Ιραν: Αντίποινα για την επίθεση σε διπλωματικό συγκρότημα στη Δαμασκό όπου σκοτώθηκαν Ιρανοί αξιωματούχοι

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανάφλεξη σε όλη τη Μέση Ανατολή θα πυροδοτήσει η επίθεση σε διπλωματικό συγκρότημα στη Δαμασκό που σκότωσε ανώτερους ιρανούς στρατιωτικούς αξιωματούχους, με το Ισραήλ να μην έχει παραδεχτεί ότι βρισκόταν πίσω από αυτήν την επίθεση, ακολουθώντας την πάγια τακτική του.

Οι ΗΠΑ αλλά και ευρωπαϊκές μυστικές υπηρεσίες έχουν πληροφορίες για μεγάλες επιθέσεις με πυραύλους ή μη επανδρωμένα αεροσκάφη από το Ιράν εναντίον στρατιωτικών και κυβερνητικών στόχων στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με τα όσα ανησυχητικά ανέφεραν στο Bloomberg πηγές που κράτησαν την ανωνυμία τους, η επίθεση μάλλον με πυραύλους υψηλής ακρίβειας αναμένεται τις επόμενες μέρες.

Άλλωστε το Ιράν απείλησε να χτυπήσει το Ισραήλ ως αντίποινα για την επίθεση στο διπλωματικό συγκρότημα στη συριακή πρωτεύουσα της Δαμασκού. Ήδη οι σύμμαχοι του Ισραήλ έχουν ενημέρωση πως θα πληγούν ισραηλινές κυβερνητικές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Το Τελ Αβίβ έχει ενημερώσει τους συμμάχους του ότι η επίθεση θα γίνει πριν ξεκινήσει άλλη χερσαία επίθεση κατά της Χαμάς στη Ράφα, την ώρα που Αμερικανοί αξιωματούχοι ανταλλάσσουν πληροφορίες με το Ισραήλ.

Οι πληροφορίες των ΗΠΑ και δυτικών μυστικών υπηρεσιών αναφέρουν πως επίθεση του Ιράν μπορεί να μην προέρχεται απαραίτητα από το βόρειο τμήμα του Ισραήλ, εκεί δηλαδή που βρίσκεται η σύμμαχος της Τεχεράνης, Χεζμπολάχ.

Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι απείλησαν δημόσια το Ιράν ότι εάν χτυπήσει ισραηλινό έδαφος, θα απαντήσουν με επίθεση σε ιρανικό έδαφος.

Μόλις την Τετάρτη, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ επανέλαβε την υπόσχεσή του να ανταποδώσει για το χτύπημα στη Δαμασκό, το οποίο τόνισε πως ισοδυναμούσε με επίθεση στο ιρανικό έδαφος.

Ξένες διπλωματικές αποστολές προετοιμάζονται για πιθανά χτυπήματα, με σχέδια έκτακτης ανάγκης για εκκένωση. Την ίδια ώρα οι ισραηλινές αρχές προχωράνε σε αιτήματα για προμήθειες έκτακτης ανάγκης, κυρίως γεννήτριες και δορυφορικά τηλέφωνα.

«Όπως είπα στον Πρωθυπουργό Νετανιάχου, η δέσμευσή μας για την ασφάλεια του Ισραήλ έναντι αυτών των απειλών από το Ιράν και τους συμμάχους του είναι σιδερένια. Επιτρέψτε μου να το ξαναπώ, σιδερένια – ό,τι μπορούμε για να προστατεύσουμε την ασφάλεια του Ισραήλ», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν με την αμερικανική κυβέρνηση να ξεκαθαρίζει ότι θα στηρίζει το Ισραήλ σε ενδεχόμενο επίθεσης από το Ιράν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ