Επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Γαλλίας και Αζερμπαϊτζάν- ανάκληση του Γάλλου Πρέσβη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το Παρίσι ανακάλεσε τον πρέσβη του στο Αζερμπαϊτζάν κατηγορώντας το Μπακού για «μονομερείς ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις των δύο χωρών».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, αποφάσισε την ανάκληση του πρέσβη της χώρας του στο Μπακού.

Σημειώνεται ότι πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ,  έχει μιλήσει αρκετές φορές υποτιμητικά προς τον Γάλλο πρόεδρο και την υποστήριξη που παρέχει στην Αρμενία.

Όπως αναφέρθηκε ο Μακρόν λυπήθηκε για τις ενέργειες του Αζερμπαϊτζάν και τόνισε ότι αναμένει από το Αζερμπαϊτζάν να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του. Σημειώθηκε ότι ο Γάλλος πρόεδρος υποστηρίζει τη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων της χώρας του μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας.

Η ένταση μεταξύ των δύο χωρών

Από τα τέλη του 2023 υπάρχει ένταση στις σχέσεις μεταξύ Γαλλίας και Αζερμπαϊτζάν. Το Αζερμπαϊτζάν επέκρινε την κυβέρνηση του Παρισιού, η οποία αύξησε την υποστήριξή της προς την Αρμενία όσον αφορά τα στρατιωτικά υλικά, και αποκαλύφθηκε ότι η Γαλλία θα στείλει 50 τεθωρακισμένα οχήματα στην Αρμενία τον Δεκέμβριο του 2023.

Τον Φεβρουάριο, ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Σεμπαστιέν Λεκορνού, κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Αρμενία, ανακοίνωσε ότι ήταν έτοιμοι να παράσχουν συστήματα αεράμυνας μικρής, μεσαίας και μεγάλης εμβέλειας στη χώρα αυτή.

Στα τέλη του περασμένου έτους, το Αζερμπαϊτζάν ανακήρυξε δύο υπαλλήλους της Γαλλικής Πρεσβείας στο Μπακού ως «persona non grata» και τον Ιανουάριο, ένας Γάλλος πολίτης συνελήφθη με την αιτιολογία της κατασκοπείας στη χώρα.

Haberturk

The Hellenic Information Team

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ