Ο Έντι Ράμα ετοιμάζεται για επίσκεψη στην Αθήνα και συνεχίζει μετά στην Ουάσιγκτον

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Νέες εκλογές στη Χιμάρα ή μήπως ευρωπαϊκή λύση»; Μια συζήτηση, που έχει επηρεάσει την Αλβανία, για τη διαδικασία της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης.

Γράφει στο SManalysis ο Σταύρη Μάρκο

Ετοιμάζεται εντατικά η επίσκεψη του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα, την οποία έχει ζητήσει εδώ και καιρό η Αθήνα, για να μεταβεί στη συνέχεια στην Ουάσιγκτον.

Τι αναμένεται να συζητηθεί στην καυτή ατζέντα των επισκέψεων του Αλβανού πρωθυπουργού, την ώρα που το θέμα της Χιμάρας και η εγγύηση ύπαρξης της ελληνικής μειονότητας στη Νότια Αλβανία αποτελούν την ουσία των συζητήσεων, μετά από αρκετές μήνες διεργασιών και σεναρίων όχι μόνο για τον πολιτικό κρατούμενο Φρέντη Μπελέρη, αλλά και για μια «ευρωπαϊκή λύση» της κατάστασης στον Δήμο Χιμάρας.

Η κυβέρνηση Ράμα βρίσκεται σε μεγάλο σοκ από τα σκάνδαλα….

Μια σειρά σκανδάλων διαφθοράς μεγάλης κλίμακας που συνεχίζεται και να ανησυχεί τις δυτικές χώρες, το λεγόμενο κράτος της μαφίας, που συνδέεται με εγκληματικές οργανώσεις ξεπλύματος χρήματος και ναρκωτικών, οι οποίες αιχμαλωτίζουν υψηλά επίπεδα της κυβέρνησης Ράμα, της πολιτειακής αστυνομίας καθώς και τις επιπτώσεις του δικαιοσύνης, ιδιαίτερα στη μαζική λεηλασία των περιουσιών της ομογένειας, αλλά και της γιγαντιαίας διαφθοράς στο κυβερνητικό σύστημα και σε αυτό της διοικητικής εξουσίας.

 Οι κατηγορίες δεν προέρχονται μόνο από τον Δήμο Χιμάρας, όπου βρίσκεται στη φυλακή ο πρώην δήμαρχος του Τζόργκο Γκόρο, αλλά ξεκινώντας από τον Δήμο Τιράνων ή μέλος της κυβέρνησης και τέλος τις συλλήψεις της εγκληματικής ομάδας στις τάξεις της Κρατικής Αστυνομίας που έχουν παρέμβει στο σύστημα TIMS κάνουν την κατάσταση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος στην Αλβανία ακόμη πιο περίπλοκη.

Η Βουλή της Αλβανίας μπλόκαρε την αφαίρεση της εντολής της βουλευτού Όλτα Τζάσκα, από τις ψήφους των σοσιαλιστών του Έντι Ράμα, που κατηγορείται οικογενειακώς για ληστείες ακινήτων στους Δρυμάδες της Χιμάρας, ενώ η αντιπολίτευση απαιτεί από τον ΣΠΑΚ (Ειδική Εισαγγελία Γραφείο κατά της Διαφθοράς), η σύλληψή της, παράλληλη σκηνή με την οποία συνελήφθη ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Σαλί Μπερίσα.

1 119

Σύμφωνα με τον αναλυτή Φάτος Λουμπόνια, οι Δήμοι που ανήκουν στους πολίτες στην Αλβανία έχουν μετατραπεί σε Εγκληματικές Οργανώσεις όπου η διαφθορά και η κλοπή περιουσιακών στοιχείων έχει περιλάβει όλους τους θεσμούς και την κορυφή του κράτους, δίνοντας το παράδειγμα των Δήμων, της Χιμάρας ή των Τιράνων.

Η αμερικανική DEA, στα ίχνη του βρώμικου χρήματος, οι έρευνες οδηγούν στη Χιμάρα, όπου, το λόμπι των Χειμαρριωτών στις ΗΠΑ, αναζητά λογαριασμό για την κατάσταση.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο ΣΠΑΚ έχει εντατική συνεργασία με το αμερικανικό γραφείο DEA για τον έλεγχο του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και ναρκωτικών καθώς και τις διωκτικές αρχές, που έχει φέρει σειρά ερευνών από μεγάλα σκάνδαλα. Οι αναφορές των δυτικών θεσμών ασφαλείας έχουν αξιολογήσει την αλβανική μαφία που συνδέεται με υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης, των δήμων, της αστυνομίας και των δομών δικαιοσύνης, οι οποίοι σε συνεργασία με ολιγάρχες των μέσων ενημέρωσης έχουν απειλήσει την ύπαρξη της μειονότητας των Γκέκ στη Χιμάρα και τη Νότια Αλβανία , επενδύοντας με βρώμικα χρήματα που κατέσχεσε η DEA.

Πολλές εκατοντάδες οικογένειες Αμερικανών πολιτών από τη Χιμάρα έχουν πρόσφατα εντατικοποιήσει τις προσπάθειές τους στο Υπουργείο των ΗΠΑ, ότι ακόμη και μετά από 30 χρόνια, τα ακίνητα στην Αλβανία, τα οποία είναι επίσης εγγυημένα από τη Συμφωνία Αλβανίας-ΗΠΑ του 1994, όχι μόνο δεν τα έχουν λάβει, αλλά μεταφέρθηκαν, πουλήθηκαν ή κατασκευάστηκαν από την αλβανική μαφία σε συνεργασία με ξένες εγκληματικές ομάδες.

Αυτή η ανησυχητική κατάσταση έδειξε τον πραγματικό λόγο που για την Αλβανία, οι πολύτιμες περιουσίες της Χιμάρας, αποτελούν την ουσία των αλβανοελληνικών συγκρούσεων, όπου υπό τη διεύθυνση των ΜΜΕ της μαφίας των Αλβανών ολιγαρχών, η δίκη του πολιτικού κρατούμενου Φρέντη Μπελέρη, μετατράπηκε σε εθνικιστική αλβανική μάχη, για να προστατεύσει τις επενδύσεις της αλβανικής μαφίας, να ελέγξει τον Δήμο Χιμάρας, με κάθε κόστος.

 Εν τω μεταξύ όμως, η αύξηση του ενδιαφέροντος από το Λόμπι Χειμαρριώτων στις ΗΠΑ, αποτελεί την ουσία μιας γεωπολιτικής κατάστασης προς τη Χιμάρα, η οποία συντονίζεται και με τις ελληνικές προσπάθειες στην Αθήνα, για αποκλιμάκωση της κατάστασης, φέρνοντάς την στην ευρωπαϊκή ροή, μιας ρεαλιστικής λύσης, εντός των δομών της ευρωπαϊκής διπλωματίας και γεωπολιτικής.

2 66

 Gazeta Tema: Θα μας ζητήσει και η Ελλάδα την «Κοινότητα των «Ελληνικών» Δήμων»;

Έρχεται στη Χειμάρρα το ευρωπαϊκό αίτημα για λύση; Γιατί φοβούνται οι Αλβανοί αναλυτές τη συγκρότηση του Συνδέσμου Ελληνικών Δήμων του Νότου, μιας πρώτης στη Χειμάρα;

Η εντατικοποίηση της ελληνοαμερικανικής και ευρωπαϊκής ελληνικής πίεσης στην Αλβανία με αφορμή τη Χειμάρρα και τις εγγυήσεις για την Ελληνική Μειονότητα στη Νότια Αλβανία μόλις ξεκίνησε.

Η εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Κοσσυφοπέδιο, Ντόρα Μπακογιάνη, έριξε το φιτίλι στη φωτιά με την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου με πλήρη δικαιώματα στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

 Βασική προϋπόθεση όμως ήταν τα ακίνητα και ο Σύνδεσμος Σερβικών Δήμων. Μάλιστα η Σερβία αντέδρασε χαρακτηρίζοντάς το ντροπή, αλλά τα επίσημα Τίρανα δεν είπαν λέξη για αυτή την απόφαση.

Διότι τα Τίρανα φοβούνται το γεγονός ότι ορισμένοι Αλβανοί αναλυτές, όπως ο διπλωμάτης Shaban Murati, ο Kreshnik Spahiu ή ο Mentor Nazarko, λένε ότι η Ελλάδα, η δίκη εναντίον του Φρέντι Μπελέρι, έχει δείξει ενδιαφέρον για τη συγκρότηση της Ένωσης Ελληνικών Δήμων, όπως συμβαίνει και στο Κοσσυφοπέδιο. Αυτές οι υποθέσεις και αναλύσεις πρέπει να αξιολογηθούν από την αλβανική πλευρά, λαμβάνοντας υπόψη την ελληνοαλβανική σύγκρουση για τη Χιμάρα;

Ερωτηθείς για την κατάσταση στον δήμο Χιμάρας, στην «Ελεύθερη Ζώνη» του δημοσιογράφου Τσάνη, πριν από λίγη ώρα, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Paskal Milo, είπε ότι “η κατάσταση στη Χιμάρα θα φέρει εκτελεστές υποχρεώσεις με συνταγματικές αλλαγές λόγω της πίεση του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αφού η περιουσία και το έδαφος του Δήμου, που ανήκει στα μέλη της ελληνικής κοινότητας, θα θεωρηθεί απαραβίαστη, όπως συμβαίνει στο Κόσοβο ή τη Βόρεια Μακεδονία”.

Εν τω μεταξύ, στην Αλβανία αναμένεται να κηρύξει επίσημα την Απογραφή Πληθυσμού αντίθετη από την αντιπολίτευση, αφού, σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία, ο πραγματικός πληθυσμός στην Αλβανία υπολογίζεται σε 1,5 εκατομμύριο κατοίκους.

 Αλλά το κύριο μέλημα της κοινής πολιτικής, στα Τίρανα, είναι ο αριθμός της ελληνικής εθνικής μειονότητας, η οποία ήταν παρούσα κατά τη διαδικασία εγγραφής, προερχόμενη επίσης από τη μετανάστευση.

Ωστόσο, τα επίσημα Τίρανα έχουν επικεντρωθεί στη διατήρηση του Δήμου της Χιμάρας υπό έλεγχο, με διάφορες μορφές, για τις οποίες ο ρόλος του πρωθυπουργού Έντι Ράμα ήταν στην προστασία των ολιγαρχικών πελατών, στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος κάτω από την ασπίδα Στρατηγικών Επενδύσεων για τον Τουρισμό ή οργανωμένες εγκληματικές ομάδες, για ληστεία ακίνητων περιουσιών της ελληνικής κοινότητας και εκδίωξή τους από τα σπίτια τους.

 Όμως αξιόπιστες πηγές μας οδηγούν να αναλύσουμε την ελληνοαμερικανική πίεση, για την οποία τα Τίρανα μπορεί να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, ανεξάρτητα από τις εθνικιστικές ερμηνείες των ΜΜΕ στα Τίρανα, μιλώντας για την υποταγή της Ελλάδας στο βέτο για την Αλβανία.

Μπορεί τα Τίρανα να έχουν την ευκαιρία να λάβουν έναν μεγάλο προϋπολογισμό δισεκατομμυρίων ευρώ από τις Βρυξέλλες, αλλά οι συνθήκες της Ελλάδας είναι αμετακίνητες για το ζήτημα της Χιμάρας.

Το πρόβλημα των εκλογών στη Χιμάρα, ίσως χρειαζόταν μια ευρωπαϊκή λύση καθώς το αλβανικό κράτος δεν εγγυάται, με το Σύνταγμα, στους πολίτες του ή στα μέλη της ελληνικής εθνικής κοινότητας τις περιουσίες και τη βασική ασφάλεια, που πηγάζουν από την ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ωστόσο, η εντατικοποίηση των συλλήψεων υψηλόβαθμων Αλβανών αξιωματούχων από τον ΣΠΑΚ έχει σφίξει έντονα την κρατική ελίτ, κλονίζοντας τα θεμέλια της διακυβέρνησης, τόσο της κεντρικής όσο και της διοικητικής, ώστε να καταστεί δυνατή η εξάρθρωση του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς, αλλά και ο περιορισμός της κλοπή περιουσίας που ανήκει σε οικογένειες της ομογένειας, ιδιαίτερα στη Χιμάρα, για την οποία ο Έντι Ράμα και η κυβέρνηση που ηγείται, σέβονται τις σημαντικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η αναμενόμενη επίσκεψή του στην Αθήνα θα ακολουθήσει ταυτόχρονα στην Ουάσιγκτον, για την οποία, εννοείται ότι το ελληνοαμερικανικό ενδιαφέρον για τη Χιμάρα, αυτή τη φορά, θα έχει γεωπολιτικές προεκτάσεις.

Σταύρη Μάρκο– δημοσιογράφος

echedoros.blog

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ