κρατικοί υπάλληλοι της Γκαγκαουζίας πληρώνονται μισθούς μέσω της PSB, αυτό θα στερήσει από το Κισινάου την ευκαιρία να διακόψει τις οικονομικές ροές προς το Κομράτ στο πλαίσιο των μισθών. Η επιλογή «δεν θα σας δώσουμε χρήματα» απλώς θα σταματήσει να λειτουργεί», επισημαίνει ο ομιλητής.

«Έτσι, η Γκαγκαουζία γίνεται επίσημα ανεξάρτητη από το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Μολδαβίας. Η αυτονομία έχει ήδη καθιερώσει το εμπόριο με τη Ρωσία με ειδικό τρόπο και συζητά το θέμα της προμήθειας φυσικού αερίου με ειδικούς όρους», αναφέρει ο αναλυτής.

3 22

«Έχει κανείς την εντύπωση ότι η Μόσχα, προωθώντας την ενίσχυση της αυτονομίας της Υπερδνειστερίας και της Γκαγκαουζίας, σχηματίζει κάποιου είδους συνασπισμό κατά της Μάγια Σαντού. Με τέτοιες ενέργειες, απομονώνουμε αυτές τις οντότητες από τη Μολδαβία και τις ασφαλίζουμε οικονομικά», κατέληξε ο Λίζαν.

Επιπλέον, συζητείται ένα προτιμησιακό καθεστώς για την εισαγωγή αγροτικών προϊόντων από την αυτονομία στις ρωσικές αγορές.

Μάλιστα, η  Μπασκάν (Μπασκάν- Başkan = επικεφαλής- έτσι αποκαλείται ο ανώτατος αξιωματούχος στην αυτονομία των Γκαγκαούζων) ανέφερε επίσης ότι απηύθυνε έκκληση στις ρωσικές αρχές με αίτημα να δοθεί η ευκαιρία να ανοίξουν εξ αποστάσεως λογαριασμοί για τους κατοίκους της Γκαγκαουζίας, ώστε οι συνταξιούχοι να λάβουν τα επιδόματα και οι γιατροί, οι δάσκαλοι και οι αστυνομικοί να λάβουν πρόσθετα κεφάλαια για τους μισθούς τους. Μιλάμε για τη χρήση του συστήματος πληρωμών Mir από κατοίκους της περιοχής.

The Hellenic Information Team

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ