Ελβετία: Το καθεστώς της στρατιωτικής ουδετερότητας τίθεται σε δημοψήφισμα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δημοψήφισμα για το ουδέτερο καθεστώς της χώρας ενδέχεται να διεξαχθεί στην Ελβετία, αναφέρει το Bloomberg.

Αυτό αφορά άμεσα τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, από τις οποίες θέλουν να αποστασιοποιηθούν οι διοργανωτές του δημοψηφίσματος.

Η ψηφοφορία ξεκίνησε, μεταξύ άλλων, από το μεγαλύτερο δεξιό Λαϊκό Κόμμα στο κοινοβούλιο. Αντιτάχθηκε στην απόφαση της ελβετικής κυβέρνησης να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Το κόμμα θεωρεί ότι αυτό αποτελεί απόκλιση από την ουδετερότητα και θέλει να γράψει στο Σύνταγμα την πρόβλεψη για μόνιμη ένοπλη ουδετερότητα, τη μη συμμετοχή σε οποιαδήποτε στρατιωτική συμμαχία – καθώς και σε «μη στρατιωτικά μέτρα καταναγκασμού», τα οποία περιλαμβάνουν κυρώσεις.

Η κυβέρνηση αντεπιτίθεται ότι οι κυρώσεις είναι συμβατές με την ουδετερότητα. Οι επιχειρηματίες αμυντικής βιομηχανίας με τη σειρά τους υποστηρίζουν ότι η ουδετερότητα βλάπτει τις επιχειρήσεις και εμποδίζει τις προμήθειες όπλων σε άλλες χώρες.

Οι υποστηρικτές της πρωτοβουλίας έχουν ήδη συγκεντρώσει αρκετές υπογραφές, αλλά η ψηφοφορία δεν έχει ακόμη τελειώσει.

Μόλις η καταμέτρηση πιστοποιηθεί νομικά, η κυβέρνηση και το κοινοβούλιο θα συζητήσουν το θέμα. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας συνήθως διαρκεί αρκετά χρόνια. Υπενθυμίζουμε
ότι η Ελβετία ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει μια σύνοδο κορυφής για την Ουκρανία τον Ιούνιο.

Η ελβετική ουδετερότητα

5 3

Η ελβετική ουδετερότητα, η οποία μπορεί να αναχθεί στα μεσαιωνικά καντόνια που προσέλαβαν μισθοφόρους σε εμπόλεμα ευρωπαϊκά κράτη, κατοχυρώθηκε στη Συνθήκη του Παρισιού το 1815, μετά την ήττα του Ναπολέοντα.

Η Ελβετία ακολουθεί τις νομικές υποχρεώσεις που επιβάλλονται στα ουδέτερα κράτη από τις Συμβάσεις της Χάγης του 1907.

Μια ιστορία πολιτικών περιφράξεων μετά βίας επέζησε του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν η Ελβετία παραβίασε την ουδετερότητά της χορηγώντας δάνεια και πουλώντας όπλα στη ναζιστική Γερμανία.

Το ουδέτερο έθνος – ενώ βοηθούσε τραυματισμένους στρατιώτες και παιδιά – σφράγισε επίσης τα σύνορά του σε χιλιάδες Εβραίους πρόσφυγες.

The Hellenic Information Team

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ