WSJ: Τα αμερικανικά drones στην Ουκρανία αποδείχθηκαν αναποτελεσματικά

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα μη επανδρωμένα αεροχήματα που προμήθευσαν στον ουκρανικό στρατό πολλές νεοσύστατες εταιρείες των ΗΠΑ, που είχαν ως στόχο να αποδείξουν την αξία των προϊόντων τους στην πρώτη σύγκρουση για τη χρήση τέτοιων συστημάτων σε μεγάλη κλίμακα, έχουν αποδειχθεί πολύ ακριβά, επιρρεπή σε δυσλειτουργίες και δύσκολα επισκευάζονται.

Αυτό γράφει η εφημερίδα «The Wall Street Journal», σύμφωνα με την οποία οι ουκρανικές δυνάμεις αποφάσισαν παραδόξως να χρησιμοποιήσουν τεράστιες ποσότητες εμπορικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών χαμηλού κόστους από την Κίνα, μια χώρα που επίσης κατηγορείται ότι υποστηρίζει έμμεσα τη ρωσική πολεμική μηχανή.

«Η γενική φήμη που έχει αναπτύξει κάθε κατηγορία αμερικανικών drone στην Ουκρανία είναι ότι δεν λειτουργούν τόσο καλά όσο άλλα συστήματα», παραδέχτηκε ο Άνταμ Μπράι, Διευθύνων Σύμβουλος της Skydio, μιας από τις αμερικανικές νεοφυείς εταιρείες που προμήθευσαν τα drones τους στην Ουκρανία. Σύμφωνα με την εφημερίδα.

Ο Μπράι αναγνώρισε ότι τα drones που αναπτύχθηκαν από τη δική του εταιρεία «δεν έχουν αποδειχθεί  ως πολύ επιτυχημένη πλατφόρμα στην πρώτη γραμμή».

Το απογοητευτικό ντεμπούτο της αμερικανικής βιομηχανίας drone στο πεδίο της μάχης της Ουκρανίας είναι άσχημα νέα για το Πεντάγωνο, γράφει η «Wall Street Journal», υπενθυμίζοντας ότι τεράστιο χρηματοοικονομικό κεφάλαιο έχει διατεθεί σε αμερικανικές νεοφυείς επιχειρήσεις στον κλάδο από την αρχή της σύγκρουσης, καθώς έλπιζαν ότι τα νέα συστήματα θα μπορούσαν να αποδείξουν τις δυνατότητές τους και να συνάψουν σύμβαση προμήθειας με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Μόλις αναπτύχθηκαν στην πρώτη γραμμή, ωστόσο, τα αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη αποδείχθηκαν πολύ ακριβά και εύθραυστα, καθώς και ιδιαίτερα ευάλωτα στα ηλεκτρονικά συστήματα παρεμβολής που χρησιμοποιούν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

Επιπλέον, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που προμηθεύονται από αμερικανικές εταιρείες συχνά παρουσιάζουν χαμηλότερη αυτονομία και χωρητικότητα ωφέλιμου φορτίου από αυτά που διαφημίζονται από τους κατασκευαστές.

 Το κύριο πρόβλημα, ωστόσο, σύμφωνα με πηγές του κλάδου που επικαλείται η εφημερίδα, θα ήταν η αρχική υποτίμηση των δυνατοτήτων ηλεκτρονικών παρεμβολών της Ρωσίας.

Ο πόλεμος με μη επανδρωμένα αεροσκάφη θέτει μοναδικές προκλήσεις: η πολύ γρήγορη τεχνολογική εξέλιξη του τομέα οδηγεί στην ταχεία απαξίωση των συστημάτων, τα οποία πρέπει να είναι φθηνά παρά το κόστος που απαιτείται για την ενημέρωση και τη συνεχή εξέλιξη των δυνατοτήτων τους.

Το αποτέλεσμα, τουλάχιστον προς το παρόν, είναι ότι τα απλούστερα και φθηνότερα κινέζικα drones, αρχικά σχεδιασμένα για εμπορική χρήση, ταιριάζουν καλύτερα στις ανάγκες των ουκρανικών δυνάμεων, που έχουν αγοράσει δεκάδες χιλιάδες από αυτά από εταιρείες όπως η Sz Dji Technologies.

The Hellenic Information Team

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ