Η χώρα της «φαιδράς πορτοκαλέας» και πολλών “παπαγάλων”

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

της Ιωάννας Λιούτα*

IMG 5101
Μια χώρα διαλυμένη που με φαιδρότητα αντιμετωπίζει κάθε κρίση, κάθε πρόβλημα ,κυρίως όμως φαιδρά αντιμετωπίζει τους πολίτες της. Μια χώρα ξέφραγο αμπέλι στην απληστία πολυεθνικών, εγχώριων και διεθνών μεγαλοεπιχειρηματιών, μια Κυβέρνηση που τους προσκυνά και τους υπηρετεί τόσο έκδηλα ,τόσο πιστά.

Ένα Κυβερνητικό επιτελείο που κομπάζει με ένα κατασκευασμένο, ψεύτικο αφήγημα, με τους παπαγάλους της να αναμασούν ότι η οικονομία ανθεί, το ΑΕΠ αυξάνεται,o λόγος χρέους προς ΑΕΠ μειώνεται ,αλλά η αλήθεια δεν κρύβεται.

Το Δημόσιο χρέος εκτοξεύεται
Έκρηξη του δημοσίου χρέους το 2023 το οποίο ξεπέρασε τα τα 406 δις. ευρώ!
Στο τέλος Δεκεμβρίου του 2023 το ύψος του ακαθάριστου δημοσίου χρέους άγγιξε τα 406,52 δις. ευρώ, από 400,28 δις. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου 2022 και από 388,34 δις. ευρώ τέλη του 2021.

Ο αρχικός στόχος του Υπουργείου Οικονομικών ήταν το δημόσιο χρέος να μην υπερβεί το ποσό των 395,03 δις. ευρώ, αλλά εκτοξεύθηκε τελικά, στο ποσό των 406,52 δις. ευρώ. Κατέγραψε, επομένως, υπέρβαση ύψους 11,49 δις ευρώ.

Το 2023 το χρέος αυξήθηκε κατά 6,25 δις. ευρώ παρά τα πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,9 δις ευρώ και την αποπληρωμή των δανείων των χωρών της Ευρωζώνης (Α΄ πρώτο μνημόνιο ),ύψους 5,29 δις. ευρώ.

Τα φέσια στην εφορία αυξάνονται.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), το συνολικό ποσό των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην εφορία το 2023 άγγιξε τα 106,3 δις.ευρώ. Οι απλήρωτοι φόροι για το 2023 ανήλθαν σε 7,26 δις. ευρώ.

Από τα 106,3 δις.ευρώ του συνολικού ληξιπρόθεσμου χρέους δεν πρόκειται να εισπραχθούν τα 26,32 δις. ευρώ.

Ένα στα τέσσερα νοικοκυριά δυσκολεύεται να πληρώσει το ενοίκιο,το δάνειο και τους λογαριασμούς
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ το 2023 το 43,5% του φτωχού πληθυσμού δυσκολεύεται να ανταπεξέλθει στις μηνιαίες πληρωμές ενοικίων ,δανείων και λογαριασμών Στα μεσαία εισοδήματα το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 21,9%.
Στο σύνολο του πληθυσμού το ποσοστό είναι στο 26%.

Τα νοικοκυριά δεν μπορούν να πληρώσουν λογαριασμούς.

Το ποσοστό των νοικοκυριών που το 2023 καθυστέρησαν να πληρώσουν λογαριασμούς (ρεύμα, νερό, αέριο, τηλέφωνο) ήταν το 64,7% του φτωχού πληθυσμό ενώ για τον μη φτωχό πληθυσμό το ποσοστό άγγιξε το 24,9%.
Κυβερνητική προπαγανδιστική φούσκα
Σύμφωνα με τον Κ. Χατζηδάκη το 2023 ενώ το κατά κεφαλήν πραγματικό εισόδημα στην ΕΕ έμεινε στάσιμο και μάλιστα παρουσίασε μικρή μείωση, η χώρα μας είναι ‘’πρωταθλήτρια’’ στην αύξηση μεταξύ των κρατών -μελών της Ε.Ε με επίδοση 2,5% (από 18.690 ευρώ το 2022 σε 19.150 ευρώ το 2023 ).

Χωρίς βέβαια η σύγκριση να γίνεται με προσαρμογή στις πληθωριστικές πιέσεις και χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το κόστος ζωής σε κάθε χώρα, τα αμύθητα κέρδη σε λίγες μεγαλοεπιχειρήσεις λόγω της αισχροκέρδειας προκειμένου να εμφανιστεί το κατά κεφαλήν εισόδημα στην χώρα μας παραφουσκωμένο. Για λίγους το κατά κεφαλήν εισόδημα έχει αυξηθεί σημαντικά, όχι για όλους.

Αν θέλουμε να συγκρίνουμε την οικονομική κατάσταση των πολιτών μεταξύ των χωρών της ΕΕ δεν έχουμε παρά να δούμε τις ισοτιμίες αγοραστικής δύναμης. Να συγκρίνουμε τι δύναται να αγοράσουν οι πολίτες. Η Eurostat δίνει την απάντηση και μας κατατάσσει στην προτελευταία θέση με 67 μονάδες και την Βουλγαρία στην τελευταία με 64 μονάδες, όταν ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 100 μονάδες.

Ο θηριώδης επικοινωνιακός μηχανισμός της Κυβέρνησης μπορεί να βουλώνει κάποιες τρύπες αλλά δεν μπορεί πλέον να φτιασιδώσει την αυξανόμενη φτωχοποίηση μας. Όλα εξαρτώνται από εμάς.

*Πολιτική και Οικονομική Αναλύτρια
Πηγή :topontiki

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ