Η “φόρμουλα” για την αποστολή ελληνικών F-16 στην Ουκρανία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μπλόκο στην αποστολή ελληνικών μαχητικών στο μέτωπο της Ουκρανίας μέσω του τεχνάσματος «πώλησης» τους σε ενδιάμεση χώρα, όπως έγινε πρόσφατα με την «πώληση» μεγάλης ποσότητας πυρομαχικών στην Τσεχία και τελικό προορισμό την Ουκρανία, αναμένεται να υψώσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω του ναυάρχου Αποστολάκη έχει διαμηνύσει στην κυβέρνηση (υπουργείο Άμυνας και Πρόεδρο της Βουλής) ότι δεν θα συναινέσει – έστω και με τη σιωπή του- σε οποιαδήποτε περαιτέρω αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία αποδυναμώνοντας την άμυνα της χώρας.

Ιδίως τις τελευταίες μέρες δυο γεγονότα χτύπησαν τις ευαίσθητες χορδές του ναυάρχου ο οποίος και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου!

Το ένα γεγονός έχει να κάνει με την αντίδραση της Τουρκίας στην δημιουργία θαλάσσιων πάρκων στο κεντρικό Αιγαίο υποδηλώνοντας τις προθέσεις της για συνέχιση των πάγιων διεκδικήσεων στο αρχιπέλαγος.

Το δεύτερο γεγονός αφορά τη διατυπωθείσα πρόθεση της κυβέρνησης – μέσω δηλώσεων του υπουργού Άμυνας – για πώληση μαχητικών αεροσκαφών τα οποία θα έχουν τελικό προορισμό την Ουκρανία!

Παλαιότερα οι δηλώσεις του ναυάρχου Αποστολάκη περί αποδυνάμωσης της ισχύος των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου εξ αιτίας της απόσυρσης στρατιωτικού υλικού για να προωθηθεί στο μέτωπο της Ουκρανίας, είχε προκαλέσει την οργίλη αντίδραση του επικοινωνιακού μηχανισμού της κυβέρνησης. Ωστόσο, όταν σε κεκλεισμένων των θυρών συζήτηση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής ο βουλευτής της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου προκάλεσε τον ναύαρχο να κατονομάσει τα οπλικά συστήματα που έφυγαν από τα νησιά για την Ουκρανία, ο ναύαρχος με αυστηρό ύφος του απάντησε:

«Άσε τους θεατρινισμούς και να εύχεσαι να μην έρθει η κακιά ώρα γιατί θα πάμε όλοι στη φυλακή. Εσείς με τις πράξεις σας και εμείς με τη σιωπή και την ανοχή μας».

Φαίνεται ότι πλέον ο ναύαρχος και κατ επέκταση ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι διατεθειμένοι να σωπαίνουν περαιτέρω και να ανέχονται τον εν λευκώ χειρισμό από την κυβέρνηση θεμάτων και αποφάσεων που οδηγούν στην αποδυνάμωση της αμυντικής ισχύος και λαμβάνονται στο όνομα της συμμαχικής βοήθειας προς τρίτους (βλέπε Ουκρανία).

Για τον ναύαρχο Αποστολάκη και άρα για τον ΣΥΡΙΖΑ η δήλωση Δένδια περί περιορισμού της πολυτυπίας μαχητικών αεροσκαφων στην Πολεμική Αεροπορία και άρα …πώλησης των παλαιότερων τύπων αποτελεί προάγγελο για την συμμετοχή και της Ελλάδας στο ρεφενέ της Δύσης για αποστολή μαχητικών στην Ουκρανία.

Ο ναύαρχος Αποστολάκης λέει STOP σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο με το σκεπτικό ότι δεν επιτρέπεται η παραμικρή αποδυνάμωση ισχύος της Ελληνικής Αεροπορίας μέχρι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F-16 block 52+ σε Viper και μέχρι η Ελλάδα ξεκινήσει να παραλαμβάνει τα πρώτα F-35 μετά το 2029.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ενστερνίζεται την άποψη ότι δεν επιτρέπεται να φύγει δια της …πωλήσεως ούτε ένα απο τα 32 F-16C/D Block 30 και ούτε ένα απο 24 Mirage 2000-5 EGM/BGM που είναι τα μόνα που αυτή την στιγμή φέρουν πυραύλους scalp!

Πέραν του ότι σε περίπτωση που αιφνιδίως πωληθούν τα F-16 Block 30 και τα Mirage 2000-5 αυτόματα αχρηστεύεται ένα πανάκριβο σύστημα υποδομών και υποστήριξης των συγκεκριμένων αεροσκαφών. Συγκεκριμένα βγαίνουν εκτός δεκάδες εκπαιδευμένοι, έμπειροι και ετοιμοπόλεμοι χειριστές και τεχνικοί, εφοδιαστές, γραμμές εργοστασιακής συντήρησης, υποδομές (υπόστεγα, δεξαμενές και αγωγοί καυσίμου, κτίρια, περίφραξη, ραδιοβοηθήματα κλπ), εξοπλισμοί αποστολής (πυλώνες, εξωτερικές δεξαμενές καυσίμου, φορείς, ατρακτίδια, κάσκες, σκοπευτικό επί κράνους, ιματισμό κλπ). Δηλαδή αιφνιδίως ακυρώνεται μια επένδυση για την οποία έχει καταβληθεί πολύ μεγάλο κόστος και πολύς κόπος επί αρκετά χρόνια.

Σύμφωνα με την εμπειρία και τη λογική η βεβιασμένη πώληση ενός οπλικού συστήματος, χωρίς μακροπρόθεσμο προγραμματισμό και ανάλογη προετοιμασία, δεν λέγεται «οικονομία» ή «μείωση πολυτυπίας» αλλά συνιστά απώλεια μαχητικής ισχύος, η οποία είναι δυσαναπλήρωτη, όπως μπορεί να αντιληφθεί ακόμα και ο πιο αδαής.

Ieidiseis.gr

  1. Ολος ο εξοπλισμός είναι για την άμυνα της χώρας μας και όχι για΄” βοήθεια” σε μια χώρα που ούτε στο ΝΑΤΟ συμετέχει ούτε στην Ε.Ε

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ