Λιβύη: Παραιτήθηκε ο απεσταλμένος του ΟΗΕ λόγω εμπαιγμού για τις υποτιθέμενες εκλογές

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Σενεγαλέζος Αμπντουλάγιε Μπατίλι παραιτήθηκε από τη θέση του ως Ειδικού Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη.

Αυτό επιβεβαίωσε πηγή των Ηνωμένων Εθνών. Ο Μπατίλι, ο οποίος έχει επίσης τον ρόλο του επικεφαλής της Αποστολής Υποστήριξης του ΟΗΕ στη χώρα της Βόρειας Αφρικής (UNSMIL) από τις 3 Σεπτεμβρίου 2022, αναμένεται να μιλήσει σύντομα σε συνέντευξη Τύπου στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Κατηγόρησε τις λιβυκές αρχές

Στην τελευταία του ενημέρωση στο Συμβούλιο Ασφαλείας πριν από λίγο, ο αξιωματούχος του ΟΗΕ κατηγόρησε τους θεσμικούς παράγοντες της Λιβύης για εμπαιγμό του ότι σκόπιμα αρνούνται να εκλάβουν τις εκλογές «σοβαρά», επιμένοντας στην συνεχή αναβολή της ψηφοφορίας σε ημερομηνία που δεν έχει ακόμη καθοριστεί.

 Ο Μπατίλι, 77 ετών, ήταν το όγδοο άτομο που κατείχε τη θέση από την πτώση του συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι το 2011.

Ο Σενεγαλέζος πολιτικός και διπλωμάτης πήρε σύντομα τη θέση του Σλοβάκου Γιαν Κούμπις, ο οποίος με τη σειρά του παραιτήθηκε τον Νοέμβριο του 2021.

Με την ευκαιρία αυτή η θέση του ειδικού απεσταλμένου παρέμενε κενή για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω διαφωνιών μεταξύ των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του των Ηνωμένων Εθνών και από τις αρχές της Λιβύης στην Τρίπολη.

Η «προσωρινή» ηγεσία της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών θα μπορούσε τώρα να πάει στην Αμερικανίδα Stephanie Khoury, που διορίστηκε πρόσφατα αναπληρώτρια ειδική εκπρόσωπος για τις πολιτικές υποθέσεις για τη Λιβύη, ή στην Καναδή Georgette Denise Gagnon, βοηθό του γενικού γραμματέα που κατοικεί στη Λιβύη και συντονίστρια ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η απόφαση ανήκει στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.

Nova News (Italia)

The Hellenic Information Team

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ