Εσθονία: Πρόταση για αναγνώριση του Πατριαρχείου Μόσχας ως “τρομοκρατική οργάνωση”

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο υπουργός Εσωτερικών της Εσθονίας, Lauri Läänemets, δήλωσε στο «πρώτο στούντιο» ότι θα προτείνει στο Riigikogu (Κοινοβούλιο) να αναγνωρίσει το Ορθόδοξο Πατριαρχείο της Μόσχας ως τρομοκρατική οργάνωση, προκειμένου να απαγορεύσει τελικά τις δραστηριότητές του στην Εσθονία, γράφουν τα εσθονικά μέσα ενημέρωσης.

Ο εκπρόσωπος της Εσθονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (MPEÕK) του Πατριαρχείου Μόσχας επιβεβαίωσε σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη ότι το MPEÕK δεν υπάγεται άμεσα στον Πατριάρχη Μόσχας και δεν μπορεί να ευθύνεται για τις δηλώσεις του ότι υποστηρίζει τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Με αυτό, η εκκλησία ουσιαστικά απέρριψε το αίτημα του Läänemets να αποκηρύξει τον Ρώσο Πατριάρχη, Κύριλλο.

4 7
Φωτό από το δημοσίευμα της εσθονικής δημόσιας τηλεόρασης- ERR

Ο Läänemets είπε στο «Πρώτο στούντιο» ότι με βάση την εμπειρογνωμοσύνη του Υπουργείου Εσωτερικών και την αξιολόγηση της Αμυντικής Αστυνομίας, που μόλις έφτασε σε αυτόν, δεν έχει άλλη επιλογή από το να ενεργήσει ο ίδιος ως υπουργός Εσωτερικών για να κόψει το δεσμούς μεταξύ του MPEÕK και του Πατριάρχη Μόσχας.

«Πρέπει να καταλάβουμε ότι σήμερα το Πατριαρχείο Μόσχας είναι υποταγμένο στον Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος ουσιαστικά ηγείται τρομοκρατικών δραστηριοτήτων στον κόσμο», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το Läänemets, το Riigikogu είχε προηγουμένως υιοθετήσει παρόμοια δήλωση και αναγνώρισε τη Ρωσία ως τρομοκρατικό κράτος.

Ο Läänemets τόνισε ότι υπάρχουν διαφορετικές εκκλησίες MPEÕK στην Εσθονία και η εσωτερική τους λειτουργία δεν επηρεάζεται άμεσα από τη Μόσχα, αλλά η υποταγή του MPEÕK στη Μόσχα εξακολουθεί να σημαίνει απειλή για την ασφάλεια της Εσθονίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, το MPEÕK έχει πάνω από 100.000 ακόλουθους στην Εσθονία.

Ο Läänemets διευκρίνισε ότι αυτό δεν σημαίνει κλείσιμο εκκλησιών, αλλά σημαίνει διακοπή των σχέσεων με τη Μόσχα, σημειώνει η εσθονική δημόσια τηλεόραση- ERR.

The Hellenic Information Team

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ