Η θρυλική κατάσκοπος Μάτα Χάρι

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γράφει ο  Πάνος Ν. Αβραμόπουλος

2Q==
Το
όνομά της έγινε θρύλος και εξέφρασε με μυθιστορηματικό τρόπο, το θηλυκό πρόσωπο της κατασκοπείας. Ενώ σαν ερωτικό ίνδαλμα της εποχής με την φυσικής της καλλονή και τη χορευτική της δεινότητα, εξέγειρε όλα τα μπάρ του μεσοπολεμικού Παρισιού. Πάραυτα οικτρό υπήρξε και άδοξο το τελος  της περιβόητης Μάτα Χάρι. Ποια όμως ήταν αληθινά, η σατανική αυτή γυναίκα;
Το φυσικό της όνομα ήταν Μαργαρίτα Γερτρούδη Τσέλλε. Το Ματά Χάρι που στα ιαπωνικά σημαίνει «μάτι του πρωϊνού», ήταν το καλλιτεχνικό της ψευδώνυμο, με το οποίο έγινε διάσημη και το οποίο ταυτίστηκε με την πανουργία και την υπουλία της γυναικείας κατασκοπείας. Παιδί χωρισμένων γονιών η Μαργαρίτα Τσέλλε γνώρισε νωρίς το σκληρό πρόσωπο της ζωής. Εκμεταλλευόμενη έτσι τη φυσική της ομορφιά και ασυμβίβαστη με τη φτώχεια, έγινε πόρνη πολυτελείας. Παντρεύτηκε μόλις στα δεκαπέντε της τον κατά εικοσιπέντε χρόνια μεγαλύτερό της λοχαγό Μάκ Λεόντ και ταξίδεψαν στην Ιάβα. Θα επιστρέψει όμως στη Γαλλία λίγα χρόνια αργότερα χωρισμένη και με την ακλόνητη πίστη να επιτύχει κοινωνικά και να διακριθεί.
Η Μάτα Χάρι έχει μάθει να χορεύει εξαιρετικά τους ινδικούς χορούς της Ιάβα και δεν αργεί έτσι να χρησιμοποιήσει αυτή της την ικανότητα εμπλουτισμένη με το εκρηκτικό σεξουαλικότης ταμπεραμέντο.
Πολύ σύντομα γίνεται διάσημη, αφού αναστατώσει τα παρισιάνικα μπάρ προξενώντας πανδαιμόνιο. Ενώ πολύ σύντομα ανοίγουν για αυτήν και όλες οι μεγάλες πόρτες της παρισιάνικης νύχτας. Φολί Μπερζέρ, Τροκαντερό κ.α. Ο ξέφρενος ρυθμός έτσι της μεγάλης, εύκολης και πολυτελούς ζωής, τη ρίχνει στην κατασκοπεία. Είναι ο τέλειος συνδυασμός για κατασκοπεία. Πανέμορφη, έξυπνη και αδίστακτη στην απόκτηση χρημάτων.
Έχοντας τον κωδικό 21 παίρνει τεράστια ποσά από την γερμανική κατασκοπεία και την προμηθεύει με πληροφορίες που αποσπά από τους ανυποψίαστους γάλλους ανώτερους αξιωματικούς, υπουργούς και βιομηχάνους εραστές της. Ταξιδεύει συνεχώς κάνοντας συνάμα ακόλαστη ζωή στην  Ισπανία, το Βέλγιο και την Ολλανδία. Εκεί συναντιέται με γερμανούς στρατιωτικούς, όπου και τους διοχετεύει μυστικές πληροφορίες.

Και ενώ ο Α΄ παγκόσμιος πόλεμος κορυφώνεται, οι Γάλλοι αρχίζουν να την υποπτεύονται, οπότε και την καλεί ο λοχαγός Ναντού από το 2-ο Γραφείο Ασφαλείας, για να δώσει εξηγήσεις. Πέφτει όμως και ο Λαντού στο ερωτικό της δίχτυ και έτσι μέσα από ένα ιδιότυπο ερωτικό γαϊτανάκι η Μάτα Χάρι γίνεται κατάσκοπος και των Γάλλων. Διπλός πράκτωρ.

Ιδιότητα μέσω της οποίας η Τσέλλε αποσπά και από τα δυο στρατόπεδα υπέρογκα ποσά για την εποχή, προκειμένου να ικανοποιεί την έκλυτη ζωή της και τα ακόρεστα ερωτικά της πάθη. Σύντομα όμως θα αποκαλυφτεί ο διπλός της ρόλος. Διοχετεύει ένα πολεμικό μυστικό σε ένα γερμανό ταγματάρχη ονόματι Άρνολντ Κάλε, ο οποίος με τη σειρά του στέλνει σήμα από την Μαδρίτη στο Βερολίνο,με ένα κώδικα που μόλις οι γάλλοι έχουν αποκωδικοποιήσει. Με την επιστροφή της στο Παρίσι η Μάτα Χάρι συλλαμβάνεται με την κατηγορία της κατασκοπείας, που εν καιρώ πολέμου επισείει την ποινή του θανάτου.

Δεν φαίνεται όμως η διαβόητη γυναίκα να έχει συνειδητοποιήσει τον κίνδυνο που διατρέχει. Επιδεικνύει ανείπωτη αφέλεια κοκότας, που αξιώνει μάλιστα να πιστέψουν τα καμώματά της. Έλαβες χρήματα από τους Γερμανούς για αποκάλυψη στρατιωτικών μυστικών την ρωτούν οι στρατοδίκες; «Το θεώρησα αποζημίωση για τις γούνες μου που έχασα στο Βερολίνο», απαντάει η Μάτα Χάρι. Έλαβες μεγάλα χρηματικά ποσά από τους δικούς μας αξιωματικούς την ξαναρωτούν ; «Μα το θεώρησα φυσικό για τα έξοδά μου» απαντά προκλητικά πάλι με αφέλεια  η Μάτα Χάρι !!!  Ωστόσο γιατί δεν έκανες γνωστή στη γαλλική κατασκοπεία, τη σχέση με τους γερμανούς αξιωματικούς την ξαναρωτούν ;

«Ποια γυναίκα αποκαλύπτει στον έναν εραστή της τον άλλον !!!» συνεχίζει να απαντά με προκλητική αφέλεια η Τσέλλε. Είναι προφανές ότι δεν έχει συνειδητοποιήσει πως διακυβεύεται σ΄ αυτό το δικαστήριο η ίδια της η ζωή. Όμως η ετυμηγορία σ΄ αυτές τις περιπτώσεις είναι αδυσώπητη, έστω και αν δεν τεκμηριώνεται από την διαδικασία, ότι η Ματά Χάρι έχει αποκαλύψει στον εχθρό κάποια σημαντική μυστική πληροφορία. Θάνατος !!!.

Στο πάρκο Βεσέν σε ένα προάστιο του Παρισίου στις 15 Οκτωβρίου του 1917, γράφεται η τελευταία πράξη του δράματος, για την μυθική αυτή γυναίκα, που έχει αναστατώσει με την πληθωρική παρουσία της τις μυστικές υπηρεσίες των δυο μεγάλων εμπολέμων. Η Μάτα Χάρι τίθεται στο εκτελεστικό απόσπασμα επ εσχάτη προδοσία και πέφτει νεκρή από τις σφαίρες των φαντάρων, πολλοί εκ των οποίων, καίτοι γνωρίζουν ότι  κατά τον κανόνα των εκτελέσεων ένα όπλο του αποσπάσματος είναι άσφαιρο, δεν έχουν το κουράγιο να στερέψουν την κάνη τους απέναντι σε έναν μύθο της Γαλλίας. Αυτή είναι η αληθινή ιστορία της θρυλικής Μάτα Χάρι, που από μικρή είχε αποφασίσει να διασταυρωθεί με τους δαιδάλους της παγκόσμιας ιστορίας

*Ο συγγραφέας Πάνος Ν. Αβραμόπουλος, είναι M.Sc Δ/χος Μηχανικός Ε.Μ.Π., μέλος ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

www.panosavramopoulos.blogspot.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ