Hurriyet: Ο Γεραπετρίτης έστειλε μήνυμα στην Τουρκία- «Θέλω να αφήσω μια ήσυχη περιοχή στα παιδιά μου»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θερμά μηνύματα για τις τουρκοελληνικές σχέσεις έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, γράφει η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ.

Μιλώντας στην εκδήλωση του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο Γεραπετρίτης αναφερόμενος στις τουρκοελληνικές σχέσεις, είπε ότι στόχος του είναι:

«Θέλω τα παιδιά μου να ζουν σε μια περιοχή όπου τα δάχτυλα δεν είναι στη σκανδάλη. Θέλω να τους εμπιστευτώ μια ήσυχη γειτονιά».

Σημαντική η άμεση επικοινωνία

Ο Γεραπετρίτης είπε ότι τα ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών διαρκούν χρόνια και ότι θα ήταν αφελές να περιμένουμε να επιλυθούν σε μια μέρα και σημείωσε ότι δεν πρέπει να αναμένεται αλλαγή στις βασικές θέσεις των πλευρών για αυτά τα θέματα.

«Αυτό λέω από την πρώτη μέρα που ανέλαβα τα καθήκοντά μου: Δεν μπορούμε να αποφύγουμε τις εντάσεις. Το σημαντικό είναι αυτές οι εντάσεις να μην μετατραπούν σε κρίσεις.

«Σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, καταφέραμε να εκτονώσουμε γρήγορα τις εντάσεις που προέκυψαν τον τελευταίο χρόνο, μιλώντας με την Τουρκία στο υψηλότερο επίπεδο, προτού μετατραπούν σε κρίση», είπε ο Γεραπετρίτης, τονίζοντας τη σημασία της διατήρησης ανοιχτών καναλιών άμεσης επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών.

Επανέλαβε τις ελληνικές θέσεις

 Γεραπετρίτης: «Δεν θα χρησιμοποιήσω ποτέ δηλώσεις δυσανάλογες με τα γεγονότα. Θα ήταν πολύ εύκολο για μένα να χρησιμοποιήσω το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Εξωτερικών για δικό μου όφελος. Το πιο εύκολο είναι να είσαι δημοφιλής σε εθνικά θέματα. Δεν θα το κάνω αυτό. «Θέλω η χώρα μου να είναι κερδοφόρα, όχι δημοφιλής», είπε.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είπε επίσης:

«Δεν πρέπει να δραματοποιούμε περαιτέρω τα ζητήματα μεταξύ μας και της Τουρκίας. Το πιο σημαντικό από αυτά είναι ο καθορισμός των ορίων της υφαλοκρηπίδας και της οικονομικής αποκλειστικής ζώνης.

Για εμάς, αυτό είναι το μόνο ζήτημα διαφοράς που μπορεί να παραπεμφθεί σε διεθνή δικαιοδοσία».

Hürriyet

The Hellenic Information Team

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ