Μέση Ανατολή: Απογοήτευση και φόβος στο Ιράν μετά την επίθεση στο Ισραήλ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

netakias.com

Ενώ οι πολιτικοί σε όλο τον κόσμο καταδικάζουν τις επιθέσεις του Ιράν στο Ισραήλ, πολλοί άνθρωποι στο Ιράν φοβούνται ότι η σύγκρουση μεταξύ των εχθρικών κρατών κλιμακώνεται. Υποφέρουν από την απρόβλεπτη κατάσταση.

Οι ειδικοί έχουν εκφράσει την ανησυχία τους ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να απαντήσει στρατιωτικά στις πυραυλικές επιθέσεις του Ιράν και προειδοποίησαν ότι και τα δύο κράτη θα μπορούσαν να ξεκινήσουν αμοιβαία ανταλλαγή χτυπημάτων.

Ο στρατηγός Χοσεΐν Σαλαμί, διοικητής των ισχυρών Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν , δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ότι το Ιράν άνοιξε μια νέα εξίσωση στην οποία οποιαδήποτε ισραηλινή επίθεση σε «εγκαταστάσεις, κρατικούς εκπροσώπους ή πολίτες» του Ιράν θα ανταποκρινόταν. Ο αρχηγός του στρατού Μοχάμεντ Μπαγκερί προειδοποίησε: «Εάν το Ισραήλ αντεπιτεθεί, η απάντησή μας θα είναι πολύ μεγαλύτερη από την αποψινή στρατιωτική δράση».

Για να υπογραμμιστεί η θέση της κυβέρνησης, μια εντυπωσιακή τοιχογραφία αποκαλύφθηκε στην Πλατεία Παλαιστίνης της Τεχεράνης κατά τη διάρκεια της νύχτας, που έφερε το σύνθημα στα περσικά και τα εβραϊκά: «Το επόμενο χτύπημα θα είναι πιο δυνατό».

“Αντι-ισραηλινό αίσθημα – DNA της Ισλαμικής Δημοκρατίας”

ΙΡΑΝ ΑΓΙΑΤΟΛΑΧΑ ΧΑΜΕΝΕΪ
ΙΡΑΝ ΑΓΙΑΤΟΛΑΧΑ ΧΑΜΕΝΕΪ

Ο Χαμέντ Μοχαμάντι, ένας Ιρανός δημοσιογράφος με έδρα το Βερολίνο, είπε στη DW ότι το Ιράν χρειάζεται στρατιωτικά μέσα για να επιδείξει τη δύναμή του. “Το αντι-ισραηλινό αίσθημα είναι το DNA της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Με αυτήν την προσέγγιση, το επίπεδο σύγκρουσης στην περιοχή αυξήθηκε σταδιακά. Η τελευταία κλιμάκωση σηματοδοτεί μια νέα φάση και ουσιαστικά δίνει το πράσινο φως στο Ισραήλ για πιο επιθετικές ενέργειες, ακόμη και στο Ιράν. έδαφος.”

Πολλοί Ιρανοί φαίνεται να φοβούνται την απειλή μιας κλιμάκωσης της σύγκρουσης και μιας πιθανής ισραηλινής επίθεσης σε ιρανικές πόλεις. Την Κυριακή, αρκετές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν μεγάλες ουρές στα βενζινάδικα καθώς οι Ιρανοί φοβούνταν μια ξαφνική άνοδο των τιμών της βενζίνης. Τα σούπερ μάρκετ ήταν γεμάτα από κόσμο που μάζευε βασικά είδη όπως ρύζι και ψωμί. Το ιρανικό νόμισμα, το ριάλ, υποχώρησε για λίγο σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, σύμφωνα με τον διαδικτυακό ιστότοπο συναλλαγών νομισμάτων Bonbast.

«Αίσθημα αβεβαιότητας και απαισιοδοξίας»

Ο συγγραφέας και πολιτικός αναλυτής Soroush Mozaffar Moghadam έπρεπε να εγκαταλείψει το Ιράν το 2022 μετά την έναρξη των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων . Μίλησε με ανθρώπους στο Ιράν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λίγες ώρες μετά την επίθεση και βρήκε πολλούς από αυτούς μπερδεμένους, φοβισμένους, ανήσυχους και διστακτικούς.

«Τα συναισθήματά τους περιστρέφονταν γύρω από τις συνέπειες μιας ισραηλινής επίθεσης στο Ιράν, μια απαισιόδοξη άποψη για το μέλλον και μεγάλη αβεβαιότητα», είπε στη DW. Πιστεύει ότι πολλοί Ιρανοί δεν υποστηρίζουν την επίσημη πολιτική της Ισλαμικής Δημοκρατίας, αλλά αισθάνονται πολύ ανίσχυροι για να επιφέρουν αλλαγές. «Ένας νεαρός άνδρας τόνισε ότι δεν βλέπει μελλοντικές προοπτικές για τον εαυτό του και πιστεύει ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων στο Ιράν δεν μπορεί να επηρεάσει την επιθετική στάση της κυβέρνησης».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ