Η Ινδία «διώχνει» την Τουρκία από τις παραγγελίες του Πολεμικού της Ναυτικού – Στερεώνει δεσμούς με την Ελλάδα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αφού πήρε θέση στη σύγκρουση Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν, το Νέο Δελχί ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά ότι στη σύγκρουση στο Αιγαίο Πέλαγος μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, τάσσεται στο πλευρό της τελευταίας, γράφει η αρθρογράφος Ρίτου Σάρμα  στους Eurasian Times.

Εν μέσω στενών συναλλαγών της Τουρκίας με το Πακιστάν για το ζήτημα του Κασμίρ, το Νέο Δελχί ακύρωσε τη σύμβαση με τουρκική εταιρεία που συμμετείχε σε ναυπηγικό έργο στην Ινδία, παρόλο που φιλοξένησε τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας σε μια βάση μαχητικών.

Οι δεσμοί μεταξύ Ινδίας και Τουρκίας έχουν φτάσει στο ιστορικό χαμηλό λόγω της αδυναμίας της Τουρκίας να αποσυνδεθεί από το Πακιστάν στο θέμα του Κασμίρ. Από την κατάργηση του άρθρου 370 το 2019 στο Τζαμού και Κασμίρ, η Τουρκία δεν έχει αφήσει καμία ευκαιρία να θέτει το θέμα σε διεθνές φόρουμ.

Η ινδική κυβέρνηση ανταποκρίθηκε καλώντας τους ηγέτες της Αρμενίας, της Κύπρου και της Ελλάδας —και των τριών χωρών με τις οποίες η Τουρκία έχει εμπλακεί σε διαφωνίες.

Το 2019, ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι επρόκειτο να επισκεφθεί την Τουρκία και τη Σαουδική Αραβία. Όμως η επίσκεψη στην Τουρκία ακυρώθηκε και ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε μόνο τη Σαουδική Αραβία, στέλνοντας μήνυμα στην Άγκυρα για τις διπλωματικές προτιμήσεις της Ινδίας.

Στο τελευταίο πλήγμα για την Τουρκία, η ινδική Hindustan Shipyard Limited (HSL) τερμάτισε όλες τις συμφωνίες με τουρκικές εταιρείες για την κατασκευή του στόλου των πέντε πλοίων υποστήριξης για το ινδικό Ναυτικό. Η HSL θα εκτελέσει την κατασκευή μόνη της.

Το έργο, το οποίο εκτιμάται ότι κοστίζει μεταξύ 1,5 και 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, αρχικά προέβλεπε τη μεταφορά τεχνολογίας από το Anadolu Shipyard, μέρος της τουρκικής κοινοπραξίας TAIS, με την οποία η HSL υπέγραψε συμφωνία για τεχνική συνεργασία το 2020.

2 81

φωτό από το ‘X’

Η κοπή χάλυβα για τα πέντε πρώτα πλοία υποστήριξης του στόλου πραγματοποιήθηκε στο HSL στο Visakhapatnam στις 10 Απριλίου παρουσία του Υπουργού Άμυνας Giridhar Aramane και άλλων ανώτερων αξιωματούχων του ινδικού ναυτικού.

Το Ινδικό Ναυτικό υπέγραψε σύμβαση με την HSL για την απόκτηση πέντε πλοίων υποστήριξης στόλου τον Αύγουστο του 2023. Τα πλοία έχουν προγραμματιστεί να παραδοθούν στο Πολεμικό Ναυτικό το 2027.

Τα FSV μήκους 230 μέτρων θα έχουν εκτόπισμα 45.000 τόνων. Μεταφέρουν καύσιμα και άλλες προμήθειες για πολεμικά πλοία.

Ως μέρος της αρχικής σύμβασης με την τουρκική εταιρεία, Τούρκοι μηχανικοί έπρεπε να έρθουν στην Ινδία για να βοηθήσουν στο έργο. Εκτός από τα σχέδια, η τουρκική κοινοπραξία επρόκειτο να παρέχει υπηρεσίες μηχανικής, σχεδιασμό και προετοιμασία προδιαγραφών.

Ωστόσο, το συμβόλαιο θυσιάστηκε στο βωμό της ύβρεως του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ενίσχυση δεσμών με την Ελλάδα

3 29

Την ίδια στιγμή, η Ινδία ενισχύει τους δεσμούς της με την Ελλάδα. Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι στην Ελλάδα το 2023 άνοιξε μια λεωφόρο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Έχουν γίνει επίσης συζητήσεις για συνεργασία στον αμυντικό τομέα. Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού Μόντι στην Ελλάδα ήταν η πρώτη Ινδού πρωθυπουργού σε τέσσερις δεκαετίες από την επίσκεψη της Ίντιρα Γκάντι στη χώρα το 1983.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανταπέδωσε την επίσκεψη στην Ινδία τον Φεβρουάριο του 2024.

Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Στρατηγός Δημήτριος Χούπης μόλις ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στην Ινδία, όπου επισκέφθηκε Ινδούς κατασκευαστές όπλων, βάσεις μαχητικών της Ινδικής Αεροπορίας και μια βάση μεταφοράς.

Η βάση μεταφορών στην Κεντρική Ινδία είναι πιθανό να είναι η Άγκρα, η οποία φιλοξενεί τον ρωσικό στόλο μεταφορών της Ινδίας μαζί με τα «Ιπτάμενα Ραντάρ».

Στη βάση Sukhoi, ο Έλληνας Στρατηγός παρακολούθησε ακροβατικά χαμηλού επιπέδου από το Sukhoi Su-30 MKI και αλληλεπιδρά με το προσωπικό της IAF.

Αυτό έρχεται μετά τη συμμετοχή των ινδικών Sukhois σε αεροπορική άσκηση που φιλοξένησε η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία το 2023 και πραγματοποίησε ασκήσεις με ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 και Rafale πάνω από την Ελλάδα και τη Μεσόγειο Θάλασσα.

Η Ελλάδα, ως μέρος της συμμαχίας του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, θα μπορούσε να είναι μεγάλη τακτική βοήθεια στην ινδική Πολεμική Αεροπορία.

 Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία (HAF) εκμεταλλεύεται αεροσκάφη Rafale, τα οποία χειρίζεται και η ινδική Πολεμική Αεροπορία.

Το πιο σημαντικό, η Ινδία μπορεί να μάθει περισσότερα από αυτούς για το F-16 C/D που χρησιμοποιεί η Πακιστανική Αεροπορία.

Ο στρατηγός Χούπης επισκέφθηκε επίσης την Tata Advanced Systems Limited και την Bharat Forge στην Πούνε.

Ενημερώθηκε για τα πυρομαχικά ALS-50 της TASL / UAV IVTOL 20, τα συστήματα Advanced Towed Artillery Guns που αγοράστηκε πρόσφατα από την Αρμενία και τα πυρομαχικά από την Kalyani Forge.

Η επίσκεψη έδωσε στον στρατηγό Χούπη και την αντιπροσωπεία του μια ματιά από πρώτο χέρι στις καινοτομίες και τις ικανότητες της ινδικής αμυντικής βιομηχανίας αιχμής.

Αυτό δείχνει ότι οι στρατιωτικές συμβάσεις θα είναι στο προσκήνιο.

Όπως αναφέρθηκε πρόσφατα από τους EurAsian Times, οι φωνές των ελληνικών μέσων ενημέρωσης έχουν ενισχυθεί υπέρ της προμήθειας ενός «πραγματικά στρατηγικού όπλου από την Ινδία»—του υπερηχητικού πυραύλου κρουζ BrahMos—για να αντιμετωπιστούν τα κακόβουλα σχέδια της Τουρκίας στο Αιγαίο και τη Θάλασσα της Κρήτης.

Οι Greeκ City Times, σε άρθρο τους, υποστήριξαν:

«Εξοπλισμός των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου (τα οποία η Τουρκία θεωρεί δικά της και παράνομα κατεχόμενα από το ελληνικό κράτος) με συστοιχίες ξηράς-θαλάσσης Brahmos, σε συνδυασμό με τη μεγάλη εμβέλειά τους και σε μικρή απόσταση από την μικρασιατική ακτογραμμή, θα σήμαινε ελάχιστο χρόνο αντίδρασης στα ραντάρ των πλοίων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, ειδικά σε συνθήκες κορεσμού πυραύλων από μαζικές βολές από ελληνικές παράκτιες αμυντικές συστοιχίες Brahmos που αναπτύσσονται στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου».

Eurasia Times

The Hellenic Information Team

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ