Τεμπη: Νέα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι οι Αρχές είχαν διαπιστώσει την ύπαρξη ξυλόλιου στα δείγματα που είχαν παρθεί από την εμπορική αμαξοστοιχία κάποιες ημέρες μετά το δυστύχημα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανοίγουν σιγά σιγά τα στόματα των ιθυνόντων για την τραγωδία των Τεμπών, δεκατέσσερις ολόκληρους μήνες μετά από το σιδηροδρομικό δυστύχημα και ύστερα από μια ένοχη σιωπή, η οποία, ωστόσο, δεν στάθηκε αρκετή ώστε να ξεχαστούν οι εγκληματικές ευθύνες τους. Σε κυνική παραδοχή προχώρησε, εξάλλου, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος ομολόγησε στον ΑΝΤ1 ότι το υλικό που ήρθε στο φως μόλις μία ημέρα μετά το δυστύχημα με τους 57 νεκρούς και προβάλλει ουσιαστικά το κυβερνητικό αφήγημα περί ανθρώπινου λάθους πιθανώς να είναι μονταρισμένο.

«Πιθανώς το υλικό με τις συνομιλίες να είναι μονταρισμένο, αλλά δεν έχει καμία ανάμειξη η κυβέρνηση» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επαναλαμβάνοντας παράλληλα σχεδόν μονότονα ότι δεν υπάρχει καμία συγκάλυψη για τα Τέμπη. «Να συγκαλύψουμε, τι ακριβώς; Οτι δήθεν το τρένο μετέφερε ξυλόλιο, εκρηκτικά; Είναι βαθιά προκλητικό για μένα που κλήθηκαν να διαχειριστώ μια τέτοια τραγωδία ότι επιχείρησα συγκάλυψη» ισχυρίστηκε. Κι όλα αυτά ελάχιστες ώρες έπειτα από την πρωτοφανή παραδοχή του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΣΕ Παναγιώτη Τερεζάκη για τη μονταζιέρα στις συνομιλίες του σταθμάρχη με τους μηχανοδηγούς, η οποία και έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων.

Ο κ. Τερεζάκης παραδέχθηκε την κοπτοραπτική, δηλώνοντας πως «μοντάζ, από ό,τι έχω εγώ καταλάβει, και μπορεί να έχω καταλάβει και λάθος, ότι κάποιο κομμάτι της συνομιλίας κόπηκε από το σύνολο των συνομιλιών που έχουν γραφτεί. Τώρα τι μπορεί να σημαίνει αυτό, ποιος το έκοψε και γιατί το έκοψε… Εγώ έχω πει κατ’ επανάληψη και δημόσια τόσο όσοι έχουμε εμπλακεί στον οργανισμό σε αυτή τη διαδικασία που έχουμε πάρει, έχουμε δώσει ηχητικά κατά καιρούς, όλα τα στοιχεία επικοινωνίας μας, τα κινητά μας, τα e-mails μας είναι στη διάθεση των ανακριτικών Αρχών, όποτε θέλουν μπορούν να τα ανοίξουν, να διαπιστώσουν τι διακινήθηκε, πώς διακινήθηκε, πού διακινήθηκε», δίνοντας -αν μη τι άλλο- νέα διάσταση στη σκανδαλώδη υπόθεση, καθώς είναι η πρώτη φορά που γίνεται επίσημη παραδοχή της μονταζιέρας από το κορυφαίο στέλεχος του ΟΣΕ.

Ελάχιστες ώρες έπειτα από τη συγκλονιστική αυτή εξέλιξη, η ευρωβουλευτής της κυβερνώσας παράταξης Μαρία Σπυράκη αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι «ο χειρισμός στα Τέμπη δεν ήταν ο καλύτερος, καταρχήν σε ό,τι αφορούσε τη δυνατότητα η εξεταστική επιτροπή να κινηθεί σε μάκρος και να εξετάσει μάρτυρες που δεν είχαν εξεταστεί», ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ανέφερε: «Η επίδοση της εξεταστικής δεν μας κάνει χαρούμενος, δεν αφήνει κανέναν ευχαριστημένο σε όλα τα πεδία».

Αραγε, συμφωνεί με αυτή τη δήλωση ο -κατά πολλούς εξαφανισμένος από προσώπου γης- πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής Δημήτρης Μαρκόπουλος; Στα παραπάνω προστίθενται οι νέες δημοσιογραφικές αποκαλύψεις, οι οποίες και δυσχεραίνουν ολοένα και περισσότερο τη θέση της κυβέρνησης.

Μεταξύ άλλων, η ιστοσελίδα Dnews έφερε στο φως στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι Αρχές είχαν διαπιστώσει την ύπαρξη ξυλόλιου στα δείγματα που είχαν παρθεί από την εμπορική αμαξοστοιχία κάποιες ημέρες μετά το δυστύχημα. Πρόκειται για έγγραφα που υπάρχουν στην πρώτη έκθεση πραγματογνωμοσύνης, που διενεργήθηκε από δύο πραγματογνώμονες, κατ’ εντολή της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάρισας. Σε αυτά αναφέρονται όλες οι ουσίες που ταυτοποιήθηκαν. Στα δείγματα από την εξωτερική επιφάνεια της εμπορικής αμαξοστοιχίας, σύμφωνα με το έγγραφο, ταυτοποιήθηκαν, εκτός των άλλων, κυκλικά μεθυλοσιλοξάνια και ξυλόλιο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ