Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Τι περιλαμβάνει η νέα μεταναστευτική συμφωνία – «μεταρρύθμιση»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη νέα Συμφωνία για το Άσυλο και τη Μετανάστευση, που εγκρίθηκε από την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η συμφωνία που χαρακτηρίζεται ως ‘μεταρρύθμιση’, προβλέπει αυστηρότερο έλεγχο των μεταναστών στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η συμφωνία προβλέπει τη δημιουργία ενός μηχανισμού, «υποχρεωτικής αλληλεγγύης» για τη μείωση του φόρτου στις «χώρες εισόδου» όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία.

Ο νέος κανονισμός, τον οποίο συμφώνησαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη τον περασμένο Δεκέμβριο, συζητήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες την Τετάρτη.

Οι τρεις μεγαλύτερες ομάδες του ΕΚ, το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), οι Σοσιαλδημοκράτες (S&D) και οι Φιλελεύθεροι, ψήφισαν υπέρ της νέας συμφωνίας.

Η συμφωνία έγινε αποδεκτή από τη γενική συνέλευση με 322 ψήφους έναντι 266, ενώ 31 μέλη απείχαν από την ψηφοφορία.

Η νέα Συμφωνία Μετανάστευσης θα τεθεί σε ισχύ σε δύο χρόνια.

Τι περιλαμβάνει η Συμφωνία για το Άσυλο και τη Μετανάστευση

Με βάση τη νέα συμφωνία, θα δημιουργηθεί ένας υποχρεωτικός μηχανισμός αλληλεγγύης για τη μείωση του φόρτου των χωρών εισόδου όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Μάλτα και η Ισπανία, που υφίστανται μεταναστευτική πίεση.

Άλλα κράτη μέλη της ΕΕ θα πρέπει επίσης να δέχονται πρόσφυγες με καθορισμένο ελάχιστο ποσοστό. Μια ορισμένη αποζημίωση θα καταβληθεί σε χώρες που δέχονται μετανάστες πάνω από την ποσόστωση.

Τα κράτη μέλη της ΕΕ που αρνούνται να δεχθούν πρόσφυγες θα πρέπει να πληρώσουν 20 χιλιάδες ευρώ για κάθε άτομο που θα απορρίψουν.

Στόχος είναι να αποφασιστεί το αίτημα ασύλου εντός 12 εβδομάδων και σε περίπτωση πιθανής απόρριψης, να εξασφαλιστεί η επιστροφή του αιτούντος άσυλο στη χώρα του.

Με τη νέα συμφωνία, τα κράτη μέλη θα έχουν τη δυνατότητα να κηρύξουν κατάσταση κρίσης και να αναστείλουν προσωρινά τις διαδικασίες ασύλου ενόψει μιας εξέλιξης όπως η ξαφνική εισροή προσφύγων.

Τα άτομα που εισέρχονται στα σύνορα της ΕΕ χωρίς όρους θεώρησης θα υπόκεινται σε υποχρεωτική διαδικασία προκαταρκτικού ελέγχου, συμπεριλαμβανομένης της ταυτοποίησης, συλλογής βιομετρικών δεδομένων και ελέγχων υγείας και ασφάλειας, για περίοδο έως και 7 ημερών.

Θα χρησιμοποιηθούν κοινά κριτήρια στη διαδικασία αξιολόγησης για τα άτομα που υποβάλλουν αίτηση για άσυλο.

Όλοι οι αιτούντες άσυλο, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, θα καταγράφονται στη βάση δεδομένων Eurodac, συμπεριλαμβανομένων των δακτυλικών αποτυπωμάτων και των εικόνων του προσώπου τους.

Αυτή η βάση δεδομένων θα περιλαμβάνει επίσης πληροφορίες για το εάν οι παράνομοι μετανάστες αποτελούν απειλή για την ασφάλεια, εάν καταφεύγουν στη βία ή είναι οπλισμένοι.

Τα δικαιώματα που παρέχονται σε άτομα στα οποία έχει χορηγηθεί άσυλο θα είναι επίσης τυπικά για κάθε χώρα μέλος.

Τα κράτη μέλη θα επανεξετάζουν τακτικά το καθεστώς του πρόσφυγα αξιολογώντας την κατάσταση στις χώρες από τις οποίες πρέπει να φύγουν οι αιτούντες άσυλο, με βάση πληροφορίες από την Υπηρεσία Ασύλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Θα παρέχονται ισοδύναμα πρότυπα υποδοχής για τους πρόσφυγες σε θέματα όπως η στέγαση, η εκπαίδευση και οι υπηρεσίες υγείας.

Όσοι υποβάλλουν αίτηση για άσυλο θα μπορούν να αρχίσουν να εργάζονται το αργότερο 6 μήνες μετά την ημερομηνία αίτησης.

Πότε θα τεθεί σε ισχύ η νομοθετική ρύθμιση

2 58

Διαμαρτυρία με τίτλο «Αυτή η συμφωνία σκοτώνει, μην ψηφίζετε», πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης στο ΕΚ

Ο κανονισμός που εγκρίθηκε στη Γενική Συνέλευση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα τεθεί σε ισχύ με δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα μετά την επίσημη έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τα κράτη μέλη θα προβούν στις απαραίτητες ρυθμίσεις στην εθνική τους νομοθεσία και θα εφαρμόσουν τη νέα συμφωνία το αργότερο εντός 2 ετών.

Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων αντιτάχθηκαν στον νέο κανονισμό για το άσυλο και τη μετανάστευση με το σκεπτικό ότι θα «οδηγούσε σε ένα απάνθρωπο σύστημα».

BBC

The Hellenic Information Team

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ